Cum poţi învăţa o meserie nouă şi cum poţi primi un salariu bun. „Interesul angajatorilor e semnificativ, nu avem şomeri interesaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un furnizor de formare acreditat va asigura, la cererea angajatorului, pregătirea ucenicilor
Un furnizor de formare acreditat va asigura, la cererea angajatorului, pregătirea ucenicilor

Contractul de ucenicie a devenit interesant pentru angajatori din această toamnă, când cuantumul subvenţiilor acordate pentru ucenicii încadraţi în muncă s-a mărit. Cum poţi învăţa o meserie nouă, beneficiind şi de salariu, explică specialiştii serviciului public de ocupare.

Programul de ucenicie există în legislaţie din 2005, însă sumele aproape modice de care beneficiau angajatorii dispuşi să accepte în producţie ucenici au făcut ca numărul contractelor încheiate între angajatori şi serviciul public de ocupare să fie foarte puţine. Din septembrie, anul curent, banii pe care statul este dispus să-i plătească angajatorilor, la rândul lor dispuşi să angajaze ucenici, a crescut, prin urmare a crescut şi interesul pentru program.

„Interesul angajatorilor este semnificativ, nu avem, din păcate, şomeri interesaţi pe măsură“, spune consilierul din cadrul AJOFM Olt, Narcişa Şerban. În două luni, în oferta AJOFM au apărut 44 locuri de muncă pentru ucenici, venite din partea a cinci angajatori. În baza de date cu şomerii interesaţi de ucenicie, în schimb, sunt doar 22 de persoane.

Cum ajungi ucenic

Pentru a beneficia de un contract de ucenicie, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să treacă mai întâi pe la Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare în Muncă, unde vor fi înregistraţi, la cerere, într-o bază de date în care sunt evidenţiate persoanele interesate de ucenicie. În funcţie de meseria pe care acestea vor s-o deprindă, ucenicia poate dura între 12 luni şi 36 de luni. De menţionat că există doar limită inferioară de vârstă – 16 ani (vârsta legală de la care o persoană interesată poate munci), şomerii putând opta, peste această limită, oricând să-şi schimbe domeniul de activitate şi să înceapă o meserie nouă, dacă găsesc angajatori interesaţi.

Pe de altă parte, angajatorii care se confruntă cu lipsa forţei de muncă sau doresc, pur şi simplu, să-şi califice noii angajaţi la locul de muncă, din ce în ce mai mulţi, anunţă tot la AJOFM că au posturi vacante pe care intenţionează să le ocupe cu ucenici, serviciul public de ocupare „întâlnind“ cererea cu oferta. Şomerii interesaţi vor semna mai întâi un contract de muncă ce prevede o perioadă de probă, care nu poate depăşi 30 de zile lucrătoare, după această perioadă angajatorul putând solicita AJOFM, după semnarea contractului de ucenicie, subvenţia de 1.125 lei/lună, care se acordă pe toată perioada de ucenicie.

Angajatorul are obligaţia de a semna, la rândul său, pentru a beneficia de subvenţie, un contract de prestări servicii cu un furnizor de formare acreditat, acest furnizor urmând să asigure formarea angajatului, în condiţiile stabilite de comun acord, în limitele legale.

Ce este contractul de ucenicie

Contractul de ucenicie – spun normele în vigoare - este un contract individual de muncă de tip particular,  încheiat pe durată determinată.  „În temeiul acestuia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale. Contractul de ucenicie se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română, şi se înregistrează în termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de muncă judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, şi de asemenea, şi în REVISAL, anterior începerii uceniciei. Încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului de ucenicie se fac în condiţiile respectării Legii nr. 53/2003 - Codul muncii“, spun normele legale. 

În contract, care are şi anexe prevăzute de lege, vor fi menţionate, printre altele: 

a) denumirea calificării pe care urmează să o dobândească ucenicul;
b) denumirea furnizorului de formare care desfăşoară programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă;
c) numele coordonatorului de ucenicie şi calificarea acestuia (desemnarea coordonatorului revine angajatorului din cadrul personalului propriu);
d) locul/locurile în care se desfăşoară activitatea de formare profesională;
e) durata necesară pregătirii teoretice şi practice prin ucenicie la locul de muncă;
f) obligaţiile suplimentare ale angajatorului;
g) obligaţiile ucenicului;
h) alte clauze, potrivit legii.

Obligaţiile celor două părţi sunt următoarele:  în cazul angajatorului: să asigure ucenicului toate drepturile pe care i le conferă un contract de muncă încheiat pe durată determinată proporţional cu timpul lucrat; să asigure ucenicului pregătirea practică necesară calificării în care ucenicul se formează profesional;  să asigure ucenicului accesul la pregătirea teoretică şi practică corespunzătoare programului de formare profesională, finalizat cu certificat de calificare profesională a adulţilor, în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; să asigure finanţarea programului de formare profesională a ucenicului, dacă acest program nu este finanţat din alte surse; în cazul ucenicului: să desfăşoare activitatea în conformitate cu prevederile contractului de ucenicie; să participe la pregătirea teoretică şi practică corespunzătoare programului de formare profesională, finalizat cu certificat de calificare profesională a adulţilor, în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; să susţină şi să promoveze examenul de absolvire la terminarea stagiilor de pregătire teoretică şi practică, pentru obţinerea certificatului de calificare profesională.

Foarte interesaţi de aceste contracte sunt la acest moment, în Olt, a mai spus consilierul AJOFM Narcisa Şerban, angajatorii din domeniul confecţiilor textile şi saloanele de înfrumuseţare, însă cererile continua să vină.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite