Cum operau cămătarii din Corabia: „N-am, mânca-ţi-aş, animale n-am! Am un porc care-l tai eu de Crăciun!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din banii găsiţi la percheziţii FOTO IPJ Olt
O parte din banii găsiţi la percheziţii FOTO IPJ Olt

O acţiune în forţă a poliţiştilor, care au făcut cu trei zile în urmă percheziţii la 20 de adrese din Olt, a dus la arestarea a trei cămătari din zona Corabia, un al patrulea fiind plasat sub control judiciar. În dosar sunt însă cercetate penal şi alte persoane.

Cămătarii acţionau ca o reţea, investigaţiile poliţiştilor vizând şi infracţiuni precum proxenetism, acte de violenţă, şantaj, contrabandă etc., chiar dacă cei trei au fost deja plasaţi în arest pentru camătă. 

Bărbaţii, care au şcoală puţină, dar foarte mult tupeu, îşi foloseau apropiaţii pentru a colecta banii împrumutaţi şi dobânzile aferente, cu aceşti bani achiziţionându-şi maşini scumpe şi imobile deşi oficial nu au niciun venit, cu excepţia câştigurilor ocazionale la jocuri de noroc. 

Potrivit anchetatorilor, lucrurile se complicau pentru cei care împrumutau bani de la aceşti cămătari atunci când nu reuşeau să returneze sumele, unul dintre învinuiţi apelând inclusiv la violenţă. Dobânzile, pe de altă parte, variau în funcţie de client, pornind de la doar 10% şi până la de 20 de ori suma împrumutată. 

Datornicii aflaţi în impas erau trimişi chiar să se împrumute din nou, pentru a rambursa împrumutul iniţial, la alţi membri ai reţelei. Când devenea evident că sumele sunt greu de returnat, cămătarii puneau stăpânire pe bunurile lăsate gaj, precum maşini sau acte de proprietate pentru diverse imopbile. Dacă nici aşa nu se putea rambursa împrumutul, luau tot ce găseau de valoare, inclusiv animalele din gospodărie. „N-am, mânca-ţi-aş, animale n-am! Am un porc care-l tai eu, dracu', de Crăciun!“, îi spune unui cămătar unul dintre clienţi.

„Mafiotu’“, „Gladiatorul“, „Magnificul“ – vedete pe reţelele sociale

Cel mai vârstnic dintre cămătarii reţinuţi şi ulterior arestaţi, „Boris“, are 56 ani, n-a mers la şcoală mai mult de patru ani, în schimb este un „client“ de-ai poliţiştilor. Anchetatorii au reuşit să probeze activitatea de cămătărie pe care inculpatul o desfăşoară începând din 2016, însă acesta este protagonist şi în alte dosare. 

Ceilalţi doi inculpaţi arestaţi, dar şi alţi inculpaţi din dosar, nu se rezumau la renumele creat în comunitate, şi îşi afişau şi pe conturile de Facebook viaţa luxoasă şi legăturile cu persoane considerate ca având bani şi putere. „Suraj Suru“, „Piedon Şefu“, „Chinezu Chinezu“, „Florin Kozonac“, „Alin Cozonac“ (numele pe care inculpaţii şi le-au ales pentru conturile de Facebook)  îşi etalau maşinile luxoase şi susţinerea unul faţă de celălalt. 

Se raportau la „Boris“ numindu-l „mentorul“, iar între ei se numeau „mafiotu’”, „gladiatorul”, „magnificul” etc. Uneori apar în imagini suprinse peste hotare, totul cu scopul de a-şi crea imaginea de persoane potente financiar.

captura dosar camata corabia olt

La percheziţii s-au găsit bijuterii şi bani  

Pe de altă parte, aceştia împrumutau bani doar către clienţi verificaţi, care puteau pune gaj bunuri diverse. Sumele rambursate erau trimise inclusiv prin servicii de transfer de bani, din străinătate, pe numele apropiaţilor cămătarilor. Dacă banii nu erau returnaţi la termen se proceda chiar la valorificarea bunurilor lăsate gaj. 

„10 milioane, păi da! Dacă nu vii să-mi aduci lovelele o pun pe net, la vânzare, dă-o dracu'!“, îi transmite unul dintre cămătari unui client care-şi lăsase maşina în curtea cămătarului.

Sarcina anchetatorilor n-a fost deloc uşoară, aceştia descoperind la percheziţiile efectuate aproape un kilogram de aur (în bijuterii), sume importante de bani, dar şi, posibil, droguri, toate ascunse în cele mai ingenioase locuri. 

Cămătarii nu păstrau nici măcar caietele cu evidenţa clienţilor acasă, totul fiind minuţios pus la punct. Conexarea datelor din mai multe dosare care îi vizau pe cămătari a făcut, în schimb, posibilă captura impresionantă.

captura dosar camata corabia olt

Suspecţii ar putea fi acuzaţi şi de alte fapte în urma „capturii“ de la percheziţii

„În urma percheziţiilor, pentru continuarea cercetărilor şi documentarea întregii activităţi infracţionale, au fost descoperite şi ridicate 899 de grame de metal de culoare galben, sub formă de bijuterii, 46.545 de euro, 275.998 de lei, 1.250 de lire sterline, 39 de grame de material vegetal de culoare verde-oliv, 8 tablete de culoare albastră (total 4 grame) şi 2 pliculeţe cu praf de culoare alb (total 2 grame).

De asemenea, au mai fost ridicate 23 de telefoane mobile, 2 tablete, un aparat GPS, 5 laptopuri, 2 dispozitive de scanare, o unitate de calculator, precum şi mai multe documente şi înscrisuri“, au anunţat poliţiştii din cadrul IPJ Olt în urma percheziţiilor din 27 decembrie 2021. 

În operaţiunea amplă au fost implicaţi luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Olt, poliţiştii din cadrul Serviciului Judeţean de Transporturi Olt, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Olt, jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt şi ai Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Traficanţi de persoane şi cămătari din Bacău, săltaţi de DIICOT VIDEO

Şase proxeneţi au pierdut la păcănele banii câştigaţi de prostituate

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite