Cum afli dacă ai un nodul tiroidian benign sau cancer. Medic: „Puncţia se face de obicei sub control ecografic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/Dr. Ruxandra Dobrescu
FOTO: Facebook/Dr. Ruxandra Dobrescu

Nodulii tiroidieni sunt o problemă foarte frecventă astăzi, iar gândul că te confrunţi cu un cancer este, pentru mulţi pacienţi, primul. Medicul Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Endocrinologie „CI Parhon“, a explicat ce ar trebui să facem pentru a scăpa de temeri.

Aproximativ 95% dintre nodulii tiroidieni sunt benigni, spune medicul, însă sunt şi cazuri când trebuie intervenit chirurgical şi îndepărtată tumoarea. 

Aici se ajunge parcurgând trei etape importante.

„Primul pas îl reprezintă ecografia tiroidiană, care ne spune dacă nodulul cu pricina arată «suspect», în funcţie de mai multe trăsături pe care suntem învăţaţi ca ecografişti să le urmărim. Pasul doi îl reprezintă în general dozarea calcitoninei, un marker tumoral, care ne ajută să identificăm repede un cancer medular tiroidian, care este în general destul de agresiv. Pasul trei este puncţia tiroidiană cu ac fin“, a explicat medicul.

Puncţia în sine este o operaţiune de care  pacienţii se tem, deşi sunt puţine motive de îngrijorare.

„Puncţia tiroidiană foloseşte un ac foarte subţire pentru a preleva o cantitate mică de ţesut tiroidian care este analizat la microscop de medicul anatomo-patolog şi poate identifica prezenţa cancerului tiroidian. Puncţia se face de obicei sub control ecografic – adică medicul ţine sonda de ecograf pe gâtul pacientului ca să “vadă” nodulul în timp ce introduce acul – ca să fie sigur că-l nimereşte! “, a explicat medicul. 

Experienţa specialistului care realizează puncţia este deosebit de importantă, altfel există riscul să obţinem un rezultat neconcludent.

„Este o procedură minim invazivă, care se poate face pe loc“

Pacientul supus acestei investigaţii nu trebuie pregătit în mod special, mai scrie medicul.

„Puncţia tiroidiană este o procedură minim invazivă, care se poate face pe loc, fără nicio pregătire specială. Nu doare mai mult decât atunci când vi se ia sânge pentru analize şi este uşor de făcut pentru că tiroida este aşezată foarte superficial, aproape imediat sub piele“, a explicat dr. Ruxandra Dobrescu. 

Procedura nu necesită anestezie, ceea ce resimte pacientul fiind o uşoară senzaţie de presiune la locul de puncţie, iar ulterior un discomfort uşor sau o durere uşoară, care trece cu un Paracetamol.

„Uneori (destul de rar, dar se întâmplă) rezultatul puncţiei poate să nu fie concludent – de exemplu dacă nu au fost recoltate suficiente celule din nodul, sau dacă celulele recoltate nu sunt nici clar de cancer, nici clar benigne. În acest caz, medicul dumneavoastră vă va sfătui care este planul mai departe – ori unele analize suplimentare, ori urmărirea ecografică a nodulului şi repetarea puncţiei după câteva luni“, indică medicul.

„Dacă la puncţie iese cancer, atunci ştim că n-avem încotro şi trebuie să-l scoatem“

Puncţia oferă o informaţie extrem de valoroasă, mai spune medicul, în funcţie de rezultat indicându-se conduita ulterioară. Dacă ne confruntăm cu un cancer, se va interveni chirurgical, în caz contrar cel mai probabil se va indica monitorizare ecografică.

„Dacă puncţia arată un nodul benign (care nu e cancer), atunci ştim că putem să ne relaxăm, putem să-l lăsăm în pace şi doar îl mai vedem ecografic din când în când, ca să ne asigurăm că nu creşte! Dacă la puncţie iese cancer, atunci ştim că n-avem încotro şi trebuie să-l scoatem, adică mergem la operaţie, cât de repede!“, ne sfătuieşte medicul. Important este, însă, ca această investigaţie să nu fie amânată.

Cel mai des invocat motiv de către pacienţi, pentru a nu se lăsa investigaţi, este teama că „îmi bagă un ac în gât“, observă medicul. De aceea este necesar să ştim că procedura în sine este o operaţiune simplă şi, şi mai important, că prin puncţie nu „se împrăştie cancerul“, aşa cum se tem pacienţii.

„Dacă ne e teamă că ne «bagă un ac în gât» – nu-i chiar aşa, e chiar o investigaţie simplă care nici nu doare mai deloc! Dacă ne e teamă că «după ce bagă acul se împrăştie cancerul» – nici asta nu e aşa! Riscul de diseminare este extrem de mic, eu nu am văzut până acum la niciun pacient, în toţii anii ăştia mulţi de când mă tot întâlnesc cu noduli tiroidieni!“, a mai precizat medicul pe pagina sa de socializare.

Dr. Ruxandra Dobrescu este medic primar endocrinolog, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Endocrinologie „CI Parhon“. Pe pagina sa de socializare, dar şi pe blogul www.ruxandradobrescu.com, medicul răspunde multor întrebări din domeniul său de expertiză.

Vă recomandăm şi:

Medic român stabilit în Germania: „Aş fi de acord cu vaccinarea obligatorie. E o situaţie de urgenţă”

Acatiste în limba română ascunse într-un bloc de marmură din Hagia Sofia, descoperite după ce o bucată de rocă s-a desprins. Ce scrie pe bilete | FOTO

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite