Alegeri parlamentare 2016. Nebunie la BEJ Olt. „Stăm de azi-noapte, de la 2,00. Toate judeţele au terminat“

Alegeri parlamentare 2016. Nebunie la BEJ Olt. „Stăm de azi-noapte, de la 2,00. Toate judeţele au terminat“

Preşedinţii secţiilor de votare stau de ore întregi să predea documentele FOTO: Alina Mitran

Alegeri parlamentare 2016 Olt. Oameni terminaţi de oboseală şi cea mai mare densitate de poliţişti, jandarmi şi pompieri pe metru pătrat la Biroul Electoral de Circumscripţie Olt unde, la ora 8,00, doar 40% dintre preşedinţii secţiilor de votare din judeţ reuşiseră să predea documentele şi buletinele de vot.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Alegeri parlamentare 2016 Olt. Noapte albă pentru membrii birourilor celor 379 de secţii de votare din judeţ, judeţul cu cea mai bună prezenţă la nivel naţional. Dacă procesul de vot s-a încheiat, cu tot cu numărarea voturilor, în multe secţii chiar înainte de miezul nopţii, după ora 1,00 ajungând, cei mai mulţi, cu documentele şi buletinele pentru a le preda Biroului Electoral de Circumscripţie, preluarea s-a dovedit deosebit de anevoioasă. De ore întregi sute de oameni dormitează, doborâţi de oboseală şi de nervi, în cortul special amenajat în faţa Prefecturii Olt, unde îşi are sediul BEJ Olt. Deşi li s-au pus la dispoziţie apă, ceai şi cafea, iar cortul a fost încălzit, oboseala şi-a spus în cele din urmă cuvântul.


„Stau de pe la 3,00 aici. Din Caracal sunt. Nu sunt pentru prima dată, dar niciodată n-a fost ca acum. Chiar nu ştiu de ce merge atât de greu. E o fată care a povestit că a fost, la alte alegeri, în Arad, şi acolo într-o oră au terminat. Cei care au mers cu tabletele au terminat, noi am rămas cu buletinele şi cu toată nebunia. Şi stăm de atâtea ore, am luat bilete de ordine şi acum aşteptăm. Cred că la 7,00 după-amiază termin, dacă ei sunt la 135 cu preluarea, iar eu am număr de ordine 300 şi... Dar intraţi în cort să vedeţi ce disperare este“, îşi varsă oful o doamnă care, nerăbdătoare, a ieşit să vadă cum se mai mişcă lucrurile pe-afară.

„Ce-a fost aici..., acum sunt puţini. De la 2,00 azi-noapte stau şi încă mai am de stat. Nici măcar biletele de ordine nu ştiu cum s-au dat, pentru că eu, spre exemplu, am venit înaintea doamnei, iar doamna are un număr mai mic“, confirmă altcineva.


La câţiva paşi mai încolo altcineva moţăie cu picioarele sprijinite pe sacii cu voturi. „Ce «Bună dimineaţa!», dacă şi dimineaţa asta o mai fi bună... !De ore întregi stăm aici, toată lumea e obosită, uitaţi-vă şi la săracii jandarmi cum sunt, doar pompierii s-au schimbat, probabil a avut cine să vină în locul lor. Nu ştim, chiar nu ştim cum de se mişcă atât de încet lucrurile“, se plânge altcineva.

Alegeri parlamentare 2016 Olt. „Să vedem, ne reorganizăm un pic să băgăm câte 20 de secţii“

Ordinea în rândul format de reprezentanţii secţiilor către intrarea în sediul Prefecturii Olt e asigurată de jandarmi, oamenii sunt oricum prea obosiţi să se mai îmbulzească. Nebunie e şi în holul Prefecturii, la parter. Oameni la toate mesele, hârtii întinse, atenţie încordată. „Aici n-aveţi voie să faceţi fotografii“, se strecoară repede prin mulţime un jandarm.


Sus, la BEJ, situaţia, evident, nu e plăcută pentru nimeni. Se gândesc ce altceva ar mai putea face să meargă lucrurile mai repede. N-au ajuns nici la jumătate cu predarea documentelor şi primesc din ce în ce mai multe plângeri. „Să vedem, ne reorganizăm un pic să băgăm câte 20 de secţii. Ne interesează să aveţi documentele în ordine, să aveţi procesele-verbale semnate cum spune legislaţia“, îl lămureşte telefonic purtătorul de cuvânt al BEJ pe reprezentantul unei secţii din judeţ.


„Sunt 140-150 la ora asta. Sunt multe hârtii de verificat. Am avut procese verbale nesemnate aşa cum este specificat atât în circulara noastră, cât şi în lege. Vreo 12-13 secţii au fost, le-am respins...“, oferă lămuriri purtătorul de cuvânt al BEJ, Dan Stoichicescu.

Conform validării a aproximativ 40% din rezultate, la ora 8,00, rezultatele înregistrate de formaţiunile politice în Olt erau, pentru Camera Deputaţilor, următoarele: PSD – 66,45%, PNL – 16,25%, ALDE – 6,24%, PMP – 3,54%, ANR – 0,25%, USR – 3,18%, şi cele pentru Senat fiind foarte apropiate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: