VIDEO Sibiul are, oficial, o alee a celebrităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis, au inaugurat Aleea Celebrităţilor situată în Parcul Cetăţii.

Primele şase stele au fost acordate sâmbătă, 15 iunie, unor personalităţi din lumea spectacolului şi a artelor.  

“Pe această alee, care uneşte vechiul teatru al României şi acolo în capăt, unde se va ridica viitorul teatru care va consfinţi excelenţa din această clipă a teatrului sibian şi mondial care vine la Sibiu, inaugurăm astăzi cucerirea cetăţii Sibiului de către şase mari nume ai scenei mondiale care primesc stele pe această alee. Sunt fericit că domnul primar a îmbrăţişat acest proiect, care devine al oraşului, al comunităţii. Este o modalitate prin care oraşul face reverenţă creativităţii care vine din toată lumea. Sperăm a ceea ce va rămâne aici, ca nemurire, să aducă moment de amintire pentru urmaşii urmaşilor noştri”, a spus Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. 

La rândul lui, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, s-a declarat convins că Allea Celebrităţilor se va umple foarte repede cu stele acordate artiştilor. 

“Sibiul s-a mândrit întotdeauna cu viaţa sa culturală, cu evenimentele care atrag turişti şi care au dus la formarea brandului oraşului ca locaţie de turism cultural. Acum, a venit rândul oraşului să îi răsplătească pe oamenii din lumea artelor o care şi-au adus contribuţia la crearea acestei imagini pozitive a Sibiului prin evenimentele pe care le realizează. 

Sunt convins că Aleea Celebrităţilor sau Sibiu Walk of Fame se va umple foarte repede cu stele acordate artiştilor  pentru că, spre bucuria noastră, avem mulţi artişti de valoare. Locaţia aleasă pentru această alee este una foarte potrivită, între două ziduri de apărare a cetăţii medievale, artiştii care primesc aceste stele devenind astfel, simbolic, oameni ai cetăţii. Pe lângă semnificaţia artistică a acestei alei, sper ca Sibiu Walk of Fame să devină şi un punct de atracţie turistică pentru cei care viziteayă oraşul”, a spus Iohannis. 

Primii artişti care au primit stele pe ”Walk of fame-ul” de la Sibiu

Eugenio Barba, personalitate unică a teatrului european, a primit o stea ”pentru unicitatea creaţiei sale, pentru ridicarea cercetării la rang de artă, pentru crearea International School of Theatre Anthropology şi Odin Theatre”. 

Ariane Mnouchkine, considerată un reper al teatrului mondial, conducătoarea Theatre du Soleil Paris a primit o stea ”pentru fenomenul comunitar unic creat în domeniul teatrului şi al filmului şi pentru excelenţa în dialogul între artişti şi culturi”. 

Silviu Purcărete, regizor de teatru, operă şi film, director al Teatrului Bulandra, Director al Centrului Dramatic Naţional din Limoges, Fondatorul şcolii de teatru din Limoges – Franţa, a primit o stea ”pentru marile creaţii făcute la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Naţional din Sibiu, la Teatrul Katona Jozef din Budapesta, Royal Shakespeare Company, Scottish Opera, Nottingham Playhouse, Bonn Opera, Centrul Dramatic Limoges, Wienner Staatsoper şi pentru triumful înregistrat cu creaţiile sale la Festivalurile de la Edinburgh, Tokio, Melbourne, Avignon, Wienner Fest Wochen, Montreal, Glasgow, Sibiu”. 

Declan Donnellan, fondator, împreună cu Nick Ormerod, al Cheek by Jowl, director asociat al Teatrului Naţional din Londra, invitat de Claudio Abbado să facă Falstaff la Salzburg, de Lev Dodin la Maly Drama Theater, de Peter Brook la Bouffes du Nord, de Cehov Festival la Moscova, a primit o stea ”pentru excelenţa creaţiei sale şi pentru dialogul pe care l-a impus între artiştii culturilor europene”. 

George Banu, preşedinte şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Director Artistic al Academiei Experimentale de Teatru de la Paris, Preşedinte al Premiului Europa pentru Teatru, Secretar General al Uniunii Teatrelor Europene, academician şi profesor universitar la Sorbona, a primit o stea ”pentru contribuţia remarcabilă la dezvoltarea teatrului european, în ultimii 40 de ani, a cercetării teatrale, a festivalurilor şi evenimentelor culturale, a academismului în Europa şi în lume”. 

Nakamura Kanzaburo al XVIII-lea, o legendă a teatrului japonez, a primit o stea ”pentru măiestria sa inegalabilă de artist şi pentru dialogul pe care l-a realizat cu alte culturi”.

Vă mai recomandăm

Evenimentele Sibiu SMART în luna iunie - teatru, muzică, film, tatuaje, cărţi, modă, timbre şi magie

Felicia Filip, Proconsul, Ozana Barabancea, Ionuţ Fulea şi Radu Nechifor cânta pe 5 iulie în Piaţa Mare, într-un spectacol inedit

Filme multi-premiate şi proiecţii speciale la TIFF Sibiu 2013

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite