VIDEO FOTO El este Nom, singurul câine poliţist din România care a găsit cadavre sub apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nom si instructorul lui, Alin Pascu, s-au specializat in Germania pe detectare de cadavre sub apa - Foto Centrul Chinologic Sibiu
Nom si instructorul lui, Alin Pascu, s-au specializat in Germania pe detectare de cadavre sub apa - Foto Centrul Chinologic Sibiu

Şcolit în Germania, câinele poliţist de la Sibiu are deja două misiuni în ţară, pe apă, bifate cu succes, fiind singurul din România specializat în astfel de intervenţii. Câinele poate detecta moleculele de gaz emanate de un cadavru în descompunere, chiar dacă acesta se află la 150 de metri adâncime, sub ape.

În vara anului 2010, agentul şef Alin Pascu, fost asistent veterinar în cadrul Centrului Chinologic Sibiu, făcea cunoştinţă cu Nom, primul lui câine de serviciu. Ciobănescul german avea 3 luni şi jumătate, era născut în aceeaşi zi cu instructorul lui iar astăzi formează o echipă imbatabilă, singura din România care găseşte persoane înecate, sub apă.

„A fost drăguţ, lipicios”, spune astăzi, la aproape 3 ani de la prima întâlnire, agentul de poliţie. În 2011, au fost împreună în Germania, unde au urmat un curs de specializare pentru detectare de cadavre umane, bucăţi de cadavre, microurme de sânge şi lichid seminal uman. În 2012, s-au reîntors în Germania, unde au făcut un curs separat pentru detectarea de cadavre sub apă. 

„Cursul a presupus deplasarea în fiecare zi, la un lac aflat la aproximativ 60 de kilometri distanţă de localitatea în care ne aflam, unde antrenarea s-a făcut cu logistică specifică, cu echipă nautică specializată. Într-o anumită zonă se pune câinele în barcă, împreună cu conductorul şi echipa de cercetare la faţa locului. Câinele stă culcat sau aşezat pentru a detecta şi a mirosi pe luciul de apă. Când sesizează molecule de miros specific semnalizează prin lătrat şi vin şi intervin cu GPS nautic, se notează coordonatele zonei şi urmează căutarea cu echipe de scafandri”, explică Alin Pascu.  

Misiuni reuşite 

În acest moment, echipajul de la Sibiu este singurul din România care participă la astfel de misiuni, asta în condiţiile în care acţiunile de căutare cu câine de serviciu sunt incomparabil mai puţin costisitoare decât cele cu scafandri, de exemplu. 

„Este o premieră, noi nu am mai avut un asemenea câine, învăţăm şi noi la rândul nostru”, spune zâmbind agentul de poliţie, care povesteşte cu mândrie despre primele misiuni româneşti pe apă bifate cu succes.    

Prima intervenţie operativă reală, după întoarcerea din Germania, a fost pe lacul de acumulare de la Bicaz, pentru căutarea unei femei dispărute. „S-a detectat prezenţa de miros cadaveric uman la o adâncime de 70 de metri, s-au făcut verificări cu câinele din puncte defierite, în zile diferite, şi a semnalat cu exactitate, loc confirmat şi de aparatul special cu rezonanţă biomagnetică, urmând ca ulterior echipele de scafandri să continue cercetările”, explică Alin Pascu. 

Cea de-a doua misiune a avut loc la barajul de la Avrig, în judeţul Sibiu, şi a constat în căutarea unui braconier care s-a înecat când punea nişte plase pentru peşte. 

„A fost o speţă foarte interesantă, pentru că timpul de emanaţie a fost foarte foarte mic, 5 zile de la dispariţie şi până când a fost găsit. A fost găsit în zona în care a semnalat câinele”, adaugă Alin Pascu. 

Cel mai drag coleg

Nom poate detecta moleculele de gaz emanate de un cadavru în descompunere, chiar dacă acesta se află la 150 de metri adâncime, sub ape. Şi dincolo de latura operativă din teren şi din limbajul de specailitate, între el şi instructorul cu care se vede zi de zi, de aproape 3 ani, s-a creat o legătură extraordinară. 

„Este unul dintre cei mai dragi şi mai loiali colegi. Nu mi-a fost greu, tot timpul ai foarte multe de învăţat, şi eu de la câine şi câinele de la mine”, spune Alin Pascu. 

Poliţistul spune că faptul că an lucrat timp de 16 ani ca şi asistent veterinar l-a ajutat mult acum, din postura de instructor pentru câinele de serviciu. „M-a ajutat foarte mult să înţeleg mai multe, mai ales legat de psihologia şi comportamentul animalului”, mai spune Alin Pascu.

VIDEO: CENTRUL CHINOLOGIC SIBIU

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite