Sibiu: Florinel Barbu, stăpânul cheilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Florinel Barbu, stăpânul cheilor
Sibiu: Florinel Barbu, stăpânul cheilor

Florinel Barbu este singurul meşter care copiază chei îmbrăcat mereu ca un director. Prin grija faţă de aspectul său vrea să-şi arăte respectul faţă de clienţi.

Fără chei duble nu se poate. Nu te simţi în siguranţă şi ştii că dacă îţi pierzi cheia sau ţi se fură, vei avea de lucru. Parcă te şi gândeşti la uşa spartă, schimbatul butucului, înlocuirea yalei. Ca să eviţi complicaţiile mergi la micul atelier din colţ unde se copiază chei. Acolo găseşti un bărbat între două vârste, de obicei îmbrăcat lejer sau cu un halat de culoare închisă, puţin plictisit sau chiar posac. Dacă este aşa, înseamnă că n-ai nimerit în atelierul lui Florinel Barbu. Îmbrăcat aranjat, precum bancherii ori managerii, cu o cămaşă frumos călcată şi o cravată de culoare închisă, domnul Barbu îşi primeşte clienţii cu un nelipsit zâmbet. Nu zâmbetul tipic de întâmpinat clienţii, ci un zâmbet sincer, firesc şi total natural. “Mereu am mers la muncă cu cravată la gât. Aşa sunt eu şi în acest mod îmi arăt şi respectul faţă de clienţi”, explică Florinel Barbu.

A copiat sute de mii de chei
Florinel Barbu copiază chei de zece ani. De un an de zile s-a mutat de la sud de Carpaţi în Sibiu şi a continuat mica sa afacere în centrul istoric, pe strada Gheorghe Magher, loc de care spune că nu are vad prea mare. Copiază câteva sute de tipuri de chei, yale, lacăte cu aceeaşi uşurinţă iar timpul mediu pentru o cheie normală este de câteva secunde. “Sunt două tipuri de chei, cele în plan şi cele cu amprentă, care sunt mai complexe. Acestea sunt simplu de copiat, dar au fost şi chei pe care n-am putut să le copiez. Cum ar fi anumite chei pentru seif sau chei mai vechi. Sunt, nu poţi să le cuprinzi pe toate. Cine spune că poate să le facă pe toate, minte. Nu are cum”, explică omul care estimează să fi copiat câteva sute de mii de chei de când a început această afacere.

Repara ceasuri înainte să copieze chei
Florinel Barbu a fost ceasornicar timp de două decenii în Muntenia, până la sfârşitul mileniului doi, când lucrurile n-au mai mers. Tatăl său a fost orologier şi cei trei fraţi ai săi, de asemenea, au reparat ceasuri, aşa că Florinel a urmat tradiţia familiei. “Ne-a plăcut tuturor să reparăm ceasuri. Dar am schimbat ceasurile cu chei. În momentul în care au apărut ceasurile electronice, nu a mai mers”, povesteşte omul. Fiind îndemânatic şi foarte priceput, n-a fost deloc greu să schimbe macazul. În definitiv, dacă ai deprinderea lucrului tehnic, poţi repede învăţa o meserie nouă. “A fost foarte uşor să învăţ să fac chei. Dacă eşti meseriaş, le deprinzi repede. Şi copiatul cheilor ţine tot de meşteşugărie, tot de îndemânare”, declară omul. S-a născut în comuna Stoeneşti, judeţul Argeş, a trăit 20 de ani în Dobrogea, la Constanţa şi a muncit 28 de ani în Câmpulung-Muscel. Dar anul trecut s-a mutat în Ardeal ca să fie mai aproape de cei doi copii ai săi şi s-a îndrăgostit de Sibiu. “Acum îmi place aici mai mult ca la Constanţa. Oricum, acolo merg în concediu, vara asta voi sta două săptămâni în Dobrogea”, afirmă omul zâmbind.

Pictează icoane
“Îmi place să pictez icoane pe sticlă, fac asta de vreo zece ani. Este o pasiune, nu o afacere. Am vândut foarte puţine, pe cele mai multe le-am dat în dar. Pictez în timpul liber, atunci când nu am ce face”, povesteşte domnul Barbu.

Nu înţelege vânătoarea
“Nu sunt de acord cu vânătoarea, nu pot să omor alte fiinţe. Eu iubesc animalele, cum să le vânez şi să le omor?", declară Florinel Barbu. Iubeşte şi animalele de casă, având o pisică în vârstă de 20 de ani pe nume Elis.

Ce vă place la Sibiu? Ce nu vă place?
F.B.:
Fiind un oraş nou pentru mine, mă plimb mult prin Sibiu, descoper locuri noi şi plăcute. Îmi place arhitectura caselor, construcţiile de tip gotic... Nu-mi place că sunt multe faţade neîngrijite, care trebuie restaurate, aşa cum sunt multe în centrul istoric, spre exemplu pe strada 9 Mai.
Vă mai puteţi reprofila încă o dată?
F.B.:
Nu m-am gândit să mă reprofilez. Vreau să mai fac încă un atelier de copiat chei într-o zonă mai bună, pe aici nu trece atât de multă lume.
Mergea mai bine această afacere în Câmpulung?
F.B.:
În Câmpulung nu prea era concurenţă, aici sunt mai mulţi cei care copiază chei. Dar merge şi în Sibiu. Numai că se simte criza, anul acesta este mai slab decât anul trecut.

Profil
Născut:
15 iunie 1959, în judeţul Argeş
Educaţie: Liceul Agroindustrial din Constanţa
Ocupaţie: Copiator de chei
Familie: Căsătorit, are doi copii

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite