Premieră. Un profesor universitar din România, în cel mai important for european de studii doctorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof dr univ haibil Andrei Terian - prorector în cadrul Universităţii Lucian Blaga Sibiu - în cel mai înalt for european de studii doctorale Foto ULBS
Prof dr univ haibil Andrei Terian - prorector în cadrul Universităţii Lucian Blaga Sibiu - în cel mai înalt for european de studii doctorale Foto ULBS

România are pentru prima oară un reprezentant în cel mai înalt for european de studii doctorale, datorită unui prorector al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, prof. univ. dr. habil. Andrei Terian.

Ştirea a fost dată publicităţii de către conducerea Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, pe prof. univ. dr. habil. Andrei Terian, a fost ales în urma unui proces de selecţie care a durat mai bine de o jumătate de ani, pentru a face parte din Comitetul Director al Consiliului pentru Educaţie Doctorală din cadrul Asociaţiei Universităţilor Europene (EUA-CDE).

„Asociaţia Universităţilor Europene (EUA) reprezintă peste 800 de instituţii de învăţământ superior din 48 de ţări europene, constituind astfel cea mai importantă organizaţie profesională de acest tip. În anul 2013, şi ULBS a făcut obiectul unei vizite de evaluare din partea EUA. Consiliul pentru Educaţie Doctorală (CDE) este componenta care reprezintă viziunea şi politicile EUA cu privire la educaţia doctorală în Europa. EUA-CDE este condus de către un Comitet Director alcătuit din 10 membri, în care, datorită ULBS, România are pentru prima oară un reprezentant. Mandatul membrilor Consiliului Director este de trei ani, cu posibilitate de reînnoire”, se specifică pe site-ul ULBS.

Profesorul român este nimeni altul decât cel care a iniţiat şi coordonează un proiect de promovare internaţională a istoriei literaturii române. Un proiect de 1,5 milioane de euro, fonduri de la Consiliul European pentru Cercetare, pentru apariţia unui manual de căpătâi pentru cele peste 100 de universităţi importante din lume în care se predă limba şi literatura română - „Istoria transnaţională a literaturii române” - un album în limba engleză, dar şi pentru amenajarea, în premieră în România, a unui laborator digital de Istorie literară menit să ajute la formarea următoarei generaţii de filologi, dar şi stabilirea unei reţele vaste de specialişti în literatura română din întreaga lume. 

Proiectul TRANSHIROL va reprezenta munca a 20 de cercetători din ţară şi străinătate - un „nucleu de excelenţă”, al universităţii, care timp de cinci ani vor cerceta secole de literatură. 

Prof. univ. dr. Andrei Terian - Dan, are 41 de ani şi este din Sibiu. A reuşit să facă performanţă internaţională graţie proiectelor derulate pe baza granturilor câştigate. 

Într-un interviu acordat pentru „Adevărul” la începutul acestui an declara printre altele: „Afirmarea pe plan internaţional reprezenta un lucru nebulos pentru mine. Primul proiect şi următoarele m-au forţat, ca şi pe alţii din generaţia mea, să merg în direcţia aceea şi să realizez treptat că reuşita internaţională este dificilă, competiţia este foarte mare, dar în acelaşi timp nu reprezintă un lucru inaccesibil... Haideţi să nu ne mai certăm între noi pe mize meschine şi să ieşim afară, avem cu cine concura pe plan internaţional, chiar dacă este mult mai greu. Ideea este să reuşim să construim grupuri în România care să poată colabora şi construi: aşa vom vom avea toţi de câştigat şi vom fi competitivi şi pe plan internaţional. Cam asta este «filosofia» pe care am încercat să o pun în practică în ultimii ani”. 

„Cu ocazia validării ca membru al CD, prof. univ. dr. habil. Andrei Terian a precizat că priorităţile mandatului său le vor constitui reducerea disparităţilor dintre diversele ţări europene la nivelul educaţiei doctorale, garantarea autonomiei doctoranzilor ca tineri cercetători, instituţionalizarea mai clară a postdoctoratului şi promovarea valorilor şi a imaginii ULBS pe plan internaţional”, mai precizează conducerea ULBS.

Vă mai recomandăm şi: 

Provocarea unui cercetător român: promovarea internaţională a istoriei literaturii române cu 1,5 milioane de euro

Universitatea din Sibiu este prima din România care acceptă plăţi în criptomonede 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite