Horaţiu Alexandru Rusu luptă pentru combaterea discriminării

Asistent universitar la Facultatea de Drept din Sibiu, Horaţiu Alexandru Rusu este totodată şi coordonatorului Centrului Local Antidiscriminare, inaugurat ieri, la Sibiu

CITIŢI ŞI

Adina Elena Mărginean promovează frumosul, într-o manieră originală

Profil
Născut: 5 mai 1979, Sibiu
Studii: Licenţiat în Ştiinţe Administrative şi Drept, la Facultatea de Drept „Simion Bărnuţiu“ din Sibiu, master în Drepturile Omului, la Universitatea Central Europeană din Budapesta
Familie: Necăsătorit

Horaţiu Alexandru Rusu este o persoană extrem de hotărâtă, care pune foarte mare accent pe drepturile omului,  în tot ceea ce face. A terminat studii de specialitate în ţară şi străinătate, iar în prezent este asistent universitar la Facultatea de Drept „ Simion Bărnuţiu“.  Pentru că nu este de acord cu discriminarea , Horaţiu Rusu a decis să se implice într-un proiect dedicat tocmai acestui aspect: combaterea discriminării şi promovarea accesului egal pe piaţa muncii a femeilor şi a persoanelor marginalizate. „ Este vorba despre şase centre locale antidiscriminare, deschise în diferite oraşe ale ţării, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. În cazul Sibiului, a fost o situaţie mai specială, datorită faptului că am o colaborare lungă cu Centrul de Resurse Juridice, organizaţia care a obţinut şi finanţarea pentru acest proiect. Am avut colaborări bune şi cu Consiliul Naţional pentru Combaterea discriminării, în diverse proiecte de formare şi training pe non-discriminare şi asta a dus la hotărărrea de a deschide un astfel de centru şi aici“, explică Horaţiu Rusu.

Nu se cunoaşte noţiunea de „discriminare“
 Acesta spune că centrul va aduce un beneficiu imens Sibiului, .„Este important pentru că, deocamdată, nu se cunoaşte noţiunea de discrimiare şi care sunt posibilităţile de a combate diferitele forme de discriminare. Aici pot să îmi exprim şi o mare dezamăgire personală, pentru că am avut ocazia, ca şi cadru didactic, să seminarizez cursul de «Drepturile omului şi strategii antidiscriminatorii», dedicat studenţilor de la Asistenţă Socială. Îmi pare rău că acest curs nu mai există în programa celor de la Asistenţă Socială, pentru că mi s-a părut, la acel moment, o idee foarte bună, având in vedere că sunt puţine facultăţi care au un astfel de curs în curricula lor“, spune acesta.
Împreună cu ceilalţi colegi ai săi, Horaţiu Rusu, va încerca, într-o primă fază să implementeze cât mai bine  această noţiune în rândul sibienilor şi de a face cunoscute modalităţile de combatere. „ În acest centru se vor realiza, în primul rând sesiuni de informare dedicate funcţionarilor publici, sindicatelor, patronatelor, organizaţiilor neguvernamentale, pentru a face cunoscută noţiunea de non-discriminare şi legislaţia în domeniu. Având în vedere că sunt jurist şi cadru didactic, rolul meu va fi acela de a face partea juridică a acestor formări şi informări. De asemenea, după ce se va termina prima parte de informare, intenţionăm să formăm o comunitate locală anti- discriminare, în care să fie toţi participanţii de la aceste cursuri“, a completat coordonatorul centrului. Ulterior, discuţiile se vor muta pe cazuri concrete, prin abordarea şi medierea diferitelor situaţii întâlnite la nivelul comunităţii locale.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult să îmi petrec timpul cu nepoţii şi să mă bucur de familia mea. O altă pasiune a fost întotdeauna voleiul, de care nu mai am însă timp, în ultima perioadă“, spune asistentul universitar.
Ce nu-i place
Horaţiu Alexandru Rusu detestă falsitatea şi spune că nu îi place încercarea unora de a accede prin orice mijloace.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: