GALERIE FOTO Povestea parcului Sub Arini, locul de plimbare al sibienilor de mai bine de 150 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfiinţat în 1856 şi cu o suprafaţă de aproximativ 22 de hectare, Sub Arini este unul din cele mai vechi parcuri din România. Tot aici, se deschide în 1865 restaurantul cu acelaşi nume, actualul restaurant Bolta Rece.

Povestea parcului începe în 1856, inginerul Seifried fiind însărcinat cu elaborarea proiectului şi conducerea lucrărilor. Între 1857 şi 1858 sunt trasate cele două alei principale, de-a lungul fostului canal de pe strada Şcoala de Înot şi al pârâului Seviş, şi încep să fie plantate diverse specii de arbori. În 1860 se construieşte podul peste pârâul Trinchbach iar în 1965 de deschide restaurantul Sub Arini, actualul restaurant Bolta Rece.  

“Un mare avânt cunoaşte Parcul Sub arini începând cu anul 1882, când Asociaţia pentru înfrumuseţarea oraşului îl ia sub ocrotirea ei. De pe Măgura Cisnădiei se aduc şi se plantează Teleckii care se inmulţesc foarte bine; de la Şanta se aduc mai multe căruţe cu molizi şi brazi „cu rădăcini bogate”. 

Doi ani mai târziu se construieşte fântâna arteziană în bazinul căreia înotau peştişori aurii „...până când copiii de ţigani îi prindeau şi îi mâncau, şi nici broaştele ţestoase nu aveau o soartă mai bună...” Deasupra fântânii, la dorinţa primarului de atunci, s-a ridicat un pavilion de muzică. 

De jur împrejur s-au aranjat straturi cu trandafiri, lalele, narcise şi zambile care ofereau un aspect splendid, împreună cu numeroşi arbori exotici”, scriu Kurt Klemens şi Dan Vladimir Vlăduţ în volumul „Parcuri sibiene” publicat în anul 2009 la Editura Honterus. 

Arbori vechi de 150 de ani

În 1904, în parc este introdus iluminatul electric, iar în 1927, pe latura sudică a parcului, este dat în folosinţă actualul stadion municipal. În anul 1979 se trece la asflatarea principalelor alei, locul vechiului pavilion de muzică este luat de o estradă nouă iar fântâna arteziană este reamenajată. Tot în această perioadă sunt amenajate locurile de joacă pentru copii. 

Astăzi, parcul măsoară 22 de hectare iar cei mai bătrâni arbori au peste 150 de ani. „Marea diversitate a speciilor din parcul Sub Arini îi dau acestuia caracterul unei grădini botanice. Inventarierea din 1967 indică 88 specii de arbori şi arbuşti (azi 98), printre care arin stejar, castan, zadă, duglas, fag, plop, ulm, catalpa, liriodendron, ginkgo. 

O apreciere deosebită a cunoscut-o Rozariul: între pavilion şi pârâu se întind, printre alei aşezate radiar şi concentric, rabate cu aproape 2000 de trandafiri aparţinând la 25 de subspecii; înflorirea durează de la inceputul verii până toamna, iar feeria culorilor este unică”, scriu Kurt Klemens şi Dan Vladimir Vlăduţ în volumul amintit. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite