Criza de personal reprofilează cadrele didactice din şcolile sibiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala Generală 21 a rămas fără mecanic de trei luni, reparaţiile necesare fiind făcute de director sau părinţi
Şcoala Generală 21 a rămas fără mecanic de trei luni, reparaţiile necesare fiind făcute de director sau părinţi

Rămaşi fără mecanici, contabili, secretare sau femei de serviciu, directorii din şcolile sibiene au devenit oamenii buni la toate. Inspectorul General de la ISJ Sibiu, Constantin Gorun a mărturisit că la nivelul şcolilor aflate în subordinea inspectoratului, se confruntă cu reale probleme de personal. Este vorba de personal nedidactic şi auxiliar.

CITIŢI ŞI:

Peste 90.000 de sibieni au declarat că lucrează în agricultură. ITM-ul e contrariat

Blocajul posturilor din sistemul bugetar duce oamenii în situaţii cu care nu ne-am întâlnit probabil de pe timpul regimului comunist.
Cine crede că directorul unei şcoli stă şi se lăfăie pe funcţie şi mai merge din când în când prin clase ca să vadă dacă toate lucrurile sunt în regulă, se înşeală amarnic.

Inspectorul General de la ISJ Sibiu, Constantin Gorun a mărturisit că la nivelul şcolilor aflate în subordinea inspectoratului, se confruntă cu reale probleme de personal. Este vorba de personal nedidactic şi auxiliar. „Blocarea posturilor de către Guvern a făcut ca acum să avem aproximativ 150 de posturi blocate, adică vacante. Este vorba de contabile, secretare şi personal de curăţenie şi întreţinere” a mărturisit Gorun.

Reprofilarea, soluţie de compromis
Dacă Inspectoratul Şcolar se bate cu morile de vânt şi rămâne cu buza umflată pentru că Executivul României nu face nimic în sensul deblocării posturilor, fără de care unităţile de învăţământ nu pot funcţiona la parametrii optimi, în şcoli şi grădiniţe, situaţia este pe alocuri dramatică.
La Şcoala Generală Numărul 21 din Sibiu, una din cele mai mari din oraş, de la 1 septembrie a fost blocat postul de mecanic. Actualul director, Alexandru Tacoi, spune mai în glumă mai în serios că a trebui să se adapteze situaţiei şi a devenit în ultimele trei luni omul bun la toate.

„Ce era să fac? Am învăţat să tai geamuri, să rezolv problemele mai minore legate de instalaţia electrică, să schimb yalele stricate pe la uşi. Nu vă ascund faptul că am chemat părinţii să ne ajute. Vin odată de două ori după care nu mai răspund la telefoane. E de înţeles pentru că aşa pe ochi frumoşi nu mai vrea nimeni să muncească”, mărturiseşte cu o sinceritate debordantă directorul şcolii cu aproximativ 500 de elevi.

Salariile mici sperie oamenii
 „Fuga” angajaţilor de pe posturile auxiliare şi nedidactice din unităţile de învăţământ este pusă în primul rând pe seama veniturilor mici pe care aceştia le primesc lună de lună. „E greu ca oamenii să se întreţină din ceea ce câştigă aici. De exemplu mecanicul pe care noi l-am avut la şcoală şi-a dat demisia şi a plecat la muncă în Grecia pentru că nu putea să îşi întreţină familia cu cei aproximativ 700 de lei pe care îi câştiga la noi la şcoală” a mai declarat Alexandru Tacoi.

Inspectorul General al Inspectoratului Şcolar Sibiu spune că acum în fiecare şcoală este câte o femeie de serviciu, dar acestea fac cu greutate faţă muncii. „Mulţi au plecat pentru că aveau salarii proaste. Alţii au ieşit la pensie. E greu să ai de exemplu un singur om de serviciu la şcoli pentru că volumul de muncă este foarte mare. Soluţia ar fi ca cei din Guvern să dea o ordonanţă de urgenţă pentru deblocarea posturilor vacante” spune Constantin Gorun.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

Sigla Adevărul
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite