Cele mai scumpe şi cele mai ieftine facultăţi din Sibiu

Cele mai scumpe şi cele mai ieftine facultăţi din Sibiu

FOTO Facebook.com/ULBSibiu

În această săptămână a început admiterea la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Instituţia a scos la concurs peste 3.500 de locuri pentru studiile la Licenţă şi aproape 2.000 de locuri pentru Master.


Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este cea mai mare instituţie de învăţământ superior de stat din municipiu, aceasta fiind cea mai râvnită de tinerii care vor să-şi urmeze studiile superioare în Sibiu. Instituţia are în componenţă nouă facultăţi. ULBS va oferi în acest an cele mai multe locuri la Facultatea de Inginerie, respectiv 883; la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane vor fi 794 locuri, iar la Facultatea de Ştiinţe Economice – 383 de locuri.
 
În luna aprilie Senatul instituţiei a aprobat cuantumul taxelor de şcolarizare propuse pentru anul universitar 2018-2019. În comparaţie cu sumele pe care le-au achitat studenţii anului I în anul universitar 2017-2018, în anul care vine taxele sunt în creştere aproape la toate programele de studii, cu excepţia celor de la Inginerie (taxa programelor la această facultate a rămas la nivelul anului trecut: 3.400 de lei).
 
Cele mai scumpe cursuri sunt în cadrul programului de studii universitare aferente domeniului Artele Spectacolului din cadrul Facultăţii de Litere şi Artă. Un contract pentru anul universitar 2018-2019 costă 10.000 de lei, la fel ca şi în ultimii 2 ani. Pentru acest program şi statul cheltuie cel mai mult: 17.850 de lei este suma alocaţiei bugetare pentru student. Printre cele mai scumpe programe la Licenţă în anul acesta se numără şi cel de pregătire preliminară pentru studenţii străini (an pregătitor) – 5.000 de lei. Restul programelor de la „Litere şi Arte” – Filologia şi Ştiinţele Comunicării – se scumpesc cu 200 de lei, ajungând la 2.700 de lei.
 
Urmează Medicina. Astfel, cel mai mult vor plăti cei care vor dori să studieze „Medicina Generală” în anii I-VI, „Medicina Dentară” în anii I-VI şi „Farmacie” în anii I-V – 7.150 de lei. Taxa pentru programul „Tehnică Dentară” a fost stabilită la 6.500 de lei, iar pentru „Asistenţă Medicală Generală” – 6.050 de lei. Spre deosebire de anul trecut, contractele pentru aceste programe de studii universitare s-au scumpit cu 100-650 de lei. Cele mai ieftine programe din cadrul Facultăţii de Medicină sunt „Managementul sanitar” (3.000 lei, faţă de 2.900 anul trecut) şi „Asistenţa Medicală Generală” pentru anul I (4.850 de lei, faţă de 4.400).
 
La Facultatea de Teologie, taxa pentru programul „Muzică religioasă” este de 6.000 de lei, iar pentru domeniul Teologie, cu 200 de lei mai mult decât anul trecut, adică 3.100 de lei.
 
La Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţie Mediului cel mai scump va fi să studiezi „Ingineria Produselor Alimentare”, „Controlul şi expertiza produselor alimentare” şi „Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism” – 3.500 de lei, cu 100 de lei mai mult decât anul trecut. Taxele pentru celelalte programe variază între 2.500 şi 3.000 de lei.
 
Pentru a fi licenţiat în Matematică, Informatică, Ecologie şi Protecţia Mediului sau Biologie sau Educaţie fizică şi sportivă, viitorii studenţi care vor dori să frecventeze cursurilor Facultăţii de Ştiinţe vor trebui să achite 3.100 de lei.
 
Urmează Facultatea de Drept, acolo unde un an de studii la Licenţă pentru toate programele de studii va costa 3.000 de lei, cu 100 de lei mai mult decât în anul universitar 2017-2018 şi 300 de lei mai mult decât în anul 2016-2017. Pentru programele „Drept” şi „Administraţie publică” în cadrul învăţământului la distanţă taxa va fi de 2.900, respectiv 2.800 de lei.
 
Taxele pentru programele de studii universitare ale Facultăţii de Ştiinţe Economice s-au majorat în acest an cu 250 de lei şi vor fi de 3.200 de lei. Pentru cei care vor fi admişi la învăţământ la distanţă taxele sunt de 2.800 de lei atât la Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor, Management, cât şi la Contabilitate, Finanţe şi Bănci şi Marketing.
 
Ca şi în anul trecut, cele mai ieftine rămân studiile la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umanistice. Doar viitorii studenţi care vor dori să fie licenţiaţi în „Conservare şi restaurare” vor trebui să scoată din buzunar 3.000 de lei. În rest, câte 2.750 de lei va fi taxa de şcolarizare la programele Comunicare şi Relaţii Publice, Psihologie, Resurse Umane, Istorie, Teologie protestantă şi Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar în limba română/germană. Aceste programe s-au scumpit cu 250 de lei faţă de anul universitar trecut. Taxa la Jurnalism va fi de 2.600 de lei, la fel ca şi în ultimii 2 ani, la acelaşi nivel rămânând şi taxele pentru Sociologie, Ştiinţe politice şi Asistenţă socială – 2.500 de lei.
 
În Sibiu mai activează Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, însă la această instituţie studiile se fac doar în baza locurilor bugetare alocate de stat.
citeste totul despre: