ANI îl acuză pe primarul Sibiului de conflict de interese. Edilul neagă vehement

ANI îl acuză pe primarul Sibiului de conflict
de interese. Edilul neagă vehement

Klaus Iohannis FOTO: Adevărul

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat joi, 8 august, într-un comunicat postat pe site-ul său, că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se face vinovat de conflict de interese întrucât a semnat, în data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii între Primăria Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, o societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România.

Obiectul contractului cu pricina reprezintă servicii de informare şi publicitate în vederea implementării unui proiect finanţat cu bani europeni.

“Klaus-Werner Iohannis nu a respectat dispoziţiile art. 75, lit. b) şi f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: […] b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”.

Primarul Municipiului Sibiu a încălcat şi dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material [...] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”, se arată în comunicatul ANI.

Edilul a fost preşedinte al Forumului între 2002 şi 2013.

ANI mai informează că primarul Sibiului a fost înştiinţat şi că a fost sesizat parchetul.

Ce zice Iohannis

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, susţine că este în “perfectă legalitate”, că a discutat înainte cu juriştii tocmai pentru a fi sigur că nu e vorba de niciun conflict de interese.

“Nu e niciun conflict de interese. Este o interpretare excesivă a legislaţiei”, afirmă primarul.

Iohannis mai spune că acel conflict de interese de care este acuzat ar fi putut să apară în măsura în care el ar avut vreun beneficiu în urma vreunui contract. “Ori nici nu poate fi vorba de aşa ceva fiindcă nu am fost în niciun fel implicat în activitatea Societăţii Honterus. Deci, o nouă speţă discutabilă”, a adăugat primarul care se mai aşteaptă la surprize.
 

Mai puteţi citi:

Iohannis, despre noua lege a salarizării: Nu cred că trebuie să sărim calul

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: