Târgul de maşini, muzeu de vechituri

Dealerii de maşini second hand se plâng că nu pot „scăpa“ nici de autovehiculele ieftine aduse din străinătate. Sătmărenii merg la târgul de maşini ca la muzeu, unii preferă doar să se pozeze cu maşinile pe care nu au cu ce să le cumpere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Circa 220 de maşini şi-au căutat ieri un nou proprietar în târgul de maşini de pe strada Amaţului, la ieşirea din municipiu. Dealerii de maşini second hand sunt exasperaţi de numărul mic de vânzări, chiar dacă, din cauza crizei, s-au reprofilat, aducând din străinătate doar cele mai ieftine autoturisme folosite. „Se aduc doar chilipiruri din Germania şi Franţa, însă nici acestea nu se vând. Negociem mult din preţ, cât să ne iasă măcar transportul şi un comision cât de mic. Eu acum am trei maşini la vânzare, toate au preţurile puţin peste 2.000 de euro“, spune Vasile Blaga, unul dintre dealerii de autoturisme prezenţi în târg.
Un alt comerciant, Cristian Pop, este pesimist în privinţa unei posibile redresări a pieţei. „Mai bine m-aş ocupa de altele. Nu mai merge treaba şi repede nu cred că îşi va reveni piaţa. Oamenii deschid televizorul şi aud numai nenorociri, iar în cazul în care au ceva bănuţi îi pun la saltea ca să fie pregătiţi pentru vremurile grele ce ne aşteaptă“, spune Cristian  Pop.
Sătmărenii prezenţi în târg recunosc că au venit „ca la muzeu“. „Îmi caut ceva, dar cred că am să merg în Cluj să mai sondez piaţa. Aici am venit aşa doar să mă mai uit şi mi-am chemat şi prietenii la o plimbare“, spune Marius Chitas, de 25 de ani. Alţi vizitatori ai târgului de chilipiruri pe patru roţi au lăsat „cumpărăturile“ pentru şedinţe foto. „Eu îmi caut ceva la vreo 2.000 de euro, un VW Transporter, aş avea nevoie la firmă de o astfel de maşină, dar să fie ieftină şi bună. Acum doar mă uit şi îi fac fiului meu poze cu maşinile care îi plac“, spune Gheorghe Găvruş.

Penurie de lichidităţi


38.000 de euro a fost preţul cerut de proprietarul unui Mercedes SL500. „Este din 2004 şi are doar 50.000 de km. O bijuterie, decapotabilă, adusă din America“, spune Alexandru Leahu, cel care vinde bolidul. El recunoaşte însă că şansele de a vinde maşina sunt aproape inexistente. „Nu are lumea bani de maşini scumpe pe criza asta. Încerc să o vând de ceva vreme. Am fost în Baia Mare şi în Cluj, dar cred că doar la Bucureşti mai am şanse. Mi s-a oferit pâmânt în schimbul ei, dar ce să fac acum cu pământul. Am nevoie de bani. Mai am un R350 la 28.000 de euro, tot din America, le-am adus Prin repatriere, aşa am scăpat de taxe vamale, dar taxele de poluare au fost de 8.000 de euro pentru amândouă“, mai spune bărbatul.

Cifră
38.000 de euro a fost cea mai scumpă maşină expusă ieri în piaţa auto

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările