Prima zi de şcoală, prima zi de fiţe. Cum au ajuns machiajul, tocurile cui şi maşinile mai importante decât poveţele dascălilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gata cu petrecerile pe plajă, distracţia la piscină, shooping-ul în mall sau ieşitul la bere cu gaşca. Azi a început şcoala!, ar spune un dascăl. Unii dintre elevii sătmăreni nu s-au lăsat însă intimidaţi de discursul directorilor de şcoală şi al autorităţilor şi după festivitate au luat cu asalt terasele din centrul municipiului.

Dincolo de faptul că vacanţa a trecut mult prea repede pentru unii care nu au apucat să se bucure îndeajuns de petrecerile din cluburile sătmărene, prima zi de şcoală a fost una cu totul specială. Porţile unităţilor şcolare s-au deschis larg pentru cei care de azi au mai multe responsabilităţi şi nu doar prin prisma faptului că vor avea de citit sau de realizat exerciţii fără sfârşit la matematică.

Încă din prima zi de şcoală elevii sătmăreni s-au arătat preocupaţi de vestimentaţie, de cumpărăturile pe care nu au apucat să le facă sau de maşina pe care o conduc. Toată lumea ştie că prima zi de şcoală începe dimineaţa, nu foarte devreme, (la unele şcoli festivitatea începe la ora 9:00, la altele la ora 10:00) în curtea şcolii, alături de colegi şi diriginte şi de oficialităţile prezente la eveniment, de cele mai multe ori mai entuziasmate decât tinerii care le ascultă.

Dacă elevul e norocos să aibă "părinţi de treabă" care să nu îl oblige să se prezinte în prima zi de şcoală, atunci elevul sătmărean mai doarme o oră în plus, iar când colegii lui pleacă de la festivitate se prezintă la întânire pe tereasă. Sigur, sunt şi elevi care abia aşteaptă să se reîntâlnească cu colegii şi cu profesorii pe care îi admiră, însă numărul lor este de la an la an tot mai mic, lucru dovedit de rezultatele pe care unii le au la examenul de Bacalaureat sau la Evaluarea Naţională. 

Emoţii pentru boboci 

Prima zi de şoală este cu siguranţă una aşteptată de bobocii. Fie că sunt în clasa pregătitoare, clasa a V-a sau în clasa a IX-a, totul li se pare curios şi sunt atenţi la orice informaţiie care le-ar putea fi de folos. Spre exemplu, cei mai mici dintre bobocii de la Colegiul Naţional „Doamna Stanca” au păşit în noul an de mână cu părinţiilor lor, fiind întâmpinaţi de directorul şcolii, Anna Maria Maruşca şi de către autorităţile judeţene. 

"Este o festivitate de deschidere de an şcolar mai aparte deoarece şcoala noastră împlineşte, în acest an, 200 de ani de atestare decumentară. Elevilor le doresc un an şcolar frumos cu rezultate de excepţie”, a spus Anna Maria Maruşca. 

Elevii Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" au avut parte şi ei de un început de an şcolar frumos, fiind încurajaţi de directorul unităţii şcolare să rămână perseverenţi şi să privească cu responsabilitate cursurile şi îndemnurile dascălilor.

"Vă reamintesc că sunteţi elevii unei şcoli de tradiţie. Noi cei care azi muncim, învăţăm în această instituţie trebuie să avem propria contribuţie la zestrea extraordinară a acestei şcoli. Nu este uşor să fi elev la acest colegiu. Cei 196 de elevi de clasa a IX-a fac dovada prin rezultatele examenului de admitere fac dovadă că sunt o generaţie preţioasă, deci aşteptările sunt mari", a declarat Ioan Pop, directorul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu".

Unii însă nu s-au lăsat impresionaţi de discursul dascălilor, simţindu-se mai atraşi să discute despre noile tendinţe în modă, creme, cadouri şi despre destinaţiile unde şi-au petrecut vacanţa.

Nici la capitolul vestimentaţie decentă, elevele nu au excelat. Unele au optat pentru fuste mini care să le arate picioarele frumos bronzate, altele s-au rezumat să îţi facă un machiaj strident pentru a atrage toate privirile. 

Din păcate, cei care au respectat tradiţia şi pe chipul cărora se vedea entuziasmul au fost doar copiii din clasa pregătitoare, care au ales să poate ghiozdanul colorat, o vestuţă asortată cu cămaşa imaculată, spre deosebire de cei mai mari care nu s-au sfiit să îmbrace în prima zi de şcoală chiar şi o pereche de blugi "cool" rupţi, după ultimul trend. 

Mai puteţi citi:

Extremele învăţământului românesc: într-o comună elevii învaţă înghesuiţi în postul de Poliţie, în alta, o clădire cu etaj este la dispoziţia a doar 15 preşcolari

„Sindromul post-vacanţă“, boala la care sunt predispuşi elevii la începerea noului an şcolar - explicaţia specialiştilor

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite