Cum se elimină toxinele din plămânii fumătorilor. Medic: „Morcovul, citricele, strugurii şi brocoli sunt câteva exemple“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea fumătorilor vorbesc despre posibilitatea de a renunţa la viciu, însă puţini au voinţa necesară. Medicii atrag atenţia că tot mai mulţi tineri se apucă de fumat.

Fumatul nu mai este de mult un subiect tabu. ci dimpotrivă, în prezent o mare parte a populaţiei are acest viciu pe care unii îl catalogează ca fiind relaxant, iar alţii o necesitate de care nu se pot desprinde indiferent de situaţie. Riscurile la care se expun aceste persoane sunt mari din punct de vedere al sănătăţii. Pe primele trei locuri se situează cancerul pulomonar, bronşita cronică opstructivă (BTC) şi bolile cardiace.

"Cea mai periculoasă boală pentru fumători este cancerul pulmonar. Din judeţul Satu Mare, până la finele lunii septembrie ale anului curent au fost înregistrate 71 de cazuri noi de cancer. Numărul este în creştere faţă anul 2014“, a declarat Sergiu Ioan, medic pneumolog şi managerul Spitalului de Pneumofiziologie Satu Mare. 

Din păcate, din ce în ce mai des, putem observa tineri la vârste fragede, adolescenţi care se apucă de fumat. Specialiştii susţin că unul din principalii factori este teribilismul. „De obicei, tinerii fumează din teribilism şi din spirit de turmă. Dacă văd un prieten care fumează, vor face şi ei la fel pentru a nu fi mai prejos. Mulţi îşi dau seama că nu au luat decizia potrivită doar în momentul în care fumatul s-a transformat într-o dependenţă. La vârsta adolescenţei aparatul respirator nu este dezvoltat în totalitate astfel că modificările pe care corpul le va suporta din cauza fumatului vor afecta mai repede organismul şi vor fi mai severe“, explică Sergiu Ioan, managerul Spitalului de Pneumofiziologie Satu Mare (foto jos).

medic

Discuţiile referitoare la modul în care ar vrea să se lase de fumat, pot fi auzite din gura fiecărui fumător cel puţin o dată în viaţă. Tot de atâtea ori aceştia merg şi la un consult să vadă dacă plămânii lor sunt sănătoşi, iar când rezultatele nu îi sperie, renunţă la idee. Ceea ce aceştia nu ştiu este faptul că efectele fumatului asupra organismului se văd după 10-15 ani. 

“De obicei, vine lumea la control, vede că nu are nimic şi renunţă la ideea de a lăsa ţigara deoparte. Din nou spun şi poate mă repet, modificările în organism se produc lent însă la momentul descoperirii lor sunt ireversibile. Totul depinde de intensitatea furtului. De exemplu, pentru BTC facem o spirometrie adică măsurăm funcţia pulmonară, debitul şi volumul respiraţiei. Aşa ne dăm seama cât de mult a afectat fumatul plămânii“, ami spune Sergiu Ioan. 

Cum eliminăm toxinele din organism? 

Dacă să te laşi de fumat poate părea o misiune imposibilă, există metode prin care poţi evita îmbolnăvirea, adoptând un stil de viaţă sănătos. Medicii spun că nu există o metodă anume, o reţetă standard.

“Pentru a elimina toxinele din plămâni, fumătorii trebuie să consume fructe şi legume pentru vitaminizare. Cele mai bune vitamine în acest caz sunt A, C şi E care au şi antioxidanţi. Morcovul, citricele, strugurii, brocoliul sunt doar câteva exemple“, explică Sergiu Ioan, managerul Spitalului de Pneumofiziologie Satu Mare.

De asemenea, o viaţă sportivă activă poate fi un remediu bun pentru detoxifierea plămânilor. Există probabil sute de metode de a renunţa la fumat. Nu toate funcţionează la toată lumea. Unii au reuşit cu plasturi, alţii cu ţigara electronică, alţii cu bomboane, alţii cu medicamente. Dacă sunteţi o persoană dedicată şi puneţi accent pe medicina naturistă puteţi folosi un remediu de seminţe de dovleac şi miere, aşadar 300 de grame de seminţe de dovleac decojite şi bine pisate se amestecă cu miere de albine pentru a fi consumate pe stomacul gol, câte o linguriţă.

Unele metode funcţionează la unii oameni, nu şi la alţii. Depinde de stilul de viaţă sau dedicarea pentru tratament. Medicii recomandă încercarea mai multor tratamente dacă prima nu dă rezultate.

Vă mai recomandăm:

Imagini tulburătoare: experimentul care arată ce se întâmplă cu copilul nenăscut atunci când mama lui fumează

Top 5 metode pentru a renunţa la fumat. Cum poate meditaţia să inhibe până la 100% tentaţia de a aprinde ţigara

7 mituri despre renunţarea la fumat

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite