Cine sunt vinovatii dezastrului de la Bacalaureat în Satu Mare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a au reuşit să încheie prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an cu un procent de promovabilitate de 42,99% . Este posibil ca, în urma contestaţiilor depuse astăzi, procentul să mai crească puţin.

În 14 dintre liceele sătmărene, procentul de promovabilitate este mult sub 50%. La Grupul Şcolar “Ioniţă G Andron” Negreşti – Oaş au luat examenul 50 de candidaţi din 176, iar la Grupul Şcolar Romano - Catolic din Carei 24 din 56. De la Grupul Şcolar Industrial Tăşnad au trecut 79 din cei 147 de  candidaţi, iar la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş”  110 din 206. Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Carei, cu 12 admişi din 223, Grupul Şcolar „Simion Bărnuţiu” Carei, cu cinci admişi din 163, precum şi la  Grupul Şcolar de Industrie Alimentară „George Emil Palade” Satu Mare, unde au trecut 12 din 138 de candidaţi. Coada clasamentului este ocupată de Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, 14 admişi din 92, Grupul  Şcolar „Unio” - cu şase candidaţi admişi din 90, Grupul Şcolar „Ion I.C.  Brătianu” – tot şase admişi din 234,  Agricol Livada – tot şase  din 176 de candidaţi. De la Colegiul Tehnic „Elisa Zamfirescu” au trecut 24 din 146 de candidaţi iar de la Grupul Şcolar Forestier 10 din 304. Unicul liceu la care nici un absolvent nu a reuşit să ia notă de trecere este Grupul Şcolar Ardud. Din 41 de candidaţi înscrişi, patru nu s-au prezentat, iar 41 au picat.
Colegiul “Eminescu” şi Liceul German, promovabilitate de 98%
Cu un procent de promovabilitate de 98%, primul loc este ocupat de Colegiul  Naţional “Mihai Eminescu şi Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” Satu Mare. La  “Mihai Eminescu” dintre cei 193 de candidaţi, 189 au fost declaraţi admişi. Tot aici s-au înregistrat două note de 10, iar 65 de elevi au luat note peste 9.00. La Liceul German, din cei 43 de absolvenţi, 42 au luat examenul, iar zece elevi au avut note peste 9.00. Locul al doilea este ocupat de Colegiul Naţional “Ioan Slavici” , cu un procent de 95% admişi. Din 161 de absolvenţi, 158 au luat examenul. Absolvenţii Colegiului Naţional “Kolcsey Ferenc” au trecut în proporţie de 94% examenul. Din cei 152 candidaţi înscrişi, 143 vor avea diplomă de bacalaureat. S-au înregistrat 19 note peste 9.00. Colegiul Naţional “Doamna Stanca” ocupă poziţia următoare, cu 92% promovabilitate.  Din 167 de candidaţi, 151 au fost admişi. 25 de elevi au avut note peste 9.00.Următorul în top este Liceul Teoretic Carei, cu o promovabilitate de 91%. 131 de candidaţi din 144 au luat examenul. Printre liceele cu o promovabilitate bună  se numără şi Grupul Şcolar Teologic “Ham Ianos”, cu 84% , Liceul Teoretic Negreşti-Oaş, cu 77% şi Liceul de Arte, cu 70%. Absolvenţii Liceului Teologic Reformat au trecut examenul de bacalaureat în proporţie de  62%,  cei ai Liceului Ortodox  de 60%, iar cei de la Liceul cu Program Sportiv, de 55%.
Majoritatea dascălilor sunt de părere că principalii vinovaţi de aceste rezultate sunt, în primul rând elevii. Pe de altă parte, tot ei spun că ar fi necesară o diferenţiere a subiectelor la matematică, în funcţie de profilul liceului.
La Colegiul Naţional “Doamna Stanca” rezultatele sunt bune. Poate că ar fi fost necesară o concentrare mai mare din partea elevilor. Unele din subiectele de anul acesta au avut un grad de dificultate mai ridicat decât în anii anteriori. De exemplu, la chimie, subiectul a fost mai dens, cu foarte multe calcule. În ce priveşte rezultatele la nivel de judeţ, sunt mici şi datorită faptului că nu este normal ca matematica să nu fie diferenţiată în funcţie de profilul liceului. De asemenea,  dacă ar scădea numărul de ore la disciplinele tehnice în favoare materiilor de la bacalaureat, rezultatele elevilor ar fi mai bune”, este de părere Gabriela Lupuţi, directorul Colegiului Naţional “Doamna Stanca”.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite