Baronul PSD Satu Mare, Mircea Govor, a fost achitat definitiv în dosarul de şantaj pornit de DNA Oradea. Victor Ponta şi Liviu Dragnea au fost audiaţi ca martori

Baronul PSD Satu Mare, Mircea Govor, a fost achitat definitiv în dosarul de şantaj pornit de DNA Oradea. Victor Ponta şi Liviu Dragnea au fost audiaţi ca martori

Mircea Govor, fostul vicepreşedinte PSR al Consiliului Judeţean Satu Mare, a fost achitat FOTO: antena3

Fostul vicepreşedinte PSD al Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, a fost achitat în dosarul în care DNA Oradea l-a trimis în judecată pentru şantaj şi în care doi foşti şefi ai PSD - Liviu Dragnea şi Victor Ponta - au fost audiaţi ca martori.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Oradea a admis marţi, 30 martie, apelul declarat de Govor şi a decis să-l achite pe acesta pentru singura acuzaţie de şantaj pentru care fusese condamnat în primă instanţă, de Tribunalul Satu Mare, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru o infracţiune de şantaj şi achitat pentru alte două. 

Totodată, instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi doi inculpaţi din dosar, Mirel Constantin Vlas, patron al unei firme de construcţii şi fostul senator PSD Valer Marian, acuzaţi de complicitate. Potrivit portalului instanţei, instanţa a reţinut ca temei pentru achitarea celor trei persoane articolul 16 aliniatul 1 litera b teza I din Codul de procedură penală, adică "fapta nu este prevăzută de legea penală". 

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă. 

Acuzat de şantaj prin presă

Procesul de la Curtea de Apel Oradea viza un caz instrumentat de DNA Oradea şi este dosarul în care, în 2016, în premieră naţională, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a exclus din dosar toate interceptările realizate cu ajutorul SRI.
 
Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al DNA, după trimiterea în judecată a cauzei, lui Mircea Govor i se imputa că, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra unei publicaţii locale, ar fi şantajat un avocat, un primar de comună şi un fost şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă.
 
Concret, spunea procurorii, în perioada aprilie-mai 2010, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra unei publicaţii locale, Govor a ameninţat un avocat din Baroul Satu Mare cu apariţia unor articole compromiţătoare prin care vor fi date în vileag modul prin care ar fi obţinut mai multe contracte de consultanţă juridică cu diferite entităţi publice.
 
Pentru a "opri" apariţia articolului, Govor i-a cerut să-l favorizeze pe constructorul Mirel Vlas la mai multe licitaţii publice ce se aflau în derulare în acel moment şi care erau organizate de instituţii cu care firma avocatului avea contract de consultanţă juridică pe linia achiziţiilor publice.
 
"Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de inculpatul Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăţi comerciale care câştigaseră o licitaţie privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăţi controlate de inculpat", se precizează în comunicatul DNA. 
 
 

Şantaj la primar şi la şeful ITM

 
Un alt capăt de acuzare privea modul în care, în perioada noiembrie-decembrie 2010, beneficiind de ajutorul senatorului PSD Valer Marian şi folosindu-se de influenţa pe care o aveau asupra aceleiaşi publicaţii, Govor ar fi impus, prin intermediul redactorilor, declanşarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună.
 
"Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitaţie, cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de inculpatul Vlas Mirel.
 
Ulterior, în perioada august-septembrie 2013, spuneau procurorii, Govor şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa de preşedinte al PSD Satu Mare şi de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, precum şi de influenţa pe care o avea asupra aceleiaşi publicaţii cotidiene locale, pentru a-l şantaja pe şeful interimar al ITM Satu Mare. Scopul? Să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancţiuni contravenţionale primarulor PSD din judeţul Satu Mare, în cazul constatării unor abateri pe linia relaţiilor de muncă.
 
Constrângerea, zice DNA, ar fi constat în ameninţări directe cu destituirea din funcţie, în publicarea unor articole denigratoare în presă, respectiv în efectuarea unei vizite de lucru de către Inspectorul General de Stat în Inspecţia Muncii, la solicitarea inculpatului.
 

Arestat, dar achitat

 
Mircea Govor a fost arestat preventiv în perioada 23 decembrie 2015 – 22 ianuarie 2016 în urma unor percheziţii, el fiind preşedinte al filialei judeţene a PSD la acea vreme, şi a fost trimis în judecată pe 26 aprilie 2016, sub control judiciar, pentru trei infracţiuni de şantaj în formă agravată, în timp ce senatorul Valer Marian .şi omul de afaceri Mirel Vlas au fost acuzaţi de complicitate la şantaj în formă agravată.
 
Procesul s-a judecat, în prima fază, la Tribunalul Satu Mare, unde au fost audiaţi, în calitate de martori, şi doi foşti lideri ai PSD, Liviu Dragnea şi Victor Ponta. În decembrie 2019, instanţa l-a condamnat pe Mircea Govor la doi ani de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de încercare de patru ani, pentru primul capăt de acuzare din rechizitoriu şi l-a achitat pentru celelalte două capete de acuzare din acelaşi dosar. 
 
Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 124.800 lei, ce a făcut obiectul infracţiunii de şantaj descrise în cuprinsul rechizitoriului, şi a menţinut măsura sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând acestuia.
 
În acelaşi dosar, Tribunalul i-a achitat pe fostul senator Valer Marian şi pe constructorul Mirel Vlas, dar sentinţa a fost atacată cu apel iar procesul s-a reluat ulterior la Curtea de Apel Oradea. 
 
Vă recomandăm şi: 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările