Băi curative la temperaturi sub 10 grade Celsius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda vremii reci din ultima perioadă, zeci de sătmăreni, de vârste diferite, frecventează zilnic bazinul cu apă termală din incinta administraţiei Taberelor Şcolare.  Ei ignoră temperaturile tot mai scăzute şi vin zilnic la bazinul descoperit cu apă termală de la Tabere. Proprietăţile curative ale apei îi scot pe oameni din case, indiferent de vârste.

 „Vin zilnic la bazin de când au plecat copiii din tabără. Anul trecut, am fost operat la un picior, după ce am suferit o entorsă cu complicaţii. Medicul curant mi-a recomandat apa termală, iar acum mă simt foarte bine. Îmi calmează durerile. După ce s-a înschis ştrandul, puneam în vana de acasă câte 60 de litri de apă termală de la un robinet şi stăteam în apă“, a declarat Gheorghe Tătar, de 43 de ani. El locuieşte în apropiere şi spune că nu-i este greu să vină la bazin în fiecare zi.

Baie la 10 grade
„Stau în apă aproximativ două ore. E un lucru foarte bun că şi în sezonul rece avem apă termală şi nu trebuie să mergem în altă parte. În bazin nu e frig, apa are aproximativ 39 de grade Celsius“ , mai spune Tătar. Un alt sătmărean care profită zilnic de  proprietăţile curative recunoscute ale apei termale este Ioan Bene, de 54 de ani. A fost surprins să afle că bazinul funcţionează pe vremea asta. Aseară, când afară erau 10 grade Celsius, s-a dus la bazin. Spune că nu-l deranjează vremea rece. „Nu fac un tratament anume, însă mă simt foarte bine după o baie în apa termală. De o săpătmână am venit din Belgia şi am rămas surprins de faptul că bazinul este deschis. Voi veni ori de câte ori voi avea timp“, promite bărbatul de 54 de ani.

Proprietăţile apei termale
Medicii sătmăreni recomandă apa termală în afecţiuni reumatismale de tip degenerativ, coxatroză, spondiloză, în recuperarea postoperatorie mai târzie a herniilor de disc, în afecţiuni post traumatice ale aparatului locomotor. Totuşi, are şi contraindicaţii. „Apa termală nu este indicată persoanelor care suferă de infecţii, viroze, afecţiuni cardiace, hipertensiune arteriale, varice. Pentru cei care nu suferă de aceste afecţiuni, băile cu apă termală sunt adevărate metode de relaxare, refacere şi energizare a organismului”, a declarat un medic balneofizioterapeut.

Zeci de sătmăreni frecventează bazinul    
„În medie, cam 30 de persoane vin zi de zi la bazin, însă avem zile când sunt chiar şi 50. Tinerii vin în special seara, pe la ora 22.00, şi pleacă la ora 24.00, când se termină programul cu publicul. Vin oameni din comunele şi judeţele învecinate, din Maramureş şi Bistriţa. Sunt mulţi vârstnici care frecventeau, în anii trecuţi, bazinele din ştrand şi spun că apa termală de la Satu Mare este cea mai bună din toată ţara“, a declarat Călin Gal, managerul Direcţiei Judeţene de Tineret.

Apă de la 1.500 de metri adâncime
Apa termală izvorăşte de la o adâncime de 1.500 de metri şi are o temperatură, la ieşirea din conductă, de 55-60 de grade Celsius. „Apa are în bazin are aproximativ 39-40 de grade Celsius. Suprafaţa bazinului este de 196 metri pătraţi şi are o adâncime de aproximativ 1,60 metri. Apa se schimbă de două ori pe săptămână. Restricţia pentru vârstnici am avut-o doar în perioada în care au fost copiii în tabără“, a mai spus Călin Gal.  Preţul unui bilet de intrare este de 5 lei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite