Trăim într-un județ “bolnav”. Şaizeci de mii de cărăşeni sunt bolnavi de inimă, iar numărul creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentaţia proastă şi stresul îmbolnăvesc de inimă tot mai mulţi oameni, astfel că statisticile sunt sumbe. Șaizeci de mii de locuitori din Caraș-Severin sunt bolnavi de cardiopatie ichemică sau hipertensiune, din cauza stresului şi a alimentaţiei.

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică cresc îngrijorător de la un an la altul. Cazurile noi care apar, îi șochează chiar şi pe medici, care prescriu reţete peste reţete la acest capitol. Anual, circa 3.000 de cărăşeni apar cu hiepertensiune sau cardiopatie ischemică în statisticile medicilor de familie, care îi raportează la DSP.

Dincolo de statistici însă, cauzele care duc la apariţia bolilor de inimă sunt legate de alimentaţie, sunt dependente de stresul cotidian, de situaţia economică a oamenilor, dar şi de moştenirea genetică. Marina Tănase, de 58 de ani, suferă de hipertensiune de ani buni, iar boala i s-a agravat imediat după ce soţul ei a murit.

Femeia spune că acum nu o mai interesează să gătească în fiecare zi şi mai mult cumpără mâncare rece. Şi aceasta, limitat, în funcţie de bugetul pe care îl are. „Am o pensie de 800 de lei pe lună. Din aceşti bani, cel puţin 300 se duc pe medicamente. Mai trebuie să plătesc întreţinerea şi din ce rămâne îmi iau mâncare”, spune femeia, care dacă intră în bucutărie găteşte o singură dată mâncarea pe care o păstrează la rece chiar şi patru zile la rând, ca să facă economie.

Şi Tereza Marinică este hipertensivă. „Medicamentele sunt scumpe, pensiile mici. Cum să facem să le avem pe toate?!”, spune reşiţeanca.

Provocată de stres şi sărăcie
Specialiştii de la Crucea Roşie îşi instalează corturile de câte ori au ocazia în centrul oraşului, ca să îi ajute pe oameni să îşi ţină sub control boala. Medicii de familie, la rândul lor, vin cu sfaturi preţioase pentru cărăşeni şi explică în detaliu care sunt cauzele care duc la instalarea cardiopatiei ischemice sau a hipertensiunii.

„Prima cauză, în opinia mea este stresul cotidian, care este tot mai mare în ultimul timp. De asemenea, alimentaţia deficitară este o a doua cauză. Oamenii au venituri mici şi cumpără mâncare ieftină plină de euri şi grăsimi, care sunt foarte dăunatoare”, a spus Maria Preda, medic de familie. Fumatul este o altă cauză care provoacă bolile de inimă.

Medicul de familie Maria Preda spune că şi în statisticile cabinetului său a observat o creştere a numărului de bolnavi, mai ales la cei cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite