Scandal în sânul bisericii ortodoxe: enoriașii adună semnături pentru preotul suspendat din funcție

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotului Aurel Bendariu i s-a interzis să slujească timp de o lună
Preotului Aurel Bendariu i s-a interzis să slujească timp de o lună

Aurel Bendariu, preotul care a ridicat biserica din Doman, a declanșat un adevărat război împotriva Episcopiei Caransebeşului, care vrea să îi ia lăcaşul de cult pe care l-a ridicat cu bani din buzunarul său, dar și din donații. Legea Cultelor nu permite ca un lăcaş să nu fie în circuitul bisericesc.

Această duminică este cea de a doua în care la Biserica de la Doman nu va avea loc nicio slujbă. Asta pentru că, preotul Aurel Bendariu a fost suspendat din funcție pentru 30 de zile, pe motiv de nesupunere. Enoriașii vor să se poată ruga din nou în lăcașul de cult și îl susțin pe preot în lupta pe care o duce cu mai marii bisericii de la Caransebeș.

Aurel Bendariu este de acord să le dea biserica, însă doar cu drept de folosință, nu ca și donație. „Cu drept de folosință o voi da oricând Episcopiei. Nu se pune problema, însă ei o vor ca și donație”, spune preotul Aurel Bandariu. În plus, soția acestuia explică faptul că legea la care face referire Episcopia, potrivit căreia orice biserică trebuie să intre în circuitul bisericesc a apărut la doi ani după ce PSS Lucian a sfințit biserica de la Doman.

„Cu drept de folosință nu îi interesează să o primească, ci o vor ca donație. Nu este corect, pentru că, în acest fel, pot aduce orice alt preot și să îl înlăture pe părinte. Doar noi știm ce eforturi am făcut ca să turnăm fundația acestei biserici. Am vândut o casă pe care am avut-o la Gărâna. Asta, în timp ce reprezentanții Episcopiei nu au întrebat nici măcar dacă este nevoie de o carte aici. Acum, și-o doresc ca și donație”, spune Eugenia Bendariu, soția preotului. În plus, aceasta mai face o remarcă. „Biserica a fost sfințită în 2006, iar legea despre care vorbesc cei de la Episcopie a apărut doi ani mai târziu”, a adăugat femeia. Și enoriașii sunt de partea lui, pentru că aceștia au adunat deja câteva sute de semături în semn de sprijin pentru preot, pe care le-au depus la Protopopiatul Reșiței.

Biserică ridicată din donații
Preotul Aurel Bendariu, alături de comunitatea locală a ridicat în cartierul Doman, din Reşiţa, o biserică, pe propriul său teren. Cu bani din buzunarul său, dar ajutat şi de comunitatea locală şi chiar de autorităţile judeţene a reuşit să îşi ducă proiectul la bun sfârşit. În anul 2006, Prea Sfinţia Sa, Lucian, Episcopul Caransebeşului a venit şi a făcut o slujbă de sfințire a noului lăcaş de cult. Toate bune şi frumoase, până luna trecută, când mai-marii de la Episcopie au realizat că biserica de la Doman nu este în proprietatea Episcopiei, lucru pe care Legea Cultelor nu îl permite. „Legea nu permite conceptul de biserică privată. Aceasta trebuie să intre în patrimoniul Episcopiei. Părintele însă refuză să facă acest tranr, care până la urmă, este unul pur birocratic”, a spus Casian Ruşeţ, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Caransebeş.

Pe de altă parte, părintele Aurel Bendariu vine cu alte explicaţii. „Potrivit proiectului pe care îl avem, lângă biserică va mai fi ridicat un azil pentru bătrâni. Nu vrem ca atunci când va fi gata, oamenii să fie limitaţi de religie ca să se interneze aici”, a spus preotul. În plus, acesta recunoaşte că ceva nu a mers ca la carte. „A fost o greşeală să chem un ierarh ortodox să o sfinţească pentru că, ulterior, apare obligativitatea de a o dona, dar această problemă nu s-a pus la vremea respectivă”, a adăugat Aurel Bendariu, care ştie că riscă să fie acum exclus din breaslă.

Şicanat de Episcopie
În plus, Aurel Bendariu susţine că, după ce le-a precizat celor de la Episcopia Caransebeşului că refuză să doneze biserica, s-a trezit cu controale pe cap. „Mă presează cu subterfugii. Au făcut control fără ca eu să fiu de faţă şi au spus că au găsit firimituri de împărtăşanie pe masa altarului”, a declarat supărat preotul.

Sancţionat 30 de zile
Pentru că a fost indisciplinat, preotului Aurel Bendariu i s-a ridicat dreptul de a sluji pentru 30 de zile. „Aceasta nu este o decizie definitivă. Organul de judecată al bisericii îl va invita pe părinte să discute mai multe aspecte legate de donaţie”, a spus Nicolae Mirişan, protopopul Reşiţei. În plus, din biserică au fost luate antimisul, un obiect sacru fără de care nu se poate ţine Liturghia.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite