Restanţe şi penalităţi uriaşe la impozite pentru o asociaţie de revoluţionari din cauza greşelii unui funcţionar. „Am făcut zeci de intervenţii, dar degeaba“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Hosu, preşedintele ALTAR Timişoara, FOTO opiniatimisoarei.ro
Virgil Hosu, preşedintele ALTAR Timişoara, FOTO opiniatimisoarei.ro

Virgil Hosu, preşedintele asociaţiei de revoluţionari ALTAR 1989, din Timişoara, spune că organizaţia pe care o conduce este datoare cu impozite şi penalităţi de 101.747 de lei noi pentru spaţiul pe care îl are concesionat de la Primăria Timişoara.

Hosu spune că s-a ajuns la această situaţie dintr-o greşeală, pentru că cei de la Direcţia de Finanţe a Primăriei Timişoara i-ar fi taxat pentru toată clădirea, nu doar pentru spaţiul pe care îl ocupă. Este vorba despre un imobil cu mai multe apartamente din Piaţa Romanilor, din Timişoara.

“S-a întâmplat prin 2010, de când s-a schimbat sistemul de impozitare şi au devenit şi chiriaşii obligaţi să plătească impozitul pe clădire. Cei de la Patrimoniu, de la Primărie, în conformitate cu legea au obligaţia să facă evaluarea spaţiilor. Cei de la Patrimoniu care raspundeau de zona respectivă au trimis la Direcţia Financiar din Primăria Timişoara, pentru asociaţia Altar fişa de calcul. Procedura este că, dacă nu s-a făcut evaluarea, trebuie să dea impozitarea după valoarea de inventariere a clădirii. Ei au dat valoarea întregii clădări pentru spaţiul nostru. Întreaga clădire are zeci de apartamente şi ne-am trezit cu un impozit imens”, spune Hosu.

Preşedintele asociaţiei de revoluţionari spune că din 2015 situaţia revenit la normal, însă au rămas de plată sumele restante pentru perioada 2010-2015.

Am făcut mai multe intervenţii la Finanţe, Primărie, la viceprimari. După toate intervenţiile astea, a trimis-o pe fosta directoare de la patrimoniu, prin 2015, şi ne-a făcut evaluarea, iar din data respectivă au scăzut diferenţa. Ceea ce am rămas din 2010, până s-a făcut evaluarea ne-a rămas diferenţa, adică undeva la vreo 100.000 de lei în bani noi”, declară Hosu.

Ce spune Direcţia de Finanţe

Şeful Direcţiei Financiare din Primăria Timişoara spune că impozitarea s-a făcut în baza legii şi că este corectă. Pentru că nu au avut făcută reevaluarea imobilului, cei de la asociaţia de revoluţionari au fost impozitaţi la cota maximă pe care o prevedea legea. Acesta susţine că revoluţionarii se pot adresa instanţei. Reevaluarea trebuia făcută însă de proprietarul imobilului, adică Primăria Timişoara.

E perfect corect ce este la noi, având în vedere prevederile legii. Ei au o clădire care este concesionată de la municipiu, care în perioada 2010-2014 nu a evaluat clădirea şi în 2014 are cotă mare de 10 la sută, pentru că legiuitorul la vremea respectivă nu făcea distincţie ca şi acum între calitatea de proprietar sau chiriaş. Zicea doar că dacă a fost reevaluată ai cotă mică de impozit, dacă nu a fost reevaluată ai cotă mare de impozit. După 2016, când a fost modificat Codul Fiscal vine şi spune, dar nu se modifică retroactiv, că dacă proprietarul clădirii nu o reevaluează, proprietar fiind statul sau unitatea administrativă, concesionarul plăteşte la cotă mică şi diferenţa o plăteşte unitatea care nu a făcut reevaluare. Dar asta se întâmplă abia prin 2016. Impunerea din perioada 2010-2015 este perfect legală şi noi o susţinem şi mai departe. După 2016 are tratamentul pe care l-am explicat”, a declarat Adrian Bodo, şeful Direcţiei Fiscale Timişoara.

Virgil Hosu spune că nu doreşte să se judece cu Primăria Timişoara, dar a pregătit un memoriu pentru Consiliul local, în care cere ca aceste impozite şi penalităţi să fie anulate având în vedere că nu este vina asociaţiei pentru că s-a ajuns în această situaţie. Acelaşi memoriu l-a transmis şi preşedintelui Klaus Iohannis, prezent vineri într-o vizită la Timişoara.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite