Reşiţa: Constantin Gruiescu şi-a dedicat viaţa florilor de mină VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine îl cunoaşte pe nea Costică nu are cum să nu-l ţină minte. Impresionează prin bunătate, prin calmul personalităţii, dar şi prin iubirea cu care vorbeşte despre florile sale.

Profil:
Născut: 12 aprilie 1924, în Dognecea, Caraş- Severin
Ocupaţie: pensionat ca tehnician minier, expert în mineralogie
Familie: căsătorit, fără copii

Nu sunt orice flori, sunt pietre scoase din mină. Şi-a dedicat întreaga viaţă căutării celor mai frumoase şi valoroase flori din minele Banatului, având o colecţie impresionantă. În casa lui nea Costică din Ocna de Fier zace o mică parte din exponatele adunate de el de-a lungul timpului, asta pentru că domnul Gruiescu a făcut donaţii de flori de mină atât muzeelor din România cât şi celor din străinătate.

„Nu am luat bani, le-am donat, am colecţii la muzeul din Reşiţa, am flori de mină în sala Gruiescu din Universitatea Eftimie Murgu dar am şi expoziţii în muzee din Franţa”, a spus bărbatul. Pasiunea sa are origini în copilărie. “Eram un copilaş când tatăl meu mi-a dat o piatră adusă din mină. Am fost foarte impresionat şi de atunci am început să le strâng. Am început să studiez mineralogia şi m-am dedicat studierii fiecărei flori de mină în parte”, a spus nea Costică.

Pasiunea şi meseria nu i-au adus o satisfacţie mai mare decât cea spirituală. Nu a beneficiat de nicio finanţare din partea statului pentru studiile şi descoperirile sale. “Toţii copiii care au venit la mine în vizită îmi spuneau că vor să se facă miniştri, deputaţi şi oameni importanţi pentru a-mi da o mână de ajutor. Eu aştept să se facă miniştri ca să-şi aducă aminte şi de mine”, a spus zâmbind omul florilor de mină.

În Casa Binelui

Casa lui Gruiescu din Ocna de Fier şi-a câştigat numele de Casa Binelui, pentru că în momentul în care îi treci pragul toate energiile negative sunt lăsate la uşă. Mii de oameni, de la săteni şi până la preşedinţi ai României şi chiar regi şi regine, au fost la el. Pietrele au fost văzute de Emil Constantinescu, Ion Iliescu, dar şi de Regina Beatrice a Olandei. Aceasta îşi rezervase pentru colecţie trei minute, dar a stat mai mult. “A zăbovit printre exponate mai bine de o oră. A fost deosebit de încântată când i-am dăruit un cuarţ roz pe care îl păstrează în palatul său”, a adăugat colecţionarul.

Nea Costică mai are o singură dorinţă, să viziteze centura de cupru din Africa şi mineralele din Africa de Sud. “Nu se ştie, anul viitor merg. O să găsesc eu un prieten care să mă ducă în cocia lui”, a spus acesta.



Întrebări şi răspunsuri

Cum aţi reuşit să cunoaşteţi fiecare piatră în parte?
Numai prin studio. Eu şi acum îmi dedic zilnic două, trei ore pentru studio. Citesc, caut, mă documentez pentru că şi acum descopăr noi pietre.

Până acum v-aţi vândut pietrele?
Pietrele mele nu sunt de vânzare. Eu donez colecţii pentru muzee, şcoli şi universităţi. Sunt oameni care sunt interesaţi să le cumpere dare u nu vreau să le vând. Sunt şi foarte scumpe. Am nişte exponate dintr-o mină din Brazilia care valorează împreună patru mii de euro.

Mai găsiţi exemplare necunoscute ?
În mineralogie tot timpul apare ceva nou. Bineînţeles că şi acum descopăr flori de mină pe care nu le cunosc, pe care trebuie să le descopăr, să le studiez. Tot timpul îmi lipseşte câte o floare.

Ce-i place

„Îmi place forţa binelui. Eu sunt înconjurat de bine, fac oamenilor bine dacă pot şi îmi stă în putere. Casa lui Gruiescu este o casă a binelui”, a spus colecţionarul.

Ce nu-i place

„Sistemul în care trăim. Faptul că tot timpul se găseşte câte un om care să nu poată să trăiască de tine, de ceea ce faci”, a explicat Gruiescu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite