Povestea tânărului crescut de doi părinţi surdo-muţi, care a ajuns bucătar celebru în Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Popovici (30 de ani), din Caraş-Severin, este un tânăr cu sânge peruan şi un talentdeosebit în bucătărie. Şi-a descoperit înclinaţia în armată, iar acum ţinteşte următorul pas în carieră,cel mai înalt titlu în această meserie, cel de Maestru al Artei Culinare

Marian Popovici, un tânăr născut în Caraş-Severin, a ajuns, la doar 30 de ani, unul dintre cei mai apreciaţi bucătari din vestul ţării şi nu numai. În prezent, este Executive Chef şi este căutat pentru a găti la toate marile evenimente din Banat. Nu doar parcursul lui Marian în bucătărie este interesant, însă, ci şi povestea sa de viaţă.

S-a născut într-o familie fără mari posibilităţi. Mama sa, care are probleme de auz şi de vorbire, s-a îndrăgostit de un peruan venit în România, iar rodul dragostei lor a fost Marian. Numai că, la trei luni după naşterea băiatului, tătăl i-a părăsit şi a plecat din România. Mai târziu, mama tânărului s-a recăsătorit cu un bărbat surdomut. Împreună l-au crescut pe Marian şi au făcut tot ce le-a stat în putinţă să-l educe şi să-l trimită la şcoală, astfel încât băiatul să nu dezvolte probleme de vorbire, la rândul său.

A fost o vreme când Marian îşi dorea să-şi găsească tatăl natural, însă acum a renunţat. „Aş fi vrut să-l cunosc, dar dacă el nu e interesat, asta e. Am auzit că e prin America şi că aş mai avea vreo doi fraţi. Eu îl respect pe omul care m-a crescut, chiar dacă nu el e tatăl natural. Mama mea a murit, doar el mai trăieşte şi acum e rândul meu să am grijă de el“, spune Marian.

A avut de ales: la instrucţie sau la bucătărie

Marian a absolvit un liceu cu profil alimentar şi aşa a început aventura sa în bucătărie. „După liceu am plecat în armată şi acolo am avut de ales: să merg la bucătărie sau la instrucţie. Bineînţeles că am ales bucătăria şi până astăzi nu am mai ieşit din ea“, povesteşte amuzat Marian.

Primul restaurant unde s-a angajat este unul dintre cele mai cunoscute din centrul Timişoarei. Acolo a învăţat meserie. „Dacă eşti pasionat, înveţi. Eu am învăţat de peste tot pe unde am umblat, pentru că mi-a plăcut meseria asta şi am făcut-o cu pasiune. M-a ajutat foarte mult şi am învăţat foarte multe de la Mărioara Vîrtop, care este maestră în arta culinară. De la ea practic am deprins tainele bucătăriei“, spune tânărul.

La primul loc de muncă a reuşit să-şi depăşească toţi colegii. A început să meargă la concursurile de gătit şi astăzi se mândreşte cu penultimul grad în bucătărie. „Acum sunt Executive Chef, dar mă pregătesc să iau şi ultimul grad, pe acela de Maestru al Artei Culinare. Am adunat foarte multe medalii de aur, de pe la concursurile pe la care am fost, dar cei mai importanţi pentru mine au fost oamenii pe care i-am întâlnit: bucătari cunoscuţi în ţară şi în lume, cu care am rămas prieten şi cu care colaborez şi acum“, se mândreşte Marian Popovici.

Coordonează evenimente de 700 de persoane

În prezent, Marian se ocupă de organizarea de evenimente. Spune că acest domeniu de activitate este mai rentabil pentru un bucătar. „Am lucrat cam la toate restaurantele de lux din Banat, însă nu mai am timp să muncesc într-un singur loc.
M-am dedicat evenimentelor. De la nunţi până la inaugurări de restaurante sau mese festive de tot felul. În general, sunt evenimente de 600-700 de persoane, pentru că îmi place să fie cât mai mari şi cu un meniu cât mai bogat. Nu mă dau în lături de la nicio solicitare, oricât de grea ar părea. Îmi plac provocările şi întotdeauna le duc la final cu bine“, explică tânărul bucătar.

Primul eveniment major la care a participat a fost o sărbătoare a Politehnicii Timişoara, acolo unde a gătit pentru peste 500 de persoane. Organizatorii l-au privit cu neîncredre la început, pentru că Marian, foarte tânăr şi mic de statură, arată cam ca un copil. „Îmi dau seama că la început, oamenii sunt neîncrezători, că eu sunt aşa, mai copil. Însă de fiecare dată i-am surprins în bucătărie. Nu există eveniment pe care să nu-l fi dus cu brio la final. În fiecare loc unde am fost, oamenii m-au felicitat şi s-au arătat încântaţi de felul cum am condus bucătăria“, spune mulţumit tânărul.

Organizarea de evenimente îi aduce un calendar plin, dar şi un câştig consistent, care îl ajută să ducă un trai decent. Are programări deja până la sfârşitul anului următor. Sumele pe care Marian le adună la evenimentele dintr-o lună sunt de ordinul miilor de euro, însă el spune că este cel mai fericit când vede oamenii încântaţi de reuşită.

Vrea propria echipă de bucătari

Visul lui Marian este să-şi alcătuiască o echipă de bucătari cu care să cutreiere lumea şi alături de care să participe la cele mai importante evenimente. „Vreau să-mi fac o echipă de oameni tineri ca şi mine, care să fie pasionaţi de bucătărie şi să cutreierăm lumea. De exemplu, acum sunt invitat la Barcelona să pregătesc Revelionul pentru comunitatea de români de acolo. Anul ăsta am mai fost la Barcelona, am gătit la hramul Bisericii Orto-
doxe Române din Spania“, spune Marian, care a mai gătit şi pentru comunităţi de români din Ucraina şi din Serbia. ;

Bucătărie fără vin nu se poate

Marian este şi somelier cu diplomă, pentru că este de părere că bucătăria fără vin nu este completă. „Am făcut şcoala de somelieri pentru că orice bucătar trebuie să ştie cum se asociază mâncarea cu vinul. În bucătărie se foloseşte foarte mult vin la gătit, la marinat. Nu se poate fără vin în bucătărie“, susţine tânărul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite