FOTO VIDEO Peste 100 de turişti izolaţi pe Muntele Semenic şi Muntele Mic au fost coborâţi de autorităţi

FOTO VIDEO Peste 100 de turişti izolaţi pe Muntele Semenic şi Muntele Mic au fost coborâţi de autorităţi

DJ 582E Prislop-Semenic este închis datorită viscolului FOTO CRISTIAN FRANŢ

Poliţia Rutieră a oprit orice acces pe DJ 582E, Prislop-Semenic, cu excepţia turiştilor care erau deja pe Semenic şi aveau intenţia să coboare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Avertizarea cod portocaliu de vânt a dus la închiderea drumului spre Muntele Semenic, dar şi a telescaunului spre Muntele Mic. Pe Semenic, un grup de turişti cu 20 de maşini nu au mai putut coborî pentru că, din cauza viscolului, DJ 582E Prislop-Semenic a fost închis, iar turiştii urcaţi deja în staţiune nu mai puteau să coboare.

Printre ei se afla şi un grup de 13 copii de la Casa de Copii Caritas din Timişoara. Autorităţile au constituit o celulă de criză şi i-au coborât pe turişti.

Peste 120 km/h a fost viteza cu care vântul sufla la rafală, viscolind zăpada, ceea ce a făcut ca circulaţia să fie extrem de dificilă.

Autorităţile au constituit o celulă de criză şi au luat autospeciale de la ISU, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie şi Poliţie care, având în faţă autofreze şi utilaje de deszăpezire, au ajutat autoturismele aflate deja pe muntele Semenic să coboare. Un alt echipaj a stat la punctual Prislop al DJ 582E şi a interzis accesul oricărui şofer.

La această oră, pe Semenic mai este un grup de 35 de elevi, care însă spun că vor coborî abia mâine. Prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, spune că nu le-a stricat vacanţa şi că dacă mâine va fi necesar, vor trimite şi după ei echipaje specializate. În acelaşi timp, şi pe Muntele Mic sunt circa 100 de turişti, iar transportul pe cablu este oprit din cauza vântului, însă prefectul spune că, sprijiniţi de omul de afaceri Romeo Dunca, turiştii sunt coborâţi cu autospeciale cu şenile ale omului de afaceri.
 

 

 

„În urma hotărârii luate de Comandamentul de iarnă al judeţului Caraş-Severin, duminică 24 febru-arie a.c., în staţiunea montană Semenic, s-au deplasat Prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, inspectorul şef al ISU „Semenic”Caraş-Severin, col Titus Susan, şeful Serviciului Rutier – IPJ Caraş-Severin, cms. şef Decebal Davidoiu, Marius Andriţoi, directorul adjunct al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat şi şeful Serviciul Salvamont, Valentin Balaban care au organizat coborârea turiştilor cu autoturismele persoanele, în coloană, în urma utilajelor de deszăpezire. Astfel, a fost coordonată şi supravegheată coborârea a 15 autoturisme şi 2 microbuze, în care se aflau, în total, aproximativ 50 de persoane. Un alt grup de 50 de persoane, copii şi adulţii însoţitori, a rămas pe munte, având asigurate servicii hoteliere până luni, 25 februarie a.c.. Cabanierul la care aceştia se află cazaţi a dat asigurări Prefectului Silviu Hurduzeu, că acest grup poate rămâne, în continuare, încă două zile, dacă va fi nevoie, existând toate condiţiile pentru cazarea şi hrănirea acestora. Acţiunea de coborâre a turiştilor din Staţiunea Semenic s-a desfăşurat pe parcursul a circa 3 ore.

De asemenea, o situaţie similară a fost înregistrată şi în staţiunea Muntele Mic unde, din cauza vremii, funcţionarea telescaunului a fost oprită. În acest caz, cei aproximativ 200 de turişti care au vrut să plece din staţiune au fost sprijiniţi atât de un om de afaceri care a pus la dispoziţia acestora câteva autoşenilate şi snowmobile, cât şi de societatea comercială care se ocupă de administrarea drumului ce face legătura între Borlova şi Telescaun care ajutat la transportul persoanelor cu două autoturisme de teren. Tototadă, în sprijinul turiştilor au venit cu snowmobile şi agenţii economici, care deţin pensiuni şi hoteluri în zonă.  
La ora 19.00 acţiunea era în curs de desfăşurare.

În întregul interval de timp de la instituirea Atenţionării meteorologice „cod galben” de vânt pu-ternic şi până duminică seara la ora 19.00 nu au fost înregistrate apeluri de urgenţă prin serviciul 112 referitoare la situaţia prezentată mai sus. Drumul Judeţean 582E, Prislop-Semenic rămâne închis circulaţiei până luni la ora 10.00.
Judeţul Caraş-Severin se află sub atenţionare Cod Galben de vânt pînă mâine la ora 10.00“ se arată într-un comunicat al ISU Semenic.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările