Cum a tras Marius Cârpean, șeful Gărzii de Mediu, o țeapă de două milioane de euro

Cum a tras Marius Cârpean, șeful Gărzii de Mediu, o țeapă de două milioane de euro

Marius Cîrpean, directorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin, e acuzat că a contractat credite false

Directorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Marius Cîrpean, a băgat un om în pământ şi alte peste 200 de familii riscă să ajungă în drum din cauza sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sute de oameni au ajuns în pragul disperării după ce firmele de recuperare a creanţelor îi sufocă în permanenţă cu zeci de notificări şi sms-uri prin care îi anunţă că au de plătit zeci de mii de euro, în caz contrar urmând să le fie pus sechestru pe locuinţe, maşini şi alte bunuri de valoare. Totul li se trage din perioada 2005-2008, când au fost angajaţi ai firmelor lui Marius Cîrpean sau pur şi simplu s-au aflat în preajma acestuia.

Credite pentru campanie
Ca să-şi poată susţine financiar campania electorală din mandatul trecut pentru Primăria Oraşului Bocşa, Cîrpean a ales să se împrumute la bancă. Nu în nume propriu însă, ci contractând credite de nevoi personale pe numele tuturor angajaţilor celor două firme ale sale, SC Construct Cement şi SC Darius şi Rareş. Mai mult decât atât, s-a folosit şi de copiile de buletin ale fotbaliştilor, antrenorilor şi membrilor staff-ului administrativ de la echipa de fotbal de liga a patra Metalul Bocşa, al cărei finanţator era la acea vreme. A luat la rând şi barurile din Bocşa şi Berzovia, localitatea în care îşi are domiciuliul şi ar fi oferit chefliilor câte 100 de lei pentru fiecare xerocopie de buletin. I-ar fi minţit că le face carnet de partid.

Recuperatorii, la uşa păgubiţilor
Cu complicitatea directorului BCR – sucursala Bocşa de la acea vreme, Nicolae Sperneac, Cîrpean a scos pe numele angajaţilor săi în jur de două milioane de euro. O sumă exactă este imposibil de aflat, deoarece conducerea BCR s-a spălat pe mâini cedând creditele respective firmelor care se ocupă cu recuperarea creanţelor. Păgubiţii nu au ştiu nimic ani de zile, deoarece, Cîrpean şi Sperneac au avut grijă ca aceştia să nu primească acasă nicio somaţie de plată. Adelina Ştiopu, funcţionară a băncii şi fostă angajată a lui Cîrpean, ar fi dat şi ea o mână de ajutor, iar acum ar sta numai în concedii de maternitate pentru a fi ferită de griji. Oamenii au aflat că sunt îngropaţi în datorii abia când directorul sucursalei BCR din Bocşa s-a sinucis, în 2009. De atunci, găsesec în permanenţă în uşă tot felul de scrisori şi notificări din partea băncii şi a firmelor de recuperare a creanţelor prin care li se aduce la cunoştinţă faptul că datorează sume de ordinul zecilor de mii de euro. Au cerut explicaţii şi au aflat că ar fi împrumutat câte 10.000 şi chiar 20.000 de euro în perioada 2005-2008.

Credit doar cu buletinul
Mecanismul înşelăciunii este cât se poate de simplu. Cîrpean a depus la bancă cereri pentru acordarea de credite de nevoi personale pe numele a cel puţin 186 de persoane, dar din surse aproapiate IPJ Caraş-Severin rezultă că ar fi vorba de 250. Avându-l ca principal complice pe fostul director Sperneac, Cîrpean a avut nevoie numai de copiile de buletin ale păgubiţilor şi de xerocopii după cărţile de muncă şi adeverinţe de venit eliberate de către firmele lui. Pentru a putea scoate sume cât mai mari şi a nu întâmpina proble în eventualitatea unui control al băncii la nivel central, a mărit pentru o lună de zile salariile tututor. O mână de ajutor ar fi dat şi Sibeliu Bezan, spre exemplu, a fost angajat ca şofer. În septembrie 2005 câştiga 310 lei, pentru ca, luna următoare, să aibă un venit de 3.200 de lei. În decembrie, în cartea sa de muncă a fost operată o nouă modificare salarială, revenind la 310 lei pe lună. Aceaşi şmecherie a fost folosită pentru toţi ceilalţi.

Executaţi silit
Maria, soţia lui Mihai Balosin, este disperată. “Am primit un braţ de somaţii. Mai nou, am primit înştiinţare că vom fi executaţi silit. Pe numele soţului există două credite de câte 10.000 de euro fiecare. Am făcut plângere la Poliţie dar nu s-a întâmplat nimic. Soţul a plecat în străinătate să muncească pentru că vom fi scoşi în drum. Ne pierdem casele, tot ce avem. În aceeaşi situaţie sunt sute de oameni. Cîrpean spune că nu avem ce-i deface, decât să-l dezbrăcăm, să luăm pielea de pe el, că bani să achite creditele nu are”, îşi strigă disperarea Maria Balosin. “Am fost şi la DNA şi nimic. Am de dat 50.000 de lei la bancă din cauza lui. Ne-a păcălit pe toţi”, acuză şi Sibeliu Bezan.

Plângeri nesoluţionate

În ciuda faptului că la IPJ Caraş-Severin şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa s-au strâns zeci de plângeri penale şi deunţuri, unele care datează chiar şi din 2009, dosarul a fost uitat prin cele mai ascunse sertare. “La nivelul Inspectoratului de Poliţie Caraş-Severin au fost depuse mai multe plângeri împotriva lui C. Marius privind luarea unor credite pe numele angajaţilor societăţilor pe care le administra sau la care a fost asociat. În prezent se efectuează cercetări cu privire la cele sesizate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa”, au fost singurele informaţii oferite de Ancuţa Cărbunaru, purtător de cuvânt al IPJ Caraş-Severin. Mai multe informaţii am fost asiguraţi că vom primi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa.

Marius Cîrpean se află în concediu de vreo zece zile şi nu a putut fi contactat pentru a oferi explicaţii. Probabil o va face în momentul în care se va întoarce în biroul său de comisar-şef al Gărzii de Mediu Caraş-Severin. De la Sucursala BCR din Bocşa am aflat că aşa ceva nu se poate să fie real. “Aşa ceva nu se putea face. Credite doar cu o copie de buletin nu se puteau da. Nu se puteau ridica credite dacă persoanele respective nu au fost aici să semneze”, ne-a explicat Florica Deaconu.

Silvian Ionescu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu, nu ştie nimic despre subalternul său din Caraş-Severin şi, totodată, coleg de partid. “Activitatea dumnealui nu am evaluat-o în ultimele şase luni de zile, dar nu cunosc să fie probleme. Orice începere a urmăririi penale însă înseamnă automat suspendarea din funcţie. Aşa e legea pentru orice funcţionar public.

În momentul în care eu primesc de la ministerul public comunicarea că a început urmărirea penală am obligaţia profesională să-l suspend din funcţie”, a mărturisit Ionescu. Începerea urmăririi ar aduce şi linişte în casele sutelor de păgubiţi, pentru că asta ar atrage automat oprirea executării silite. Nu ar scăpa definitive de probleme, dar cel puţin nu ar fi scoşi în drum.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: