Cum se face budinca de turtă dulce. Reţeta unui bucătar şcolit de celebrul Paul Bocuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhiva
FOTO arhiva

Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că a lucrat şi a furat meserie de prin bucătăriile restaurantelor din mai multe ţări.

De la Nurenberg, spune că a învăţat pe brânci bucătăria bavareză şi franţuzească, fiindcă l-a avut maistru într-ale culinăritului pe un elev de-al celebrului Paul Bocuse, fost un bucătar, expert în gastronomie şi autor de cărţi de bucate francez. Iată, mai jos, reţeta pe care bucătarul bănăţean o ştie de la ucenicul lui Bocuse.

 “Michael Zwingel, mă luase drept ajutor fiindcă vorbeam franceza, iar el tânjea să schimbe palavre în limba lui Bocuse, aşa că noi parleam pe fraţuzeşte în bucătărie iar restul personalului se uita la noi ca la doi tâmpiţi. Şi chiar eram !!!Şi acolo, cu Michael am învăţat să fac această budincă despre care vă învăţ astăzi.Să iei o pungă de jumătate de kilogram de turtă dulce, chiar din aceea glazurată cu ciocolată dacă găseşti că e mai savantă şi delicată. Şi feliază turtele cu cuţitul iar mai apoi stropeşte-le cu un ceai negru amestecat cu rom şi un strop de rachiu de cireşe.

Şi cât se va îmuia turta asta, să pui pe bain- marie o soteuză să spargi în ea cinci ouă alegând numai gălbenuşurile, să adaugi cinci linguri de zahăr vaniliat, cinci linguri de smântână groasă din aceea numită Creme Fraiche, mai adaugă esenţă de vanilie şi omogenizează compoziţia pe foc. Când se topeşte zahărul perfec,tu tot adăugând lapte în compoziţie, e vremea să razi coajă de lămâie acolo în soteuză şi să adaugi nişte aşchii de unt, astfel încât crema ta de ouă să devină mătăsoasă.

Din vreme să ai o formă unsă cu unt la îndemână şi acolo să torni crema în care ai încorporat cu grijă turta dulce înmuiată şi umflată. Iar forma asta să o dai la cuptor la foc iute numai cinci minute, apoi să o scoţi la răcit şi când îi vine vremea răstoarn-o pe o farfurie . Jur împrejur pot să pui tot felul de adausuri, frunze de mentă, ciocolată rasă, fructe de pădure, dar cel mai mult îmi place mie să pun lângă ea felii de banană trase şi ele în ciocolată, ca să fie dezmăţ deplin”, spune UIca Mihai.

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite