Şcoala duală din Reşiţa a ajuns în Europa. Şanse mari pentru proiecte UE, în colaborare cu şcoli din alte ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Primăria Municipiului Reşiţa a fost acceptată în European Alliance for Apprenticeships (EAfA). Din această alianţă fac parte 4 comunităţi din 3 ţări europene (Italia, Spania şi Portugalia) care au pus accent pe formarea profesională a elevilor beneficiari ai şcolii duale.

Avantajele acestei asocieri constă în posibilitatea aplicării de proiecte, în parteneriat cu una din comunităţile din asociaţie, de care să beneficieze elevii, autoritatea publică, şcolile şi agenţii economici. 

Firmele şi autorităţile vor beneficia de expertiză europeană, iar elevii, de pregătire profesională (inclusiv practică) în una din cele 3 ţari. În acest sens, la începutul lunii august Primăria Reşiţa, în parteneriat cu Autoritatea Metropolitană Roma, a depus o cerere de finanţare pentru organizarea unui workshop la Reşiţa.

Tema workshopului va fi CONECTIVITATEA, iar de expertiza formatorilor europeni vor beneficia specialiştii din Primărie, şcolile din municipiu, precum şi societăţile comerciale partenere ale şcolii duale.

“Am aplicat pentru calitatea de membru in Alianţa Europeană pentru Profesionalizare - European Alliance for Apprenticeship, care numără 334 de membri, care începând din 2013 au sprijinit 909.763 de locuri de formare profesională la nivel european.

 Primăria Municipiului Reşiţa a fost un actor activ pentru lansarea învăţământului profesional dual imediat după apariţia cadrului legislativ, din 2017, acum are primii 18 absolvenţi angajaţi la 12 companii locale - curajoase şi încurajate. A iniţiat şi derulat acţiuni de informare şi încurajare a angajatorilor locali, pentru a investi în formarea profesională a elevilor, astfel încât în acest an avem primii absolvenţi angajaţi la companiile locale! – peste 50 de companii partenere!”, transmis reprezentanţii Biroului de presă, din Primăria Reşiţa.

Aceştia transmis că Primăria Reşiţa s-a angajat ca până în decembrie 2023 să atingă valoarea de 500 de elevi sprijiniţi pentru formare profesională în sistem dual – trial, pentru a pregăti forţă de muncă cu competenţele necesare economiei locale.

“Pentru creşterea calităţii formării profesionale, am demarat deja dezvoltarea şi implementarea unor instrumente pentru identificarea nevoilor reale ale angajatorilor locali, şi a răspunde la aceste cerinţe în timp real, acordând sprijin financiar pentru organizarea formării, cu un buget anual de 40 000 euro.

Promovarea antreprenoriatului local, inovativ şi dinamic, a exemplelor de succes şi încurajarea valorificării potenţialului local, este în intenţia noastră, prin contacte directe cu antreprenori de succes, pentru multiplicarea modelelor.

Mobilitatea europeană a elevilor pentru formare profesională este un context excelent de învăţare, şi pe lângă acţiuni de trimitere a elevilor noştri în spaţiul european, minim 115/an, ne propunem să şi atragem cel puţin 50 de elevi/an către oportunităţile de formare la nivelul local al municipiului şi judeţului”, transmite Biroul de presă.

Primăria cooperează în acest proiect cu Inspectoratul Şcolar, cu angajatori şi lista este deschisă pentru fiecare entitate, instituţie, organizaţie şi pentru personalităţi locale.

Vă recomandăm şi: 

Proiectul legislativ privind dezvoltarea învăţământului la locul de muncă, în cadrul companiilor, lansat în dezbatere publică

Cum a eşuat un proiect ambiţios care le promitea elevilor diplome de muncitori calificaţi: niciun adolescent nu s-a înscris

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite