„Scriitorul dodiilor“, indianistul George Anca, a murit la zece zile de la moartea soţiei sale

„Scriitorul dodiilor“, indianistul George Anca, a murit la zece zile de la moartea soţiei sale

Indianistul George Anca Foto Adevărul

Cunoscut mai mult în India decât în România, scriitorul vâlcean George Anca s-a stins din viaţă, miercuri, 26 februarie, la vârsta de 76 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Născut la 12 aprilie 1944 în fosta comuna Bercioiu, acum Budeşti, din judeţul Vâlcea, George (Gheorghe) Anca a fost un scriitor specializat în indianistică, de notorietate internaţională.
 
Membru al Uniunii Scriitorilor, preşedinte al Asociaţiei Culturale Româno-Indiene (RICA) şi al Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”, vicepreşedinte al Societăţii de Etnologie din România, cancelar naţional acreditat la ONU, George Anca a fost titularul primului lectorat românesc la Universitatea din Delhi, India (1977-1984, 2002-2003).
 
Traducător al religiilor, indianist în literatura sanscrită şi imnurile vedice, scriitor, eseist privind literatura antropologică şi orientală, poet, profesor universitar, a participat în mai multe rânduri la evenimente mondiale de indianistică şi a tradus o parte însemnată din marea epopee indiană Mahabharata.
 
A avut o carieră universitară în ţară şi în străinătate şi a urmat cursuri de specializare la universităţile din Roma şi Delhi, iar în domeniul televiziunii în W. F. Maukley, SUA; fiind doctor în litere al Universităţii din Bucureşti (1975). Este considerat întemeietorul unui nou stil literar – stilul dodiilor şi, deopotrivă, al unui limbaj artistic original. S-a autointitulat „scriitorul dodiilor”. Cei care şi-au pus, de altfel, amprenta asupra stilului său scriitoricesc au fost Constantin Noica şi Mircea Eliade, cu care a avut o strânsă legătură. 
 
„Magnatul virtuos al penelului”, aşa cum l-au caracterizat cei care l-au preţuit, a lăsat în urmă o vastă operă, fiind autor a peste 60 de volume în cele mai diverse genuri şi specii literare. 
 
În ceea ce priveşte legătura sa cu India, doctorul în filologie George Anca povestea: „India a fost un accident care apoi a devenit viaţa mea”.
 
În 2018, Vâlcea a primit donaţie fondul de indianistică al scriitorului George Anca şi o serie de cărţi din partea Ambasadei Indiei care sunt expuse la loc de cinste în cadrul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea.
 
„George Anca a plecat ieri (n. red. - 26 februarie). La 10 zile de la plecarea soţiei sale, Rodica. Pentru cine nu-l cunoaşte, plecarea asta, aproape simultană cu a soţiei, de parcă a răbdat doar un timp al jalei, îi poate da o idee despre sensibilitatea şi bunătatea acestui om. Iubitor de profunzimi, de cultura asiatică, scriitor, bun prieten”, scrie pe pagina sa de Facebook unul dintre cei care l-au cunoscut. 
 
Pe aceeaşi pagină se anunţă: „Pentru un ultim omagiu, trupul neînsufleţit a fost depus astăzi, 27 februarie, între orele 12.00 - 18.00, la capela mică a Cimitirului Bellu Militar”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: