Râmnicu Vâlcea: Turiştii din Parcul Naţional Cozia sunt învăţaţi să ocrotească insectele şi popândăii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul, în valoare de 1,2 milioane euro, se derulează până în 2013 şi îşi propune şi monitorizarea speciilor de stâncă, apă, pajişte, a carnivorelor mari şi insectelor.

În Parcul Naţional Cozia de acum şi până în anul 2013 se drulează un amplu proiect european care îşi propune găsirea unor măsuri de conservare a biodiversităţii parcului şi promovarea unor tehnici avansate de vizitare. Şeful parcului, ing. Pavel Prundurelu, ne-a spus: „Proiectul are o valoare de 1,2 milioane de euro şi îşi propune monitorizarea habitatului, a speciilor de stâncă, de apă şi pajişti, dar şi inventarierea carnivorelor mari, precum urs, lup, râs dar şi a celor mai importante insecte care se găsesc în arealul parcului".


Campare doar în locuri special amenajate


Europa impune turiştilor care se încumetă să ia la pas cărările parcului, câteva reguli general valabile oriunde în lumea civilizată. Pavel Prundurelu, ne-a spus: „Vizita turiştilor în parc nu se va mai face la întâmplare, ci respectând trasee special amenajate, pe poteci sau pe căi de acces cum sunt drumurile judeţene sau sau drumul naţional. De asemenea, camparea se va face în locuri special amenajate". Pentru a pune în practică obiectivele proiectului, la Brezoi urmează să înceapă construirea unui centru de vizitare la care se pot adresa toţi turiştii care vor să vadă frumuseţile de pe Valea Lotrului şi din Ţara Loviştei. Clădirea va fi una nouă, cu săli de conferinţe, cu săli de expoziţii, cu săli de informare sau multimedia unde rangeri sau personal calificat să poată oferi informaţii atât despre parc dar şi despre regulile care trebuie respectate de turişti. „Inventarierea habitatului va începe din această primavară, iar rezultatele se vor comunica Ministerului Mediului şi unei Comisii de specialitate de la U.E.", a spus preşedintele Parcului Naţional Cozia.


Parcul Florilor are 17.000 de hectare


Parcul Naţional Cozia mai este denumit şi „Parcul Florilor", se află la 25 kilometri de Râmnicu Vâlcea şi are o suprafaţă de peste 17.000 de hectare. „Podoabele" parcului sunt ursul brun, capra neagră, râsul, dar şi animale precum jderul de copac, bursucul, parşul, ş.a. În zona Turnu trăieşte vipera cu corn.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite