Râmnicu Vâlcea: Mugur Isărescu a luat pasiunea pentru cifre de la tatăl său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegii de şcoala din Drăgăşani îşi amintesc despre Mugur Isărescu că a fost un elev eminent, dar şi un bun prieten. Încă de mic iubea cifrele şi se descurca de minune cu orice problemă de matematică. Acum, Isărescu e o persoană apreciată de drăgăşeneni. Zilele trecute, şeful Băncii Naţionale a intrat în cartea recordurilor cu cel mai lung mandat de Guvernator.

Pasiunea pentru cifre i s-a transmis guvernatorului Mugur Isărescu de la tatăl lui, Constantin Isărescu, care a fost profesor de matematică şi contabilitate la liceu. S-a născut în municipiul Drăgăşani din judeţul Vâlcea, într-o familie de oameni intelectuali. „Se trage dintr-o familie de oameni deştepţi cu o educaţie aleasă. Tatăl lui a fost profesor de matematică şi contabilitate la liceu Teoretic din Drăgăşani. Pe tatăl lui l-am cunoscut foarte bine, îi spuneam tata Costi. Le avea foarte bine cu cifrele”, povesteşte Constantin Bolocan, director la CEC Bank Drăgăşani, coleg de şcoală şi prieten cu Guvernatorul. 


Era de nota 10 la toate materile


Constantin Bolocan a fost coleg de clasă cu Mugur Isărescu în generală la şcoala Nicolae Bălcescu, dar şi la Liceul Teoretic, actualul Colegiu Naţional Gib Mihăescu. „ Era cel mai deştept din clasă, nu îl întrecea nimeni. La învăţătură era de nota 10, iar ca prieten de nota 20. Era numai de nota 10 nu doar la matematică, ci la toate materile. Şi în liceu era tot de nota 10”, îşi aminteşte colegul de clasă Bolocan. Tot el povesteşte că, în copilărie Isărescu făcea şi unele boacăne, ca toţi copiii. „Din când în când mai spărgea câte un geam la şcoală. Cum avea casa în spatele şcolii, juca fotbal în curte şi mingea se mai oprea în geamurile şcolii”, spune Constantin Bolocan. Am intrat la liceu exact în anul în care s-a deschis. Totul era foarte frumos şi ca să nu murdărim nimic stăteam în sălile de curs în papuci să nu murdărim parchetul care era nou lăcuit pentru că nu mai exista pe nicăieri aşa ceva”, explică prietenul lui Isărescu.


Era priceput la contabilitate şi un om econom”


Directorul CEC Bank mai precizează că, din copilărie Isărescu era un om pe care te puteai baza. „Era foarte serios, sincer şi nu făcea promisiuni pe gratis. Vorbea puţin şi spunea esenţialul. Era foarte priceput la contabilitate şi un om econom”. Constantin Bolocan susţine că Isărescu a  ajuns atât de mare pentru că era foarte inteligent şi echilibrat în tot ceea ce făcea. „El este un mixt de calităţi: pregătire, seriozitate, echilibru şi inteligenţă. Ne întâlnim mai rar pentru că funcţia pe care o are nu îi permite. Eu de câte ori l-am căutat l-am găsit. Chiar dacă are multă treabă nu te respinge e un om accesibil”, spune directorul CEC Bank.       


Crâmpoşia de Drăgăşani, vinul preferat al lui Isărescu


Pasiunea cu care tânărul Isărescu a moştenit-o de la părinţi pentru cifre şi chibzuinţă a mers mai departe, el continuând tradiţia familiei în viticultură. De la administratorul viilor lui Isărescu am aflat că vinul preferat ala acestuia este Crâmpoşia de Drăgăşani, un soi special ce poate fi găsit doar pe dealurile din zona oraşului Vâlcean. „Domnului Guvernator îi place foarte mult acest vin, şi de fiecare dată când vine la cramă cu prietenii îi serveşte cu un pahar de crâmpoşie”, povesteşte Cristi Nicolau. Omul mai spune că guvernatorul ăşi preţuieşte foarte mult via moştenită de la tatăl său şi că are cunoştinţe vaste de viticultură. În curând, în Drăgăşani casa de vinuri a şefului Băncii Naţionale îşi va deschide un magazin în care se pot degusta produsele podgoriei lui Isărescu.  „Deocamdtă aşteptăm producţia din această toamnă, pentru ca mai apoi să deschidem şi crama din oraş”, mai spune administratorul. În acest moment, alături de casa guvernatorului curioşii pot admira în vitrinele cramei „Măr” soiurile de vin produse pe dealurile din Drăgăşani.


Cu fostul primar la un şpriţ


Gheorghe Iordache a fost timp de opt ani primar în Drăgăşani şi spune că îl cunoaşte pe Mugur Isărescu din adolescenţă. „Ne ştim de foarte mulţi ani, iar acum suntem şi vecini pe deal, la vie. Eu nu prea îl întâlnesc deşi ştiu că vine des ca să vadă ce se mai întâmplă prin podgorie. Ştiţi cum se spune, ochiul stăpânului îngraşă via”, glumeşte Iordache.  Fostul primar s-a retras acum în afacerile cu vin şi povesteşte că de fiecare dată când îşi întâlneşte vecinul îl cinsteşte cu un pahar de licoare bahică. „Mai stăm la un şpriţ când ne vedem, aşa de dragul vremurilor trecute. Înainte nu aveam nici unul timp, eu conduceam un oraş, el Banca Naţională. Eu acum m-am lasat de condus şi am timp. Să vedem când o avea şi el”, spune fostul primar al oraşului dintre vii.


„Se poartă normal cu toată lumea”


Prin viile de pe dealurile Drăgăşanilor s-a dus vorba că guvernatorul îşi vizitează pogdoria chiar şi odată pe săptămână. „Mereu îl văd pe la conac. Vine, vorbeşte cu oamenii, le mai explică ce trebuie să facă, pentru că e treabă complicată făcutul vinului”, ne povesteşte Costel Vlădoiu, unul din muncitorii de la via şefului Băncii Naţionale. Vestea că Mugur Isărescu  a intrat în Cartea Recordurilor nu îl impresionează mai deloc. „Păi de ce să nu intre. Este un om deştept, care ştie să conducă banii ţării. Trebuia să intre mai demult în Cartea recordurilor”, spune omul. Vlădoiu mai povesteşte că „Guvernatorul” e numele pe care oamenii i l-au dat lui Isărescu pentru că a ştiut să fie corect şi chibzuit. „Să ştiţi că şi acum se poartă la fel de normal şi de firesc cu toţi cei care îi ies în cale prin vie. Fie că e proprietar, fie că e simplu lucrător”, mai povesteşte Vlădoiu,

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite