Râmnicu Vâlcea: Constantin Costea îi plimbă pe copii cu poneii în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Iubeşte foarte mult animalele şi anul acesta şi-a cumpărat şi ponei pe lângă sutele de tăuraşi pe care îi are. Cu micii căluţi îi distrează pe copii de sărbătorile de iarnă.

profil


NĂSCUT - 22 ianuarie 1954, la Sibiu.
STUDII - Clasele I-VIII la Şcoala Generală din Mediaş.
FAMILIE - Căsătorit, trei copii.

Constantin Costea îi distrează de câteva săptămâni pe copilaşii din Râmnicu Vâlcea cu poneii lui. Sibianul a venit în oraş de la începutul lunii decembrie cu 7 ponei. După ce hrăneşte animalele într-un ţarc amenajat pe un teren din cartierul Traian din oraş, Constantin Costea vine cu micuţii căluţi în Orăşelul Copiilor. Într-un spaţiu amenajat lângă Pomul de Crăciun, sibianul îi plimbă cu poneii, contra-cost pe copiii veniţi în orăşel. „Îmi plac animalele foarte mult. Am o fermă cu peste 250 de tăuraşi la Mediaş. Anul acesta mi-am cumpărat şi 7 ponei de la cineva din Braşov. Mi-au plăcut foarte mult pentru că sunt prietenoşi cu toate că numai pe unul am dat aproape 2.000 de euro. Nu îmi pare rău, deoarece copiii sunt încântaţi de ei", povesteşte Constantin Costea. Sibianul a venit cu poneii pentru prima dată la Râmnicu Vâlcea. Căluţii pitici sunt prietenoşi şi reacţionează foarte bine în prezenţa oamenilor. „Din acest motiv ei sunt păstraţi ca şi animale de companie, chiar dacă la bază au un comportament specific cailor. În multe ţări poneii sunt dresaţi să fie animale ajutătoare pentru persoanele cu dizabilităţi", susţine sibianul.


Copiii îi strigă ca pe renii lui Moş Crăciun


O singură plimbare în cerc cu un căluţ costă 1 leu. „Sunt copii care vin aproape zilnic să călărească poneii. Alţii vin cu grăunţe, să îi mângâie şi să îi vadă. Sunt micuţi care le-au pus şi nume după renii lui Moş Crăciun", spune proprietarul animalelor. Poneii sunt legaţi de Constantin Costea unul în spatele celuilalt şi pe fiecare se urcă câte un copil. Ei sunt dirijaţi de proprietar pe unde să meargă şi cât timp. „Cel din faţă e strigat de către copii Rudolf, ca renul care conduce sania lui Moş Crăciun", spune proprietarul animalelor. Tot nume de reni, date de copii au şi ceilalţi ponei precum: Comet, Dancer, Prancer, Vixen, Blitzen şi Cupid. Căluţii nu sunt deranjaţi de copii sau de gălăgia din oraş şi sunt prietenoşi cu toată lumea, mai ales că micuţii îi răsfaţă cu ciocolată şi bomboane. Sibianul precizează că îngrijirea unui ponei duce la cheltuieli mari. „Şi cel mai mic ponei produce costuri mari", menţionează Constantin Costea. Un căluţ are nevoie de vaccinări anuale, de hrană, deparazitări, de accesorii (şa, hamuri), îngrijirea copitelor şi trebuie potcovit mai frecvent. „Se hrănesc cu multe cereale, porumb şi ovăz şi ca furaje le dăm lucernă", afirmă proprietarul. Pentru a fi cât mai curat şi ca să arate bine fiecare ponei e pieptănat şi ţesălat, zilnic cu un pieptăn special.


ce-i place


Natura, curăţenia, bunătatea oamenilor şi sărbătorile de iarnă pentru că au farmecul lor. Îi plac mult şi copiii să îi răsfeţe, să le facă toate poftele şi să îi vadă fericiţi.


ce nu-i place


Timpul urât şi ploaia. Nu îmi plac oamenii care nu au nicio activitate şi care preferă să treacă timpul pe lângă ei fără să realizeze nimic. Nu suport miniciuna şi bârfa.


Întrebări şi răspunsuri


E profitabilă această afacere?


C.C.:
  Am luat ponei ca să îi am la fermă pentru că îmi plac şi nu pentru afacere. Nu am mai fost până acum în niciun alt oraş să plimb copiii. Pentru început e bine şi sunt zile în care profitul e şi de 1.000 lei.


Cât trăieşte un ponei?


C.C.: Dacă e îngrijit bine şi nu e muncit ajunge să trăiască până la 20 de ani. În cazul în care e hămălit viaţa lui se scurtează.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite