Râmnicu Vâlcea: Combinatul Oltchim deschide instalaţia de la Arpechim în această lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

   Anunţul este făcut după ce, în şedinţa de Guvern de ieri, s-a discutat despre privatizarea Platformei Chimice în momentul în care societatea va devenii profitabilă.

    Repornirea instalaţiei de petrochimie de la Arpechim Piteşti s-ar putea face la sfârşitul acestei luni, anunţă conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. Pentru această operaţiune, societatea râmniceană a investit 15 milioane de euro, bani pe care i-a împrumutat de la CEC Bank şi BRD în urmă cu câteva luni. „Intenţionăm să pornim instalaţiile de piroliză de la Piteşti în decursul acestei luni", a declarat recent pentru Adevărul, Constantin Roibu, managerul general al Oltchim. Instalaţiile preluate de la Petrom sunt vitale pentru funcţionarea platformei chimice de la Râmnicu Vâlcea. Secţia de petrochimie asigură mare parte din materia primă necesară în procesul de producţie al combinatului vâlcean, iar în perioada în care aceasta a fost închisă, Oltchim a funcţionat la 30% din capacitatea nominală de producţie. Dacă promisiunile directorului Roibu se vor transpune în realitate, toţi cei 3000 de angajaţi ai Oltchim se vor întoarce la muncă la finele acestei luni. Până în prezent doar o treime din aceştia lucrau în secţiile combinatului, restului intrând într-un program de şomaj tehnic prin rotaţie. Alţi 600 de salariaţi de la Arpechim se vor întoarce la muncă luna aceasta. „La Arpechim intenţionăm să completăm schema deoarece vom aduce şi personal de întreţinere", completează Roibu.


Privatizare în 2012


   Directorul Roibu spune că, după repornirea instalaţiilor şi intrarea în capacitate maximă de producţie, firma ar putea intra pe profit abia în 2012. „Anul 2010 este mai dificil din punct de vedere economic decât 2009. Abia în 2012 am putea merge pe profit", spune Roibu. Ieri, în sedinţa de Guvern, Adriean Videanu, ministrul Economiei a afirmat că Oltchim va fi scos la vânzare în momentul în care acesta va intra pe profit. „Oltchim va intra la vânzare, dar la momentul oportun. Capitalurile proprii sunt negative, dacă încerc să în vând acum nu obţin nimic pe el", a declarat ulterior pentru ziarul Gândul, ministrul Videanu. Pentru a face firma profitabilă, Roibu spune că va miza pe exporturi, mai ales că Oltchim este singurul producător pentru o serie de produse aflate în acest moment în cantităţi mici pe piaţa europeană.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite