FOTO VIDEO Darul zeilor în Antichitate. Unul din părinţii medicinei i-a dedicat un întreg capitol în „Canonul Medicinei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructe

Încă din Grecia antică, gutuia era considerată drept dar al zeilor. Avicenna i-a dedicat un întreg capitol în „Canonul Medicinei”. Din timpuri străvechi, fructul a fost de ajutor într-o gamă variată de boli, folosindu-se pe scară largă în medicina populară, până în zilele noastre.

Cel mai mare savant al civilizaţiei musulmane, Avicenna a scris despre beneficiile gutuii în Tratatul său de medicină, considerat „cea mai importantă carte din istoria medicinei, scrisă vreodată în Occident şi Orient”. Gutuia este fructul care depăşeşte cu mult poame mai cunoscute, prin conţinutul de substanţe biologic active. 

Conţine materii utile precum: fructoză, glucoză, pectina şi fibrele alimentare, acizi organici - citric, malic, tartronic. De menţionat, de asemenea, sunt sărurile de calciu, potasiu, fier, cupru şi fosfor, o cantitate semnificativă de vitamine A şi vitamine C, PP, E şi B. Reprezintă o sursă bogată în zinc, sulf, sodiu şi fibre dietetice, dar şi în fitonutrienţi. Are inclusiv abilitatea, fiind consumată proaspăte, de a ajuta la refacerea pielii după expunerea la ultraviolete. 

Studii noi şi diverse arată că este de folos atunci când vrem să slăbim, pentru că ea conţine puţine calorii, să reglăm nivelul colesterolului, când avem probleme cu digestia sau vrem să ne întărim sistemul imunitar. În medicina naturistă gutuia este folosită pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, analgezice, emoliente - îmbunătăţesc aspectul pielii, digestive, expectorante, diuretice şi tonice. 

Previne reacţiile alergice şi scade tensiunea arterială, stimulând sistemul cardio-vascular. Funcţionează ca un puternic antioxidant.

Fructe

Coaja conţine uleiuri esenţiale care ridică nivelul de serotonină, îmbunătăţeşte starea de spirit şi calmează depresia, motiv pentru care nu trebuie îndepărtată. Infuzia de frunze este excelentă pentru a combate stările de nervozitate, agitaţie, insomnie, având efecte sedative şi antidepresive.

Sucul de gutui, dar şi gutuile crude sunt cele mai bune pentru tratarea unor boli, precum cele de ficat şi pancreas. S-a observat un efect extrem de benefic în activitatea pancreasului a sucului de gutui diluat cu cel de mere. Se recomandă o cură de trei săptămâni. Zilnic se bea, de trei ori pe zi, câte o jumătate de pahar.

De asemenea, diabetul zaharat poate fi ţinut sub control cu ajutorul ceaiului din frunze de gutui: o cană pe zi, porţionată în trei, dintr-o singură lingură de frunze de gutui mărunţite, puse la infuzat în apă fiartă.

Utilizarea gutuii poate îmbunătăţi compoziţia calităţii sângelui. Prezenţa unei cantităţi mari de fier uşor de digerat este benefică pentru cei care suferă de anemie, precum şi pentru cei care lucrează în industrii periculoase. Fructele cresc semnificativ nivelul de hemoglobină din sânge şi pot proteja chiar şi împotriva radiaţiilor. Consumul regulat de gutui îmbunătăţeşte şi restabileşte celulele hepatice, are un efect diuretic şi antiulcer uşor. 

Seminţele de gutui sunt folosite separat ca un laxativ sau expectorant. Fructul este folosit ca agent extern – în loţiuni şi comprese atenuează foarte mult simptomele hemoroizilor. 

Potrivit legendelor, în Antichitate existau popoare care le confundau cu merele. Şi tot o legendă spune că Afrodita a ieşit din spuma mării cu un coş de gutui, motiv pentru care ele se regăsesc şi astăzi pe mesele de nuntă ale grecilor. 

Fructe

Totul este folositor, chiar şi sâmburii, atunci când vrem să facem peltea, dar este bine de ştiut că aceştia conţin şi acid cianhidric, un fel de cianură, ca şi migdalele amare. Prin urmare, nu exageraţi cu consumul lor! 

De reţinut că ajută la tratarea unui număr impresionat de afecţiuni, printre care mai amintim: infecţiile respiratorii, gastro-intestinale, cancerul. Gutuile au efecte benefice în răceli şi gripe. Ceaiul este un remediu natural foarte bun pentru tusea convulsivă, fiind folosit şi în crizele de astm.  

Maceratul din frunze de gutui este excelent adjuvant în reglarea tensiunii arteriale. Ajută la stabilizarea presiunii sângelui. Ceaiul din frunze de gutui ajută în tratarea insuficienţei cardiace. Pentru cei cu afecţiuni cardiovasculare sunt benefice şi fructele proaspete.

Ca şi contraindicaţii - nu este recomandat celor care suferă de constipaţie şi colită. Anumite surse nu recomandă acest fruct nici celor care folosesc vocea ca instrument de lucru: cântăreţi, speakeri, lectori 

Ceaiul din frunze de gutui este folosit şi împotriva mătreţii, dar pentru întărirea firului de păr, pentru care este bun un decoct preparat din 4 linguri de frunze uscate şi mărunţite, fierte în jumătate de litru de  apă, la foc mic, 30 de minute. La final se completează apa evaporată. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere.

Un amestec de vitamine foarte popular pe bază de gutui: fructele fierte sunt măcinate şi amestecate cu caise uscate zdrobite, nuci şi miere. Luând câteva linguri de acest amestec pe parcursul zilei, veţi reduce deficitul de vitamine, vă veţi întări corpul şi este un supliment excelent în diete. 

        

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite