Disponibilizaţii de la Oltchim au cerut falimentul combinatului

Disponibilizaţii de la Oltchim au cerut falimentul combinatului

Ofertele pentru cumpararea Oltchim se depun in data de 12 decembrie. Foto Adevarul

Cu doar o lună înainte de privatizare, şase foşti angajaţi ai Oltchim au cerut în faţa judecătorului sindic falimentul combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Combinatul Oltchim ar putea intra în faliment anul viitor, la cererea a şase foşti angajaţi nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile compensatorii promise în luna iunie a anului 2013.
Miercuri, 19 noiembrie, reprezentanţii consorţiului de administratori judiciari ai Oltchim, Rominsolv  şi BDO Bussines  Restructuring, ar fi trebuit să prezinte judecătorului sindic tabelul definitiv al creanţelor şi planul de reorganizare a societăţii. 
 
Reprezentantul Ministerului Economiei la Oltchim, Bogdan Stănescu, susţine, însă, că nu s-a mai pus problema prezentării tabelului definitiv al creanţelor întrucât instanţa a luat în discuţie disjungerea într-un alt dosar a cererilor de faliment. Astfel, foştii angajaţi  îşi vor susţine cauza la sfârşitul lunii ianuarie a anului 2015. 
 
“Nu s-a pus problema să se depună tabelul definitiv al creanţelor în data de 19 noiembrie. Ieri, abia s-au discutat cererile de introducere a falimentului. Din câte ştiu, s-a dat termen în 28 ianuarie”, precizează Bogdan Stănescu, administrator special al Oltchim. 
 
Sindicaliştii din Oltchim au aflat şi ei că s-a cerut falimentul combinatului. Conducerea societăţii nu le-a dat însă prea multe explicaţii.
 
“Ştim că, la Tribunal, din dosarul Oltchim s-a disjuns o altă cauză, şase disponibilizaţi şi o firmă au cerut falimentul. Nu ni s-au dat explicaţii. Nu ştim de ce nu s-a depus planul de reorganizare şi tabelul definitiv al creanţelor”, susţine Cristian Cornescu, liderul Sindicatului Victoria Oltchim. 
 
Judecătorul sindic a dat un nou termen şi în ceea ce priveşte depunerea tabelului definitiv al creanţelor: 7 ianuarie 2015. De asemenea, planul de reorganizare va fi afişat, conform legii, după 30 de zile, respectiv în ziua de 7 februarie 2015. 
 
 
Combinatul, scos la vânzare în decembrie
 
Colosul industrial din judeţul Vâlcea va fi scos la privatizare, din nou, în luna decembrie. 
Deocamdată, de Oltchim mai sunt interesaţi doar investitori din China şi Turcia, care şi-au trimis reprezentanţii la combinat, la începutul acestei luni, pentru o primă evaluare.
 
“Termenul pentru depunerea ofertelor este 12 decembrie, iar cel pentru deschiderea ofertelor este 15 decembrie. Caietul de sarcini a fost cumpărat de investitorii chinezi, de SIF Transilvania şi omul de afaceri Ştefan Vuza. Până în acest moment, investitorul din Turcia nu a cumpărat caietul de sarcini, dar a arătat un interes foarte mare pentru Oltchim. Privatizarea s-ar putea amâna doar în cazul în care nu vom avea competitiori dar, deocamandată, nu se pune problema aşa”, declară Bogdan Stănescu.
 
Privatizarea Oltchim s-ar putea amâna, însă, din nou la cererea celor două companii din Turcia şi China, în cazul în care acestea nu-şi vor fi finalizat evaluarea până la data depunerii ofertelor, respectiv până la data de 12 decembrie 2014. 
 
Combinatul Oltchim funcţionează la aproximativ 30 % din capacitate după ce n această vară a fost repornită secţia OXO. Reprezentanţii Ministerului Economiei speră să repună în funcţiune şi instalaţia AF-DOF astfel încât capacitatea de producţie să crească în viitorul apropiat. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările