UPDATE Trei reţineri după percheziţiile DIICOT la Rafinăria Vega din Ploieşti. Acuzaţiile sunt de înşelăciune şi fals

UPDATE Trei reţineri după percheziţiile DIICOT la Rafinăria Vega din Ploieşti. Acuzaţiile sunt de
înşelăciune şi fals

Angajaţi ai Rompetrol reţinuţi în dosarul ecologizării batalurilor de la rafinăria Vega

Trei persoane au fost reţinute, miercuri, 24 noiembrie, în dosarul privind ecologizarea batalurilor de reziduri petroliere aflate în proprietatea Rafinăriei Vega din Ploieşti.

UPDATE ORA 21.55:

Tribunalul Prahova a decis să respingă măsura arestului preventiv  solicitat de procurorii DIICOT în cazul celor trei inculpaţi în dosar. În schimb, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus arestul la domiciliu pe numele angajaţilor  Rompetrol, dar şi în cazul reprezentantului societăţii de ecologizare.

 

Potrivit unor surse judiciare, printre suspecţii reţinuţi se află angajaţi ai Rompetrol. Acuzaţiile din dosar sunt de constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune şi fals.

Procurorii DIICOT din Ploieşti au dispus, miercuri seară, 24 noiembrie, reţinerea celor trei persoane, dintre care două se pare că sunt angajate ale Rompetrol, după o serie de percheziţii care au avut loc la Ploieşti, Constanţa şi Bucureşti.

Şapte persoane au fost aduse la audieri în cursul zilei de miercuri, dar doar trei dintre acestea au fost reţinute. 

Cea de-a treia persoană este o femeie, reprezentant al unei societăţi de ecologizare, aflată în relaţii contractuale cu Rafinăria Vega din Ploieşti.

Suspecţii, două femei şi un bărbat, vor fi prezentaţi în cursul zilei de joi, 25 noiembrie, în faţa instanţei penale a Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă.                                                                                                                                 

Care sunt acuzaţiile DIICOT

La data de 24.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti efectuează un număr de 3 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Constanţa şi Prahova şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură şi înşelăciune, se arată într-un comunicat DIICOT.

Potrivit sursei citate, în cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care şi trei angajaţi în cadrul S.C Rompetrol Rafinare S.A, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a înşela atât Statul Român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44.69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cât şi pe ceilalţi acţionari ai companiei sus amintite.

În urma investigaţiilor efectuate s-a reţinut faptul că, prin declaraţii false depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, membrii grupului infracţional organizat au creat aparenţa că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploieşti a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009.

Gruparea infracţională organizată a funcţionat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite. Pe primul palier au activat reprezentanţii legali ai beneficiarului Rompetrol Rafinare S.A. care au semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului 18, prin care se atesta în fals necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.

Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adiţional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei pentru eliminare gudron acid care în realitate nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat.

Pe al doilea palier, au activat reprezentanţii legali ai prestatorului care, de altfel, au şi semnat din partea acestuia contractul încheiat cu Rompetrol Rafinare S.A. şi anexa la acesta, precum şi procesul-verbal de predare-primire amplasament în cuprinsul căruia se atesta în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batalul 18, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal.

Aceştia au întocmit în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare S.A. şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările