Peste 53.700 de apeluri la 112, în Prahova, anul trecut. Apelarea falsă este pedepsită cu amendă sau închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apelarea abuzivă a numărului 112 este sancţionată cu amendă sau închisoare. FOTO Adevărul
Apelarea abuzivă a numărului 112 este sancţionată cu amendă sau închisoare. FOTO Adevărul

Convorbirile din sistemul 112 sunt înregistrate şi se păstrează 10 ani, astfel că apelarea abuzivă sau falsă se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei, iar anunţarea amplasării unui dispozitiv exploziv duce la acuzaţii de terorism sau tentativă de terorism

Pe 11 februarie se sărbătoreşte Ziua Europeană a numărului 112, sistemul gratuit care asigură o cale rapidă de a comunica cu dispeceratele de urgenţă (Poliţie, Pompieri, Ambulanţă, Jandarmerie) în timpul unei situaţii de urgenţă.

Implementat în România în urmă cu opt ani, în 2005, eficienţa acestui sistem depinde în mare masură şi de promptitudinea cu care acţioneaza serviciile de intervenţie în situaţiile de urgenţă semnalate prin apelurile la 112. Sistemul 112 funcţionează la nivelul întregii ţări, în toate reţelele de telefonie, fixe sau mobile.

Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) este constituit din centre de preluare a apelurilor de urgenţă, având ca dotare un sistem operativ de telecomunicaţii, pentru anunţarea, recepţionarea, prelucrarea şi transmiterea către serviciile specializate de intervenţie ale Poliţiei, Pompierilor, Ambulanţei şi Jandarmeriei.

Dispeceratele 112 funcţionează în fiecare reşedinţă de judeţ. Personalul Centrelor de preluare a apelurilor de urgenta 112 este compus din profesionişti care răspund la apelurile de urgenţă 24 din 24 de ore. Ei sunt instruiţi să asiste apelanţii în cazuri de urgenţă şi să-i ajute în cel mai scurt timp posibil.

În 2012, în Prahova, la numărul 112 au fost efectuate 53.721 de apeluri, din care 23.633 au necesitat şi o intervenţie a Poliţiei.

Reguli de conduită când folosiţi sistemul 112

Sunaţi la 112 doar dacă aveţi o urgenţă!

Centrele de Urgenţă funcţionează permanent, 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână. În baza legii, confidenţialitatea în legătură cu datele celor care apelează 112 sau referitoare la urgenţele pentru care s-a sunat este o obligaţie a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) şi a personalului său.
Convorbirile din sistemul 112 sunt înregistrate şi se păstrează 10 ani. Aflarea automată a numărului şi locaţiei urgenţelor permite identificarea apelurilor false şi/sau injurioase.

Apelarea abuzivă sau falsă a Numărului Unic de Urgenţă 112 este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Cei care sună şi anunţă amplasarea unui dispozitiv exploziv intră sub incidenţa legii penale şi pot fi acuzaţi de terorism sau tentativă de terorism. Pentru astfel de fapte legea prevede închisoare de la 3 la 10 ani.

Apelul la 112 este gratuit

Principalele evenimente pentru care cetăţenii pot apela la 112 sunt:

- omor;
- atac armat;
- atentat;
- tâlhărie;
- tulburarea gravă a ordinii si liniştii publice;
- dezertări;
- evadări;
- trafic şi consum de droguri;
- furturi;
- accident de circulaţie soldat cu victime
- explozii;
- electrocutări;
- căderi de la înălţime;
- surpări de teren;
- accident grav la metrou;
- accident de aviaţie;
- accident feroviar;
- urgenţe medicale
- incendii;
- salvarea oamenilor, animalelor si bunurilor aflate în pericol;
- înlăturarea urmărilor accidentelor, catastrofelor şi calamităţilor naturale;
- transport de apa pentru populatia afectata de producerea unor dezastre;
- evacuarea apei din subsolurile clădirilor sau din fântâni după producerea de inundaţii,
- îndepărtarea unor produse poluante;
- salvări de la înalţime;
- asanarea muniţiei neexplodate.

Cum trebuie procedat atunci când sunaţi la 112

112 nu reprezintă doar un număr de telefon, ci un ajutor rapid, care depinde, însă, de informaţiile vitale pe care le oferiţi. Astfel, când sunteţi puşi în faţa unei situaţii de urgenţă, fiţi calmi. Este foarte important să vă concentraţi asupra a ceea ce urmează să solicitaţi şi să răspundeţi corect la întrebările puse de operatoare.

Trebuie să evitaţi cu orice preţ panica pentru a putea face faţă situaţiei în mod inteligent. Nu uitaţi că timpul este extrem de preţios în cazul unei urgenţe. Dacă ţineţi cont de aceste sfaturi puteţi contribui la salvarea unei vieţi, puteţi împiedica extinderea unui incendiu în împrejurimi, puteţi preveni o crimă sau o infracţiune şi puteţi contribui la prinderea unui criminal sau infractor.

Dacă doriţi să beneficiaţi de serviciile puse la dispoziţie prin sistemul 112, nu ezitaţi să oferiţi datele cerute de operator! Când secundele contează, răspundeţi urgent la întrebările puse de operatori. De asemenea, trebuie să ştiţi numărul de telefeon de pe care sunaţi, în mod contrar, acesta poate fi evaluat ca neserios.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite