FOTO Romanul psihologic a blocat candidaţii de la BAC-ul special. Copiuţele au fost inutile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

209 elevi sportivi şi olimpici au susţinut luni prima probă scrisă a sesiunii speciale de bacalaureat, cea de limbă şi literatură română. Cea mai importantă cerinţă, un eseu despre romanul psihologic, a fost ultimul lucru la care se aşteptau candidaţii. Majoritatea nu a scris nimic sau a încurcat romanele. Nici măcar copiuţele nu au putut salva situaţia dezastruoasă

209 olimpici din loturile naţionale şi sportivi de performanţă din toată ţara au susţinut luni, la Ploieşti, proba scrisă de limba şi literatura română în cadrul sesiunii speciale de bacalaureat 2013, care se desfăşoară anul acesta la Ploieşti, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ (CNMV).

Ca în cazul examenului obişnuit, proba a început la ora 9.00 şi a durat trei ore, timp în care elevii au avut de rezolvat varianta 2 extrasă la Ministerul Educaţiei, luni dimineaţă.

Doar că, după numai după o oră şi jumătate, în preajma colegiului, foarte mulţi dintre candidaţi erau deja ieşiţi la aer, dând telefoane pentru a dezlega enigma subiectelor cu unii dintre colegii mai învăţaţi, fumând nervoşi sau uitându-se îndelung, cu mâna la tâmplă, la foaia cu cerinţele de la examen.

Dezamăgirea generală a continuat până la expirarea celor trei ore de probă când, rând pe rând, candidaţii au ieşit din sălile de examen convinşi că abia vor lua nota 3. De vină, în accepţiunea generală, a fost subiectul III, în care li se cerea „să redacteze un eseu de 600 – 900 de cuvinte (două-trei pagini) în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman psihologic studiat“.

„Ultima noapte de război, întâia noapte de dragoste“

Pentru majoritatea examinaţilor, având în vedere că doar 40 sunt olimpici şcolari, restul fiind sportivi de performanţă, cerinţa a provocat un blocaj total. Pentru că nu au ştiut nici măcar la ce roman se referă subiectul, mulţi au preferat să nu îl trateze deloc, câţiva au însăilat câteva rânduri despre „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ sau, după cum îşi amintea titlul unul dintre candidaţi „Ultima noapte de război, întâia noapte de dragoste“. Alţii, confuzi şi total pe lângă subiect, au tratat „Baltagul“, „Ion“ sau „Moromeţii“.

Variantele corecte de rezolvare a subiectului erau „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ de Camil Petrescu sau orice altă operă a lui Camil Petrescu, dar şi „Enigma Otiliei“ de George Călinescu, şi, evident, doar din perspectiva prezentării relaţiei dintre două personaje ale acestor romane. O simplă prezentare a unui astfel de roman nu atingea cerinţele subiectului.

Varianta extrasă le mai cerea candidaţilor, la subiectul I, să rezolve cerinţe de vocabular şi să comenteze literar pe un text la prima vedere din Mihai Eminescu, „Din cerurile-albastre“, iar la subiectul II să scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre „modul în care activitatea de voluntariat contribuie la dezvoltarea personală“.

image

Foto

image

„La primele două am mai scris ceva, dar la subiectul trei nici nu ştiu despre ce a fost vorba. Adică nu am putut să aflu nici titlul romanului. Noi nu avem timp să învăţăm, suntem mereu în cantonament sau la antrenamente. Cred că o să pic. O să dau şi la toamnă“, ne-a spus unul dintre sportivii de la haltere venit la Ploieşti să dea bac-ul, opinie împărtăşită de majoritatea candidaţilor sportivi.

Fiţuici cumpărate de pe internet

Sportivii s-au supărat şi pe colegii olimpici de bac că au scris foarte mult şi cereau foi suplimentare în timp ce ei abia încercau să identifice romanul psihologic din literatura română, dar şi pe supraveghetori care nu i-au lăsat să comunice între ei. 

Din această cauză, deşi au reuşit să intre cu copiuţe şi fiţuici gata tipărite, cumpărate de pe internet, nu le-au putut folosi, iar cei care au reuşit să înşele vigilenţa profesorilor şi-au dat seama că au fost inutile pentru că nu au găsit în cuprinsul acestora rezolvarea mult-dorită a subiectului cu numărul III. La ieşirea din examene, le răsfoiau din nou şi au decretat că investiţia a fost absolut inutilă.

O săptămână de examene

Sesiunea specială de bacalaureat continuă pe 28 mai cu proba obligatorie a profilului, pe 29 mai se desfăşoară proba la alegere a profilului şi specializării, iar pe 30 mai, cea de limbă şi literatură maternă.

Pe 30 mai vor fi afişate primele rezultate, iar în aceeaşi zi se depun şi contestaţiile. A doua zi, pe 31 mai, sunt afişate rezultatele finale.

Anul trecut, promovabilitatea la sesiunea special de bacalaureat, care s-a desfăşurat la Bacău, a fost de 34%.

Mai puteţi citi

FOTO A început sesiunea specială a BAC-ului. Emoţii pentru olimpici şi sportivi

Testări, în iunie, pentru elevii din Prahova care vor să intre în clasa a V-a la clase cu profil intensiv de limbi străine şi matematică

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite