FOTO Afacerea inspirată de o carte, cu parfum de cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Ciobanu, unul dintre proprietarii Atelierului de Cafea din Ploieşti, este un pasionat al cafelei şi ceaiului. FOTO Dana Mihai
Liviu Ciobanu, unul dintre proprietarii Atelierului de Cafea din Ploieşti, este un pasionat al cafelei şi ceaiului. FOTO Dana Mihai

O întreagă lume şi cultură a cafelei şi ceaiului au fost aduse la Ploieşti de trei întreprinzători pasionaţi de „lucrurile adevărate“ din viaţă. Ideea a pornit de la o carte, „Confesiunile unui cafegiu“, iar micul atelier în care îţi poţi personaliza cafeaua are parfumul unei dimineţi perfecte.

Trei întreprinzători, fiecare cu joburi şi afaceri diferite în viaţa de zi cu zi, dar uniţi de o pasiune comună, cultura cafelei şi „lucrurile adevărate“ din viaţă, cum le place să spună, de exemplu, despre pâinea cumpărată chiar de la brutar, au pus pe picioare, la Ploieşti, un mic „atelier“ parfumat de mirosul inconfundabil al cafelei şi ceaiului de bună calitate.

Liviu Ciobanu, Mircea Ionică şi Alexandru Popescu, cei trei afacerişti, au ştiut de la început că intră pe o piaţă de nişă, şi chiar dacă domeniul a fost inexistent în Ploieşti până la Atelierul de Cafea, nu şi-au propus să dea lovitura, ci să-şi câştige, treptat, o clientelă fidelă şi cunoscătoare a fenomenului. Şi, dacă se poate, să-i familiarizeze şi pe alţii cu secretele preţioasei licori care a devenit obiceiul de fiecare dimineaţă al umanităţii.

Când am început afacerea, am rămas surprins să aflu că în cafea se pune nu doar năut, ci şi mazăre, pentru a cântări mai greu. Şi că aromele se pierd aproape imediat după deschiderea unei pungi ambalate. Am vrea să-i dezvăţăm pe cumpărători să cumpere cafea la pungă sau vidată. Mai bine o iau boabe, mai puţină, şi o macină acasă, cu puţin timp înainte de a o pregăti. Diferenţele dintre o cafea originală şi amestecurile incerte din comerţ sunt semnificative. Aşa cum cafeaua robusta, în general cafea sălbatică, este vândută la preţuri asemănătoare cu arabica, cafeaua de pe plantaţiile îngrijite cu foarte multă grijă“, spune Liviu Ciobanu, unul dintre administratorii afacerii.

„Confesiunile unui cafegiu“, o sursă de inspiraţie

Ideea este mai veche, de 3-4 ani, chiar dacă a devenit realitate abia în mai 2013. „M-am gândit la afacere când am citit «Confesiunile unui cafegiu» a lui Gheorghe Florescu. Abia atunci am aflat cât de multe lucruri nu ştiu despre cafea, cât de multe feluri sunt, cum se prepară în mod corect şi care sunt secretele unui om care a trăit toată viaţa din cafea. Atunci am zis că mi-ar plăcea ca, într-o bună zi, să am un magazin adevărat de cafea“, povesteşte şi Alexandru Popescu.

Scriitorul Gheorghe Florescu are şi acum un celebru magazin de cafea în Bucureşti şi a învăţat meşteşugul pregătirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau în Bucureşti la sfârşitul anilor '60.

Singurul loc din Ploieşti unde se poate bea cafea Kopi Luwak

La atelierul din Ploieşti, numit astfel pentru că aici poţi să bei o ceaşcă de cafea, măcinată şi preparată pe loc, dar şi să-ţi prepari cafeaua ta, personalizată din mai multe arome, se găsesc peste 150 de feluri de ceai şi câteva zeci de sortimente de cafea, pentru ibric, filtru sau esspresor, Avedis, numită după cafegiul armean la care a făcut ucenicie Gheorghe Florescu, dar şi multe tipuri, cu nume care le dezvăluie zona de origine – Mexic, Columbia, Brazilia, Kenya, Tanzania, Guatemala, Costa Rica, Etiopia.

În borcane ermetice care odată deschise răspândesc efluvii de parfum, stau pe rafturi inclusiv soiuri exotice – Jamaica Blue Mountain sau Galapagos. Spre exemplu, este şi singurul loc din Ploieşti de unde se poate procura celebra cafea Kopi Luwak, obţinută din boabele ingerate de o specie de maimuţă şi care sunt expulzate prin excremente, recoltate ulterior, spălate cu grijă şi prăjite uşor pentru a nu distruge aroma complexă pe care au dobândit-o în urma procesului de digestie.

Kopi Luwak costă în jur de 400 de euro kilogramul şi se recoltează doar în insule exotice, precum Jawa, Sumatra, Bali, Filipine. Şi, dacă în Capitală sau la restaurante de fiţe, o singură ceaşcă costă o mică avere, la Atelierul de Cafea poţi savura o ceaşcă cu 20 de lei, un capriciu pe care ţi-l poţi permite măcar o dată pe an sau o dată în viaţă, dacă eşti genul curios.

Combinaţii unice şi parfumate

Cafeaua este importată verde din ţările de origine, prăjită în cantităţi foarte mici la un partener specializat din din Bucureşti, apoi adusă la Ploieşti, la Atelierul de Cafea, unde este măcinată înainte de preparare. Aprovizionarea se face în acelaşi ritm, cantităţi mici, pentru ca boabele să nu-şi piardă aromele puternice şi inconfundabile.

De asemenea, peste 150 de sortimente de ceaiuri, aduse din Germania, în combinaţii savante de fructe, mirodenii, petale şi ierburi, te poartă într-o călătorie de arome care îţi amintesc de copilărie, momente de fericire şi cele mai îndepărtate meleaguri ale lumii.

Primii noştri clienţi au fost cunoscătorii, persoane care îşi cumpărau sortimente de cafea speciale din Bucureşti şi care le-au descoperit cu bucurie, la preţuri aproape pe jumătate, în Ploieşti. Li s-au adăugat curioşii, persoane care vor să experimenteze şi altceva. Şi nu în ultimul rând, persoane de toate vârstele care măcar atunci când iau salariul sau pensia îşi cumpără o pungă de cafea bună“, vorbeşte Liviu Ciobanu despre profilul clienţilor.

Pentru cei foarte pretenţioşi şi unici, combinaţiile sunt infinite şi extrem de parfumate: se pot combina arome de cafele uşoare cu unele acide, pe o bază dulce şi cu vârf picant sau note mai prăjite. Şi amatorii de cafea cu arome au multe alegeri pe gustul lor, de la ardei chili până la caramel sau miere turcească.

Spre deosebire de cafeaua cu arome din comerţ, care se obţine prin adăugarea de conservanţi sau coloranţi, cafeaua noastră obţine aroma prin alcool, singura metodă certificată pentru un astfel de procedeu. Ploieştenii sunt clienţi obişnuiţi ai unor astfel de cafele“, explică Liviu Ciobanu, care a şi urmat un curs de specializare în barista, arta preparării şi servirii cafelei.

De altfel, este pasionat dintotdeauna de gastronomie şi, pe lângă Atelierul de Cafea, unde este foarte des pentru a sta de vorbă cu clienţii şi a le prepara o cafea bună, are şi o pizzerie, unde găteşte cea mai bună pizza la cuptor pe lemne din Băicoi. Îşi completează viaţa agitată cu o firmă în domeniul securităţii în muncă, aşa cum asociaţii săi se ocupă de domeniul medical şi firme de mobilier. „Atelierul de Cafea este o afacere de suflet, un loc unde ne întâlnim sâmbătă dimineaţa pentru a sta de vorbă la o ceaşcă de cafea şi pentru a face planuri de viitor“, povesteşte Liviu Ciobanu.

Investiţia în micul atelier plin cu esenţele preţioase a fost de 20.000 de euro, iar pe viitor, când vor învinge birocraţia, cei trei îşi doresc să extindă magazinul cu o terasă în centrul Ploieştiului, loc de întâlnire şi discuţii pentru cafegiii din oraş.    

Vă mai recomandăm

Îndrăgostit de România. Grecul Michail Doukas a adus în Ploieşti bucătăria cu gust de vacanţă

Afacerile cu lenjerie intimă şi desuuri, atuu-ul sexy din faţa crizei, la Ploieşti

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite