FENOMEN. Prahova a devenit „raiul“ fraudelor informatice FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infractorii informatici au devenit tot mai mulţi şi mai specializaţi în judeţul Prahova. Cum Poliţia prahoveană se laudă cu o scădere consistentă a numărului de infracţiuni de mare violenţă, au crescut, în schimb, în ultimii opt ani, infracţiunile în domeniul informatic.

Şi nu ne referim aici la vreun hacker de doi bani care a spart adresa de facebook a vreunei vedete, ci de nişte băieţi care, din faţa calculatorului, te pot lăsa fără niciun ban în cont  

Pentru cercetarea infracţiunilor informatice, fie că sunt cele cu carduri de credit, de penetrare a reţelelor informatice sau de simple înşelăciuni pe pe pagini de comercializare, singurii abilitaţi sunt ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti. Instituţia amintită care are în jurisidicţie trei judeţe, a instrumentat anul trecut 122 de dosare în domeniul fraudelor informatice. Numai în Prahova au fost întocmite în anul 2011, 66 de dosare penale în acest domeniu, iar 21 de persoane au fost arestate și 34 au fost puse sub învinuire.

Constantin Furtună, șeful BCCO Ploiești

Constantin Furtună, șeful BCCO Ploiești

Fenomenul este  în creştere! După anii 2004-2005 a crescut progresiv. Sunt de mai multe feluri aceste fraude informatice. Este folosită metoda paginii fictive de web a unei instituţii bancare care se deschide pe mail ca un spam sau pe site-ul oficial şi cere datele de identificare ale clientului. Cea de-a doua metodă este cea a a montării unor camere video pe bancomate care filmează atât momentul în care clientul introduce cardul în fantă cât şi cel al tastării codului PIN. După aceea totul este floare la ureche. Ei clonează cardul cu datele de identificare ale victimei şi pot retrage apoi toţi banii din cont, de la orice bancomat. Mai sunt cei care reuşesc penetrarea sistemului unei instituţii bancare reuşind deturnarea unor fonduri de bani către propriile conturi", ne-a spus comisarul-şef Constantin Furtună, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti.  

Dosarul „Western Union"

Un dosar celebru instrumentat de către poliţiştii BCCO Ploieşti şi DIICOT îl constituie cazul penetrării reţelei informatice Western Union în aprilie 2011, când o grupare de infractori a reuşit să deturneze fondurile mai multor clienţi ai băncii către diverşi complici din Prahova. Hackerii au pătruns în baza de date a societăţii, folosind un virus informatics. Deturnarea fondurilor s-a efectuat din Spania, iar banii au fost retraşi în ţară de către persoane din Prahova, Dâmboviţa şi Bucureşti. Pentru a nu atrage atenţia reprezentanţilor societăţii Western Union al cărui sistem de protecţie se activează în momentul în care o persoană doreşte să retragă o sumă mai mare de bani, suspecţii retrăgeau doar câteva sute de dolari. Peste 16 persoane au fost reţinute atunci de către procurori. Dintre aceştia, şapte persoane, liderii grupării au primit mandate de arestare. Deşi iniţial prejudiciul a fost evaluat la valoarea de 100.000 de euro, paguba totală s-a ridicat la suma de 240.000 de euro.

Telefoane mobile folosite pentru filmarea PIN-ului

Click pe imagini pentru o galerie cu arsenalul folosit de infractori

Metoda cea mai folosită, „skimming-ul"

Revenind la metodele clasice, procedura constă în montarea unei camere video pe consola de deasupra tastaturii. Apoi se aşteaptă vreo două-trei ore, după ce câţiva clienţi şi-au accesat cardurile. Camera este demontată, iar filmarea arată infractorilor atât datele de identificare ce apar pe ecran cât şi codul PIN tastat de diverşi clienţi. Protivit ofiţerilor BCCO, ultima tentativă a avut loc la un bancomat instalat la Halele Centrale, iar suspecţii urmăreau de la blocul cu şapte etaje dacă totul decurge fără probleme. De obicei, câştigurile la o singură victimă nu sunt foarte mari, dar poliţiştii îşi aduc aminte o grupare care a reuşit să păgubească prin această metodă un cetăţean român de suma de 600.000 de dolari.

Valea Prahovei, cel mai bun loc de acțiune

Cele mai bune locuri de acţiune sunt în staţiunile montane de pe Valea Prahovei, unde turişti străini şi din ţară utilizează des bancomatele pentru a retrage numerar. Mai nou, în această zonă, şi-a făcut apariţia o grupare de cetăţeni bulgari specializată pe acest gen de infracţiuni.

Deşi pedepsele sunt destul de aspre începând de la trei ani până la 15 ani de detenţie, infracţiunile din această categorie au crescut deoarece nu presupune contact cu victimele, iar operațiunile sunt relativ simplu de făcut. Poliţiştii recunosc că, deşi au distrus multe asemenea grupări, apar pe piaţă alţi noi indivizi dispuşi să-şi rişte libertatea.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite