Din secretele horticultorilor. Cum se poate combate păduchele San Jose, cel mai periculos dăunător al pomilor fructiferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meri
Meri

Chiar dacă primăvara este încă departe, proprietarii de livezi de pomi fructiferi ar face bine să intervină încă de acum cu tratamente pentru a combate dăunătorii şi pentru a evita ca în toamnă producţia de fructe să fie una săracă.

Pe timpul sezonului rece puteţi ataca pe două fronturi, susţin horticultorii. În primul rând trebuie să combateţi dăunătorii şi apoi bolile aduse de prea multă umiditate şi care atacă în special rozaceele.

Cel mai bine ar fi să păziţi zilele cu soare, aşa-numitele ferestrele din iarnă când vremea vă permite să intervenţi în livadă cu tratamente specifice. Atunci când stropiţi pomii fructiferi în sezonul rece, cel mai important este ca frunzele să fie uscate şi afară să fie soare, iar temperatura din aer să nu scadă sub 2 grade Celsius pe timpul zilei. Dacă frunzele sunt acoperite de chiciură sau brumă, amânaţi stropirea, pentru că nu veţi face decât să aruncaţi banii pe fereastră. Tratamentul nu va avea succes.

În timpul iernii tratamentele trebuie să urmărească două scopuri: combaterea dăunătorilor, adică a afidelor, acarienilor şi a păduchelui San Jose, dar şi tratarea sau prevenirea apariţiei bolilor specifice, rapănul şi focul bacterian.

Ruxandra Gâlă, inginer horticol, sfătuieşte ca tratamentele aplicate în timpul sezonoului rece să fie pe bază de uleiuri minerale. Uleiul ajuta ca substanţa activă să ”se prindă” mai bine pe frunză, să nu alunece şi să nu îngheţe în caz de ger. Acest tip de insecticid are aspectul şi consistenţa smânânei şi se găseşte în magazinele cu produse specifice.

Cel mai periculos dintre dăunători pentru măr, păr şi prun este păduchele San Jose. Puteţi afla şi fără să consultaţi un specialist dacă trunchiul a fost afectat. Tulpina care are larve de păduchi prezintă nişte escrescenţe nefireşti, ca nişte gâlme care se formează una lângă alta. În momentul în care remarcaţi aşa ceva pe tulipna unui pom fructifer din livadă, este obligatoriu să aplicaţi un tratament dedicat acestui dăunător. În caz contrar există riscul să contamineze întreaga grădină.

Tratamentul început iarna trebuie reluat primăvara, în martie-aprilie. Horticultorii spun că cea mai bună fază de repetare a tratamentului este cea în care mugurele a ajuns la dimensiunea unor urechiuşe de şoarice, de cel mult zece milimetri.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite