Cum s-a ales praful de „Marea Săracilor“. Prăpădul de la Băile Sărate Telega

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După anii de glorie din perioada interbelică, Băile Minerale Telega, judeţul Prahova, au ajuns astăzi o ruină. Concesionarul, o societate privată administrată de Virginica Cacarumbas, a părăsit baza de tratament în 2019 lăsând în urmă dezastru

Mare parte din structura de lemn care forma în jurul lacului zona de plajă pentru turişti a dispărut, podeţele din lemn, scările de acces în apa sărată, cabanele din lemn pentru cazarea turiştilor, inclusiv clădirea unde funcţiona un mic restaurant sunt complet distruse de parcă cineva a smuls intenţionat scândurile şi le-a aruncat la întâmplare.

Dacă aceste stricăciuni pot fi reparate cu o investiţie minimă, nu acelaşi lucru se poate spune despre lacul sărat. Nivelul apei a scăzut considerabil cu aproximativ cinci metri, iar acest lucru este vizibil acum, odată cu dispariţia construcţiilor din jur. Fenomenul durează deja de zece ani şi se pare că şi salinitatea apei a avut de suferit, din moment ce lacul îngheaţă iarna. La Telega au fost alunecări de teren, astfel că apa din lac şi-a găsit o cale printr-o fisură şi se scurge încet dar sigur în pârâul care traversează omuna.

Imagine indisponibilă

Concesionate pentru o redevenţă anuală de 400 de lei

Băile Sărate de la Telega au fost concesionate societăţii Oaky SRL în anul 2003 pentru o redevenţă anuală de 400 de lei. Valoarea mică a taxei plătită către Primăria Telega era justificată prin faptul că societatea concesionară era obligată, prin caietul de sarcini, să facă investiţii serioase în jurul lacului şi să transforme băile într-un adevărat complex balnear care să atragă la tratament turişti din toată ţara, aşa cum se întâmpla în anii de glorie din perioada interbelică.

Imagine indisponibilă

Comuna Telega a fost declarată staţiune balneară la finele secolului al XIX-lea. Localitatea a avut avantajul unor mine de sare de unde se exploata „aurul alb“. Era una dintre cele mai bogate comunităţi din zonă, iar comuna avea undeva la 4.000 de locuitori. În 1897, la Telega erau deschise „restaurant, hoteluri, popice şi alte distracţii“, conform Dicţionar Geografic, citat de bailetelega.ro. Lacul salin s-a format într-o cavitate, odată cu prăbuşirea ocnelor de sare. Calitatea curativă a apei a fost valorificată din plin încă de la începutul anilor 1900, pentru ca în perioada interbelică Telega să cunoască gloria naţională. 

Imagine indisponibilă

„Restaurant cu bucătărie românească, germană, franceză şi orientală“

Istoricul Gheorghe Bilga, profesor care a cercetat istoricul comunei, notează că în primul deceniu al secolului XX, sezonul la băi începea în luna mai şi se închidea la 1 septembrie

„Trăsurile şi omnibusele asigurau curse regulate de la gara Doftana la Băile Telega, băi care „se deschideau de la 5 dimineaţa până seara târziu”, notează profesorul Gheorghe Bilga. Tot la băi funcţionau restaurant cu cu bucătărie românească, germană, franceză şi orientală, iar ”în berărie se punea la dispoziţia doritorilor prestigioasa bere «Bragadiru»”. Turiştii care veneau la tratament erau acompaniaţi de o fanfară adusă de la Bucureşti care susţinea concerte în parc sau la restaurantul băilor.

„În parcul public se dădeau serate, baluri, reprezentaţii teatrale, rulau filme”, notează Gheorghe Bilga pe pagina sa de Facebook.

Băile Telega în perioada interbelică FOTO bailetelega.ro

Imagine indisponibilă

De remarcat este faptul că fotografiile de arhivă, din anii ’20 -’30, arată că lacul sărat de la Telega era împărţit în două, printr-un gard care separa zona unde se scăldau bărbaţii de cea unde se îmbăiau doamnele.

Loc la tratament în perioada comunistă, doar cu „relaţii“

În anii comunismului, complexul balnear de la Telega a fost foarte bine întreţinut. Aici se făceau tratamente cu băi reci şi calde şi împachetări cu nămol. Trebuia chiar să ai „relaţii“ ca să prinzi un loc la tratament.

Gloria băilor sărate a început să apună la începutul anilor 2000, odată ce au fost concesionate unei societăţi private. De la un an la altul complexul turistic s-a degradat din ce în ce mai mult, astfel că societatea care îl administra nu a mai reuşit să obţină avizele necesare funcţionării, dar nici nu a investit pentru modernizarea lui, aşa cum prevedea contractul de concesiune.

Băile Telega în perioada în care femeile făceau baie separat de bărbaţi FOTO Gheorghe Bliga

Imagine indisponibilă

În pofida faptului că accesul în lac se realiza pe podeţe din lemn improvizate, un adevărat pericol pentru turişti, în mare parte oameni în vârstă, în ciuda amenzilor primite de la diferite instituţii ale statului, de la ISU până la OPC, complexul a funcţionat. Deşi ştiau că se expun riscurilor, turiştii veneau vară de vară doar pentru a se trata în apa sărată despre care se spune că are proprietăţi curative deosebite.

Beneficiile lacului sărat de la Telega

Fără să existe un studiu recent, despre apa din lacul sărat de la Telega se spune că se plasează pe locul doi în Europa şi locul cinci în lume în ceea ce priveste contribuţia în vindecarea a numeroase boli, în special în patologia reumatismală. Valoarea curativă a apei este dată de concentraţia foarte mare de minerale, precum şi de nivelul ridicat de cloruri de potasiu, amoniu, calciu, sulfaţi si iod, care fac minuni în afecţiuni specifice aparatului locomotor - artroza, cocsartroza, sechele post-traumatice, şi în cazul afecţiunilor ginecologice ca anexita, cistita şi sterilitatea.

Băile Telega în perioada în care au fost administrate de Virginca Cacarumbas (FOTO)

Imagine indisponibilă

Poate tocmai datorită acestor calităţi curative lacul sărat de la Telega a fost vară de vară, în ultimii 20 de ani, în centrul unor scandaluri între investitorii privaţi interesaţi să preia complexul, concesionarul băilor şi administraţia locală.

„Suntem cu mâinile legate“

În vara anului 2019, Băile Sărate de la Telega s-au deschis pentru ultima dată publicului. Din luna iulie, administraţia locală a preluat de la concesionar ceea ce a mai rămas din baza de tratament şi lacul. Tot demersul a durat ani de zile, întârziat de procese şi scandaluri între Primăria Telega şi administratorul SC Oaky SRL, firma concesionară. Administratorul societăţii, Virginica Cacarumbas, a acceptat cu greu să renunţe la băi. A ameninţat cu plângeri la DNA, cu procese, dar în cele din urmă justiţia a dat dreptate administraţiei publice. Primăria Telega nu a reuşit să facă mare lucru din vara anului trecut şi până în prezent.

„Suntem cu mâinile legate şi nu avem ce să facem. Suntem acum în litigiu cu o altă societate, cea care a cumpărat construcţiile din jurul lacului. I-am dat în judecată, aşa că până nu se termină procesul nu putem face niciun alt demers, deşi sunt foarte mulţi investitori interesaţi care ne-au şi căutat. Probabil că în viitorul apropiat va avea loc o nouă concesiune sau un parteneriat public-privat. Dar până ce terenul din jurul lacului nu va fi liber de sarcini, nu se poate face nimic”, a declarat pentru „Adevărul”, Gheorghe Ilie, primarul comunei Telega.

Procesul dintre Primăria Telega şi Asociaţia Hexi Medical Farma (care a concesionat de la Virginica Carasumbas clădirile bazei de tratament) se află pe rolul secţiei civile a Judecătoriei Câmpina din 6 februarie 2020, iar primul termen de judecată a fost stabilit în data de 18 septembrie 2020. Obiectul dosarului este „revendicare imobiliară obligaţia de a face“. Autorităţile locale nu pot interveni în niciun fel pentru remedierea situaţiei până când litigiul civil nu e rezolvat de instanţă. Tot ceea ce au putut face autorităţile locale a fost să construiască un gard în jurul lacului pentru a-i împiedica pe localnici să mai aibă acces la lacul sărat, devenit acum un loc extrem de periculos.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite