Comunităţi greu de ţinut în frâu. Măsurile drastice luate de autorităţi pentru a păzi un cartier rău famat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandal în cartierul Mimiu din Ploieşti
Scandal în cartierul Mimiu din Ploieşti

Cartierele rău famate din Ploieşti sunt din ce în ce mai greu de stăpânit de către poliţişti, odată cu revenirea în ţară a unor persoane certate cu legea. Este pentru prima dată când autorităţile locale au decis înfiinţarea unui nou post de poliţie special pentru a opri furturile din locuinţe şi scandalurile de stradă.

Săptămâna trecută, poliţiştii ploieşteni au folosit armele pentru a potoli o revoltă finalizată cu incendierea unui autoturism şi distrugerea altora. 25 de persoane au fost duse atunci la poliţie pentru autieri. În lucru este o anchetă penală pentru distrugere, dar cei care au aruncat cu sticle incendiare nu au fost prinşi încă.

Cartierul ”Mitică Apostol”, din Ploieşti, pare mai degrabă o comună săracă, deşi este un cartier al municipiului Ploieşti. Are dezavantajul că este separat de oraş de DN1, iar autorităţile locale ajung mai rar acolo. De două săptămâni, cartierul a devenit greu de stăpânit. Cei care locuiesc acolo reclamă că furturile din curţi şi case s-au înmulţit, iar după lăsarea întunericului este chiar periculos să ieşi din curte.

În urmă cu patru zile, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Ploieşti a decis înfiinţarea unui post permanent al Poliţiei Locale în ”Mitică Apostol”. Decizia vine în urma valului de infracţiuni reclamate de oamenii care locuiesc în zona respectivă.

”Decizia Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă s-a concretizat deja încă de săptămâna trecută. Avem un spaţiu pus la dispoziţie de către primărie în incinta şcolii nr.22, iar activitatea de asigurarea a liniştii şi ordinii publice se realizează prin patrulare cu ajutorul unei autospeciale”, a declarat Adrian Vaida, directorul Poliţiei Locale Ploieşti.

Acesta a confirmat că înfiinţarea acestui nou post de poliţie a fost determinată de faptul că, în ultimele săptămâni, în cartierul Mitică Apostol ”au fost ceva probleme, ceva spargeri de locuinţe, ceva probleme legate de tulburarea liniştii şi ordinii publice, iar solicitarea a venit în primul rând de la cetăţenii care locuiesc în zonă”.

Potrivit unor surse, în cartierul respectiv un imobil ar fi fost ocupat în mod abuziv de un grup (sau familie) care creează acum probleme comunităţii din cartierul respectiv.

”Dacă nu se intervenea acolo, lucrurile ar fi putut scăpa de sub control”, a precizat directorul Poliţiei Locale Ploieşti.

Mimiu este un alt cartier rău famat al Ploieştiului. De două săptămâni, tinerii plecaţi până acum în Europa au revenit acasă, alungaţi de epidemia de coronavirus. Scandalurile s-au ţinut lanţ şi în Mimiu. Motivele au rămas necunoscute.

Pe 30 martie, Mimiu aproape că a luat foc la prorpiu. Un conflict spontan între ”copiii unor familii” aşa cum a raportat poliţia iniţial, a dus la o răfuială de stradă pentru care a fost nevoie de intervenţia masivă a forţelor de ordine. Până să intre mascaţii pe străzile transformate în câmp de luptă, localnicii au aruncat cu sticle incendiare, cu bâte şi bolovani. Trei maşini au fost distruse, dintre care una incendiată.

Poliţiştii care au intervenit iniţial au folosit armele, dar pistolul nu a intimidat pe nimeni, ba chiar martorii care filmau cu telefoanele îi rugau pe poliţişti să apese pe trăgaci. S-a făcut linişte pe stradă abia când au intervenit jandarmii şi mascaţii de la SAS.

Atunci, 25 de persoane au fost duse la sediul Poliţiei Municipale pentru audieri. Oamenii au fost şi amendaţi, dar pentru că au ieşit din izolare, nu pentru că au participat la scandal. Agresorii, adică cei care au aruncat cu sticle incendiare şi au dat fac unei maşini, nu au fost prinşi.

În Mimiu nu s-a înfiinţat încă un post de poliţie special. Cartierul este situat în sudul oraşului şi este arondat Secţiei Nr. 4 de Poliţie. De la scandalul din 30 martie, există patrule permanente în zonă care încearcă să ţină sub control revoltele locale.

 Nu este foarte clar care sunt nemulţumirile oamenilor. Poliţiştii susţin că scandalurile pornesc de la conflicte mai vechi între vecini, pe fondul consumului de alcool. Atunci când sunt prinşi şi luaţi la audieri, scandalagiii refuză să colaboreze cu anchetatorii. Dacă sunt răniţi, susţin că s-au accidentat în curte. Rare ori se întâmplă să reclame pe cineva. Fără victimă şi autorul faptei, poliţiştii clasează dosarele, iar totul se finalizează cu amenzi care nu vor fi plătite.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite