Cel mai ciudat mormânt din România. Oamenii nu s-au pus încă de acord dacă reprezintă sau nu un penis în erecţie

Cel mai ciudat mormânt din România. Oamenii nu s-au pus încă de acord dacă reprezintă sau nu un penis în erecţie

Coloana din granit din Ploieşti care stârneşte de 100 de ani controverse

Elemente decorative care să personalizeze piatra de mormânt ca un omagiu veşnic adus celui trecut în nefiinţă nu reprezintă un lucru ieşit din comun. Monumente funerare care ies în evidenţă se întâlnesc în toate cimitirele lumii, doar că nu rare sunt cazurile când rudele rămase în viaţa au un simţ al umorului ieşit din comun.

Ştiri pe aceeaşi temă

În România, de exemplu, Cimitirul Vesel de la Săpânţa, a devenit una dintre cele mai populare atracţii turistice din ţară şi nu numai.  Nu neapărat monumentul funerar atrage, cât mesajele pline de umor care spun în versuri povestea de viaţă a fiecărui localnic trecut în nefiinţă.

Există însă şi cazuri când răposatul are parte de mai mult decât o strofă plină de ironie. La Ploieşti, de exemplu, în cimitirul Viişoara, cel mai vechi din oraş, se află un loc de veci care ar putea să atragă mii de turişti dacă ar fi pus în evidenţă.

Mormântul Mariei Hogaş, soţia unuia dintre nepoţii romancierului Calistrat Hogaş, este celebru în oraş datorită unei pietre de mormânt care întruchipează organul sexual masculin. Femeia a răposat în anul 1917, iar legenda spune că a fost ucisă chiar de către soţul ei, Nicolae Hogaş. Bărbatul şi-ar fi surprins consoarta într-un moment de intimitate cu unul dintre amanţii săi. Soţul înşelat n-a putut să depăşească momentul aşa că a scos arma şi le-a curmat viaţa celor doi.

La căpătâiul fostei consoarte, văduvul încornorat a comandat unui sculptor celebru în epocă să realizeze un monument funerar care să pecetluiască pentru totdeauna pasiunea pentru amor a femeii. Astfel, în loc de cruce, Maria Hogaş a avut parte de un penis erect din marmură, de mari dimensiuni. Este doar o poveste urbană, pentru că în realitate femeia a murit răpusă de o boală necruţătoare, fără leac în epocă, un cancer se pare, iar piatra funerară n-ar reprezenta neapărat un simbol al organului sexual masculin, ci doar o coloană a infinitului inspirată de mult mai celebra lucrare a maestrului Constantin Brâncuşi. În plus, în coloana din marmură este scris un mesaj care nu seamănă deloc cu un reproş ”Astfel este viaţa”, iar detaliile sculptate în capătul coloanei ar reprezenta două inimi străpunse de săgeată, nicidecum elemente ale organului sexual. 

În 2016, un cimitir din Novosibirsk, Rusia, a devenit celebru datorită unei pietre funerare care imită la scare mare un iPhone. Mormântul aparţine unei tinere pasionată de selfie şi dependentă de telefon FOTO indianexpress.com

Monumentul este în prezent o ruină. Impunătorul falus a fost retezat de la jumătate în anii 80 la cererea enoriaşilor care nu au găsit cuviincios ca o asemenea monstruozitate să se afle în apropierea mormintelor rudelor lor.

Mormântul Mariei Hogaş nu este deloc pus în evidenţă şi trebuie căutat cu atenţie printre sutele de cruci şi pietre funerare din cimitirul Viişoara.

 Monumente funerare pe care nu te-ai aştepta să le găseşti într-un cimitir sunt peste tot în lume. Recent, a devenit celebru un cimitir din Rusia unde pe mormântul unei tinere moartă în 2016, în condiţii neelucidate, în loc de piatra funerară clasică, a fost amplasat un iPhone din marmură neagră. Monumentul este realizat în cel mai mic detaliu.

 Respectă întocmai detaliile gadgetului, cu simbolurile specifice, iar pe ecran a fost realizată la scară mare fotografia răposatei, mare amatoare de fotografii de tip ”selfie”. Cimitirul Yuzhnoye se află în zona  Novosibirsk şi a devenit un punct de atracţie pentru turiştii curioşi să afle poveste fetei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: