Caragiale rămâne fără „casă“ în Prahova. Clădirea singurului muzeu dedicat dramaturgului va fi retrocedată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea în care funcţionează singurul muzeu din Prahova dedicat lui I.L. Caragiale a fost câştigat în instanţă de moştenitorii fostului proprietar. Imobilul, monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, va fi retrocedat

Aflat în patrimoniul Consiliului Judeţean Prahova, imobilul în care funcţionează Muzeul I.L. Caragiale de pe strada Kutuzov din Ploieşti, a fost câştigat în instanţă, după 7 ani de procese, de moştenitoarea fostului proprietar.

Decizia Tribunalului Prahova, rămasă definitivă, a obligat recent reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) să treacă clădirea şi terenul din domeniul public în cel privat, primul pas către retrocedare.

Conflictul dintre CJ Prahova şi moştenitorii clădirii a început în 2001, când Sanda Maria Mitrofanovici, moştenitoarea clădirii, a cerut restituirea în natură a imobilului, compus dintr-o construcţie de 130 de metri şi a terenului aferent acesteia, cu so uprafaţă de 457 de metri, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

În 2006, cererea de restituire în natură a fost respinsă de CJ Prahova, deoarece solicitanta nu a depus acte doveditoare ale proprietăţii. Moştenitorii au atacat în instanţă decizia, la Tribunalul Prahova, iar printr-o sentinţă civilă din 2014, magistraţii au decis definitiv şi irevocabil restituirea în natură către Viorica Necula, moştenitoare a foştilor proprietari.

Cu toate acestea, autorităţile din Prahova au reuşit să obţină păstrarea destinaţiei clădirii ca muzeu timp de zece ani.

Muzeul se află în casa familiei Dobrescu, monument istoric de arhitectură datând de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Casa a fost restaurată în 1979 - 1980, după seismul din 1977.

Muzeul „I.L.Caragiale” din Ploieşti, a luat fiinţă din pasiunea pentru istorie şi cultură a profesorului Nicolae Simache, „părintele muzeelor“ din Prahova, în anul 1962, când s-au sărbătorit 110 ani de la naşterea marelui clasic al literaturii române şi a fost reorganizat în anul 2002, cu prilejul „Anului Caragiale“.

În muzeu sunt expuse documente şi fotografii originale ce lămuresc în mare parte problema claselor absolvite de I.L.Caragiale la Ploieşti. Ambianţa locuinţelor scriitorului şi a camerei sale de lucru este reconstituită în sala a II-a, prin expunerea pieselor muzeale care au aparţinut scriitorului şi familiei sale: oglindă de cristal, masa din lemn cu decor realizat prin sculptare, o canapea şi două scaune, etc. Pe măsuţa de lucru, alături de toc şi călimară, se află manuscrisul parodiei „Dă dămult.... mai dă dămult...”; în rame de argint sunt expuse fotografii originale ale membrilor familiei şi prietenilor apropiaţi ai dramaturgului.

Vă mai recomandăm

Cinci lucruri mai puţin ştiute despre Caragiale. Legistul care i-a făcut autopsia: „Nu am văzut creier mai frumos, nici ateroscleroză mai avansată“. Tone de hârtie s-au scris, de-a lungul timpului, despre Caragiale, lucruri povestite de el, de familie sau consemnate de prieteni şi relatate de biografi şi istorici ai literaturii. Cu fiecare aprofundare a operei şi a vieţii dramaturgului, lucruri inedite ies mereu la iveală.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite