Afacere de succes. Atelierul de cafea din Ploieşti, inspirat de o carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Ciobanu, unul dintre întreprinzătorii Atelierului de Cafea din Ploieşti. FOTO Dana Mihai
Liviu Ciobanu, unul dintre întreprinzătorii Atelierului de Cafea din Ploieşti. FOTO Dana Mihai

Trei întreprinzători pasionaţi de „lucrurile adevărate“ din viaţă au adus la Ploieşti o întreagă lume şi cultură a cafelei şi ceaiului. Ideea afacerii de succes a pornit de la o carte, „Confesiunile unui cafegiu“ a lui Gheorghe Florescu. În atelierul de cafea din Ploieşti, cumpărătorii îşi pot personaliza cafeaua

Trei întreprinzători, fiecare cu joburi şi afaceri diferite în viaţa de zi cu zi, dar uniţi de o pasiune comună, cultura cafelei şi „lucrurile adevărate“ din viaţă, cum le place să spună, au pus pe picioare, la Ploieşti, în 2013, un mic „atelier“ parfumat de mirosul inconfundabil al cafelei şi ceaiului de bună calitate, care s-a dovedit, în timp, o afacere de succes.

Liviu Ciobanu, Mircea Ionică şi Alexandru Popescu au ştiut de la început că intră pe o piaţă de nişă, de-a dreptul inexistentă la Ploieşti. Nu şi-au propus să dea lovitura cu Atelierul de Cafea, ci să-şi câştige, treptat, o clientelă fidelă şi cunoscătoare a fenomenului. Şi, dacă se poate, să-i familiarizeze şi pe alţii cu secretele preţioasei licori care a devenit obiceiul de fiecare dimineaţă al umanităţii.

„Confesiunile unui cafegiu“, sursa de inspiraţie a cărţii

Unul dintre partenerii afacerii, Alexandru Popescu a fost inspirat în demararea atelierului de cartea «Confesiunile unui cafegiu» a lui Gheorghe Florescu care i-a dezvăluit o întreagă lume a cafelei, sortimentelor, modul corect de preparare, dar şi secretele unui om care a trăit toată viaţa din cafea.

Scriitorul Gheorghe Florescu are şi acum un celebru magazin de cafea în Bucureşti şi a învăţat meşteşugul pregătirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau în Bucureşti la sfârşitul anilor '60.

Singurul loc din Ploieşti unde se poate bea cafea Kopi Luwak

La Atelierul de Cafea, numit astfel pentru că aici poţi să bei o ceaşcă de cafea, măcinată şi preparată pe loc, dar şi să-ţi prepari cafeaua ta, personalizată din mai multe arome, se găsesc peste 150 de feluri de ceai şi câteva zeci de sortimente de cafea, pentru ibric, filtru sau esspresor, Avedis, numită după cafegiul armean la care a făcut ucenicie Gheorghe Florescu, dar şi multe tipuri, cu nume care le dezvăluie zona de origine – Mexic, Columbia, Brazilia, Kenya, Tanzania, Guatemala, Costa Rica, Etiopia.

În borcane ermetice care odată deschise răspândesc efluvii de parfum, stau pe rafturi inclusiv soiuri exotice – Jamaica Blue Mountain sau Galapagos. Spre exemplu, este şi singurul loc din Ploieşti de unde se poate procura celebra cafea Kopi Luwak, obţinută din boabele ingerate de o specie de maimuţă şi care sunt expulzate prin excremente, recoltate ulterior, spălate cu grijă şi prăjite uşor pentru a nu distruge aroma complexă pe care au dobândit-o în urma procesului de digestie.

Kopi Luwak costă în jur de 400 de euro kilogramul şi se recoltează doar în insule exotice, precum Jawa, Sumatra, Bali, Filipine. Şi, dacă în Capitală sau la restaurante de fiţe, o singură ceaşcă costă o mică avere, la Atelierul de Cafea poţi savura o ceaşcă cu 20 de lei, un capriciu pe care ţi-l poţi permite măcar o dată pe an sau o dată în viaţă, dacă eşti genul curios.

Combinaţii unice şi parfumate

Cafeaua este importată verde din ţările de origine, prăjită în cantităţi foarte mici la un partener specializat din din Bucureşti, apoi adusă la Ploieşti, la Atelierul de Cafea, unde este măcinată înainte de preparare. Aprovizionarea se face în cantităţi mici, pentru ca boabele să nu-şi piardă aromele puternice şi inconfundabile.

De asemenea, peste 150 de sortimente de ceaiuri, aduse din Germania, în combinaţii savante de fructe, mirodenii, petale şi ierburi, te poartă într-o călătorie de arome care îţi amintesc de copilărie, momente de fericire şi cele mai îndepărtate meleaguri ale lumii. 

Primii clienţi ai atelierului au fost cunoscătorii, persoane care îşi cumpărau sortimente de cafea speciale din Bucureşti şi care le-au descoperit cu bucurie, la preţuri aproape pe jumătate, în Ploieşti. Li s-au adăugat curioşii, persoane care vor să experimenteze şi altceva. Şi nu în ultimul rând, persoane de toate vârstele care măcar atunci când iau salariul sau pensia îşi cumpără o pungă de cafea bună, vorbeşte Liviu Ciobanu despre profilul clienţilor.

Pentru cei foarte pretenţioşi şi unici, combinaţiile sunt infinite şi extrem de parfumate: se pot combina arome de cafele uşoare cu unele acide, pe o bază dulce şi cu vârf picant sau note mai prăjite. Şi amatorii de cafea cu arome au multe alegeri pe gustul lor, de la ardei chili până la caramel sau miere turcească.

Spre deosebire de cafeaua cu arome din comerţ, care se obţine prin adăugarea de conservanţi sau coloranţi, cafeaua din atelierul ploieştean obţine aroma prin alcool, singura metodă certificată pentru un astfel de procedeu, după cum explică Liviu Ciobanu, care a şi urmat un curs de specializare în barista, arta preparării şi servirii cafelei.

„Atelierul de Cafea este o afacere de suflet, un loc unde ne întâlnim sâmbătă dimineaţa pentru a sta de vorbă la o ceaşcă de cafea şi pentru a face planuri de viitor“, povesteşte Liviu Ciobanu.

Investiţia în micul atelier plin cu esenţele preţioase a fost de 20.000 de euro, iar pe viitor, cei trei îşi doresc să extindă magazinul cu o terasă în centrul Ploieştiului, loc de întâlnire şi discuţii pentru cafegiii din oraş. 

Vă mai recomandăm

Îndrăgostit de România. Grecul Michail Doukas a adus în Ploieşti bucătăria cu gust de vacanţă

Afacerile cu lenjerie intimă şi desuuri, atuu-ul sexy din faţa crizei, la Ploieşti

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite