Actorii din Ploieşti, voluntari la telefonul-Covid: „Contează enorm când cineva din spital le vorbeşte despre pacient“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Rus, directorul Teatrului ”Toma Caragiu” Ploieşti,  FOTO Arhivă personală
Mihaela Rus, directorul Teatrului ”Toma Caragiu” Ploieşti,  FOTO Arhivă personală

Mihaela Rus, directorul teatrului ploieştean, actorii Ioana şi Bogdan Farcaş şi Miriam Dumitrescu, consultantul artistic al instituţiei, au decis să vină în ajutorul medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, sufocat în aceste zile de numărul foarte de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Actorii ţin legătura telefonic cu rudele celor internaţi şi oferă informaţii despre evoluţia stării de sănătate.

Situaţia specială în care se află de luni de zile cel mai mare spital din Prahova l-a determinat pe medicul Bogdan Nica, managerul unităţii, să caute o cale de mijloc prin care atât pacienţii internaţi în spital cât şi rudele lor de afară să ştie unii de alţii. 

Medicii şi asistentele nu mai făceau faţă sutelor de apelurilor telefonice venite zilnic din partea oamenilor care se interesau de rudele internate. 

O soluţie a fost găsirea unor voluntari suficient de curajoşi, dar şi instruiţi, care să accepte să intre în spitalul unde sunt trataţi bolnavii de COVID-19 şi să răspundă la telefon. 

Voluntarii au întârziat însă să-şi ofere serviciile. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care o parte din echipa Teatrului ”Toma Caragiu” a decis să intre în linia întâi alături de medicii şi de asistentele de la Judeţean.

”Ceea ce facem noi este absolut uman şi necesar. Nu oferim date medicale, nu citim din fişa medicală, pur şi simplu anunţăm rudele dacă pacientul a fost mutat dintr-o secţie într-alta, le spunem despre evoluţia bolii, fără să intrăm în detalii care ţin doar de experienţa unui medic. Contează enorm ca oamenii să primească o veste cât de mică despre rudele lor aflate în spital”, spune Mihaela Rus, directorul Teatrului ”Toma Caragiu”.

Mihaela Rus alături de Miriam Dumitrescu FOTO Arhivă personală

mihaela rus director teatru ploiesti

Voluntarii nu au voie să anunţe decesul unui bolnav şi nici să ofere speranţe deşarte, atunci când nu este cazul.

”Am învăţat că virusul acesta este parşiv. Acum un pacient se simte bine, dar peste câteva ore situaţia să se schimbe radical. Chiar şi aşa, cu puţinul pe care îl facem noi, aducând veşti din spital, le facem un bine oamenilor care altfel nu au cum să afle despre bolnavul din spital. Am văzut aici câtă treabă au medicii. N-ar mai avea timp să şi răspundă la telefoane. Ei trebuie acum să se concentreze asupra pacientului”, spune Mihaela Rus.

Arta conversaţiei, învăţată în atâţia ani de scenă, ajută actorii să comunice cu fiecare apelant în parte. ”Este important să ştii să improvizezi, exact ca pe scenă, atunci când nu poţi să răspunzi la toate întrebările care ţi se pun. Dacă aţi şti cât de mulţumiţi sunt oamenii care vorbesc cu noi şi cât contează că cineva din spital le vorbeşte, le dă veşti despre ruda lor”, mai spune Rus.

Directorul teatrului ploieştean este convins că gestul actorilor va fi urmat şi de alţi voluntari, atât din echipa instituţiei pe care o conduce, dar şi din afară.

”Am zis că măcar atât puem să facem şi noi. Este nevoie acum de ajutorul tuturor pentru ca medicii să fie lăsaţi să se îngrijească de bolnavi. Sunt convinsă că exemplul nostru va fi urmat şi de alţii”, a concluzionat Mihaela Rus.

Pe aceeaşi temă:

Ce bani primesc studenţii care se oferă voluntari pentru a lucra la cel mai mare spital COVID-19 din Argeş

53 de studenţi de la Facultatea de Medicină din Galaţi s-au oferit să facă muncă de voluntariat în spitalele COVID

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite