Un adolescent din Piteşti s-a apucat de box după ce a fost bătut şi a ajuns acum vicecampion european. „A venit prima dată la sală în urmă cu trei ani jumătate“

Un adolescent din Piteşti s-a apucat de box
după ce a fost bătut şi a ajuns acum vicecampion european. „A venit prima dată la sală în urmă cu trei ani jumătate“

Adrian Preda (foto centru, echipament albastru) a obţinut şi titlul de campion naţional de juniori în septembrie FOTO: arhiva personală Adrian Preda

Adrian Preda (15 ani) s-a apucat de box după ce a fost bătut, iar munca, pasiunea şi talentul i-au adus performanţe. La mijlocul lunii octombrie a fost încoronat vicecampion european la juniori.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legitimat la FC Argeş-CSM Piteşti, Adrian Preda a obţinut medalia de argint la Campionatul European de box din Rusia, la categoria 54 kg. În finală, a fost învins la puncte după un meci foarte strâns de rusul Tiumeshev Khunkerhan.

Povestea lui Adrian Preda te duce cu gândul la personajul din videoclipul „Hall of Fame” al trupei The Script, în care un tânăr se apucă de box după ce ia bătaie, se pregăteşte din greu şi ajunge apoi un mare campion.

Ioniţă Mărăşescu, antrenorul lui Adrian şi coordonatorul secţiei de box de la CSM Piteşti este mândru de sportivul său şi are numai cuvinte de laudă despre el: „Adi a venit la sală acum trei ani şi jumătate după ce a avut o altercaţie cu alţi băieţi de vârsta lui şi a fost bătut. Iniţial, a venit la box ca să înveţe să se apere şi să nu o mai încaseze. Era un băiat subţire, cu părul lung. M-a impresionat aspectul său fizic. Un băiat foarte conştiincios, ambiţios, prindea foarte repede ceea ce i se preda. După ce predăm toate elementele tehnice, vedem şi personalitatea sportivului, adică dacă poate să reziste la lovituri, la stres. Adi, după ce întâlnea un adversar mai puternic decât el şi pierdea lupta începea să plângă, îşi exterioriza frustrarea. Pas cu pas, am lucrat foarte mult şi pe partea psihologică şi rezultatele s-au văzut”.


Adrian Preda şi Ioniţă Mărăşescu, antrenorul său

Anul trecut, pentru Adrian Preda a venit şi prima performanţă: a obţinut titlul de campion naţional la cadeţi. În acest an a ieşit campion naţional la box la juniori şi a câştigat şi Cupa României la box.

Trebuie spus că din mâinile antrenorului Ioniţă Mărăşescu au ieşit mulţi campioni, cel mai cunoscut exemplu fiind cel al lui Răzvan Andreiana, vicecampion mondial în 2008 şi campion european în 2007, la categoria 52 kg.

A renunţat la fotbal pentru box

Adrian Preda la un antrenament

Înainte de a se apuca de box, Adrian Preda făcuse dansuri şi fotbal, iar acestea l-au ajutat în dezvoltarea lui.

„Adrian practica fotbalul şi a renunţat la acel sport pentru a face box. Este un băiat foarte liniştit, un copil minunat. Mereu când vine la sală să se pregătească îşi vede de treaba lui, participă la antrenament şi apoi pleacă liniştit acasă. A luptat şi muncit foarte mult ca să ajungă aici şi un sprijin consistent l-a primit şi din partea părinţilor. A fost o mare bucurie pentru mine să-l văd pe Adrian pe podiumul european. O contribuţie importantă la ascensiunea sa au avut şi cei trei antrenori de la lotul naţional, George Perţea, Traian Georgia şi Bogdan Dobrescu. Acest rezultat de excepţie al lui Adrian Preda nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar asigurat de cluburile FC Argeş şi CSM Piteşti. Pe această cale vreau să le mulţumesc domnilor Cristian Gentea (preşedintele Consiliului de Administraţie al clubului FC Argeş), Gheorghe Dinu (director CSM Piteşti) şi Dragoş Şerban (director FC Argeş)”, mai adaugă antrenorul Ioniţă Mărăşescu.

La club, Adrian se pregăteşte câte două ore pe zi. Pentru Campionatele Europene din Rusia, pregătirea a început la clubul din Piteşti din ianuarie.

„Îmi doresc să ajung la un nivel foarte înalt”

Adrian Preda a avut rezultate foarte bune şi la învăţătură, terminând clasa a VIII-a la Şcoala Ion Minulescu din Piteşti cu media 9.60. Din această toamnă, Adi este elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Al. Odobescu din Piteşti, unul dintre cele mai bune din oraş.

„Sunt sigur că Adrian poate ajunge un mare campion în anii ce vor urma, este un copil foarte bun, foarte inteligent, conştiincios şi serios. Nu este o surpriză faptul că a ajuns vicecampion european. Adrian nu neglijează niciodată şcoala, este elev în clasa a IX-a la un liceu foarte bun. A ajuns acolo prin forţe proprii”, ne-a mai declarat antrenorul Ioniţă Mărăşescu.

Cum se împacă şcoala cu boxul? „Mă descurc foarte bine deoarece merg la şcoala dimineaţa şi am timp şi de antrenamente după-amiaza”, spune Adrian Preda.

Proaspătul vicecampion european are un bilanţ foarte bun de când a început boxul: a susţinut 56 de meciuri, dintre care a câştigat 52 şi a pierdut doar patru. „Cel mai dificil meci a fost cel din finala Campionatului European. Contează mult şi faptul că familia mea mă susţine şi mă încurajează. Sportivii mei preferaţi sunt Floyd "Money" Mayweather şi Vasyl  Lomachenko. Iar meciul favorit este cel dintre Floyd Mayweather si Manny Pacquiao. Îmi doresc sa ajung la un nivel foarte înalt”, precizează Adrian Preda.

Şi antrenorul Ioniţă Mărăşescu are o poveste impresionantă despre cum să reuşeşti în ciuda tuturor dificultăţilor. În 2005, coborând scările sălii de box, a alunecat pe gheaţă şi a căzut pe spate. În urma impactului teribil a suferit o puternică contuzie la coloană, o vertebră deplasându-se 10 mm. Nu s-a operat pe loc, din cauza lipsei banilor, şi a mers la sală în baston, pentru a îşi pregăti elevii.

Doi ani mai târziu s-a operat la Spitalul Militar Central din Bucureşti şi de atunci, urmează în feicare zi program de gimnastică medicală, care-i conferă o formă fizică de invidiat: „Din 2007 am coloana susţinută de un schelet metalic în şuruburi şi am handicap fizic de gradul trei. Nu mai pot face eforturile pe care le executam înainte, însă fac gimnastică medicală în fiecare zi. Dacă aşi fi fost sportiv şi nu mi-ar fi plăcut mişcarea, acum nu mai eram om întreg, sunt sigur de asta. Nu m-am dat bătut, m-am luptat cu viaţa în cele mai grele momente. Dar Dumnezeu mi-a dat putere şi ambiţie de a învinge toate vicisitudinile vieţii. Aşa trebuie să-i învăţăm pe copii, să fie puternici, pentru că doar astfel vor rămâne sănătoşi”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: