Topul celor mai mari scandaluri sexuale din Evul Mediu. Cine a fost prima femeie executată pentru lesbianism

Topul celor mai mari scandaluri sexuale
din Evul Mediu. Cine a fost prima femeie executată pentru lesbianism

Karherine Hetzeldorfer (foto stânga) se costuma mereu în bărbat şi a fost judecată după un denunţ al unei foste partenere FOTO: Pinterest

Mai multe scandaluri sexuale au zguduit Europa în Evul Mediu, în unele dintre acestea fiind implicate nume sonore. Vă prezentăm în cele ce urmează o selecţie a celor mai notorii scandaluri sexuale din Evul Mediu.

A făcut vâlvă, spre sfârşitul secolului al XV-lea, cazul Katherinei Hetzeldorfer, o tânără originară din Nurnberg, care se mutase în oraşul Speyer în 1475. Aceasta umbla îmbrăcată în bărbat şi a avut relaţii sexuale cu mai multe femei folosind un penis artificial. Katherina Hetzeldorfer a fost trimisă în judecată după ce a fost turnată de o fostă parteneră, căreia i se confesase că are o relaţie de soţ şi soţie cu sora sa. Conform documentelor din cadrul procesului, Katherine ”îşi fabricase un penis prostetic având ca dimensiune jumătatea unui braţ, penis... confecţionat din piele roşie, un lemn şi bumbac”. Katherina Hetzeldorfer a fost condamnată în 1477, fiind înecată în râul Rin. Femeile cu care avusese relaţii sexuale au scăpat cu pedepse uşoare, fiind exilate după ce au spus că nu au ştiut că au avut de-a face cu o femeie, crezând că au relaţii cu un bărbat. Cazul Katherinei este primul cunoscut de execuţie pentru lesbianism în Evul Mediu. Ulterior, au mai fost executate în 1537 în Franţa Catherine de la Maniere şi Francoise de l'Estrage.

Un alt scandal sexual faimos din Evul Mediu este cel din secolul al XII-lea, legat de relaţia dintre marele filosof Pierre Abelard şi Heloise, una dintre studentele sale.

În timp ce preda la şcoala catedrală din Paris, Abelard s-a îndrăgostit nebuneşte de Heloise, una dintre studentele sale. Heloise era fiica nelegitimă a unui canonic, trăind sub îngrijirea unchiului său, tot canonic, Fulbert din Paris. Fire foarte studioasă, Heloise este încredinţată de către unchiul său lui Abélard, pentru continuarea educaţiei. O pasiune impresionantă a izbucnit între cei doi, care şi-au găsit refugiu în casa surorii lui Abélard. Aici Heloise a născut un fiu, Astralabius. Abélard şi Heloise se căsătoresc, încercând să-l îmbuneze pe unchiul Heloisei, Fulbert, care începuse să-şi manifeste dezamăgirea faţă de turnura evenimentelor. Cariera eclesiastică promiţătoare a lui Abélard era în contradicţie cu ideea de căsătorie, motiv pentru care ei se decid să o ţină în secret. O va duce pe Heloise la o mănăstire benedictină de maici din apropierea Parisului. Fulbert nu consimte la acest lucru şi, crezând că Abélard încearcă să scape de Heloise, caută răzbunarea. La indicaţiile lui Fulbert, un grup de oameni dă buzna, noaptea în camera lui Abelard şi îl castrează, asigurându-se în acest fel că Abélard va fi nevoit să renunţe definitiv la cariera eclesiastică. Acoperit de ruşine, Abélard se retrage la mănăstirea benedictină St. Denis, unde trăieşte în linişte până în 1118, predând călugărilor. După ce ajunge abate la mănăstirea Sf. Gildasius din Ruys, Bretania, pleacă la Paracletus, unde o întâlneşte pe Heloise. Stau un timp împreună, lucru scandalos pentru moravurile vremii, Abélard trebuind din nou să plece. La intervenţia abatelui din Cluny, lui Abélard i se permite să-şi petreacă restul vieţii în abaţia respectivă. Se stinge din viaţă la 63 de ani, în 1142, fiind înmormântat la Paracletus. În 1164, moare şi Heloise, trupul său fiind aşezat alături de cel al lui Abélard.


Papă acuzat de incest şi crime

 

Papa Ioan al XII-lea a fost papă al Romei din 16 dec. 955 până la demisia lui pe 4 dec. 963, fiind considerat considerat singurul papă care a obţinut această funcţie ca adolescent pe când avea doar 18 ani. Papa Ioan al XII-lea a fost însă interesat mai mult de sex decât de religie, cronicarii vremii scriind că palatul său ajunsese să semene cu un bordel.

Episcopul Liutprand de Cremona a scris despre numeroasele delicte ale Papei: omucidere, mutilări, adulter, incest cu cele două surori, sperjur şi blasfemie.

Papa Ioan al XII-lea a avut parte de o moarte violentă. Conform mai multor relatări, acesta ar fi fost ucis cu un ciocan de către un soţ înşelat tocmai în timp ce făcea amor cu nevasta acestuia, o romancă nobilă pe nume Stefanetta. În alte relatări, se precizează că Papa ar fi făcut infarct în timpul partidei de amor cu aceeaşi Stefanetta.

Nici celebrul William Cuceritorul nu a fost ocolit de scandaluri sexuale, fiind poreclit ”William Bastardul” sau ”William Tăbăcarul” pentru că se născuse dintr-o relaţie a ducelui Robert de Normandia cu fiica unui tăbăcar din Falaise. Cum Robert nu a avut alţi copii, William a fost declarat copilul său legitim. Însă scandalul naşterii sale a continuat să îl urmărească. Atunci când William Cuceritorul a asediat Alencon, zeci de oameni au atârnat piei de animale pe ziduri şi au strigat: ”Ascundeţi-vă de tăbăcar! Va fi mult de lucru pentru tăbăcar!” Furios, William a dat ordin se se taie mâinile mai multor oameni şi acestea să fie aruncate cu o catapultă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: