Terapie pentru recăpătarea încrederii după un mare eşec. „Notează toate lucrurile pe care ai fi putut să le faci mai bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii trecem prin viaţă la un moment dat prin eşecuri mai mari sau mai mici. Şi, în destule cazuri, eşecurile ne afectează încrederea în noi. Însă eşecurile nu trebuie considerate niciodată un capăt de drum. Iată câteva sfaturi utile pentru recăpătarea încrederii în sine.

”Trebuie să accepţi partea ta de responsabilitate”

După cum spune psihologul Aurelia Stănescu, ”un prim pas pentru a îţi recăpăta încrederea după un eşec este acela de a îţi accepta partea ta de responsabilitate pentru acele eşec. Există o tendinţă inerentă de autoculpabilizare masivă după un eşec, mai ales pe termen scurt, însă nu trebuie exagerat. Cu siguranţă, sunt şi alte persoane care au avut o influenţă asupra mersului lucrurilor ce au dus la acel eşec, fie că e vorba de colegi, prieteni sau rude. Foarte puţine evenimente se produc în izolare. Dacă îţi asumi singur toată responsabilitatea vinei pentru eşec, îţi va fi mult mai greu.”

Nu trebuie să te compari cu ceilalţi

O tendinţă a celor care trec prin eşecuri este aceea ca imediat după un insucces să se compare cu ceilalţi şi să aibă pe termen scurt sau chiar mediu un sentiment de inferioritate.

După cum spune psihologul Aurelia Stănescu, ”cea mai mare schimbare care îţi subminează încrederea în tine însuţi este modul în care oamenii te tratează drept o cu totul altă persoană după un eşec. Dintr-o dată poţi să te simţi un paria. Înainte de eşec te bucurai de respectul şi de admiraţia tuturor şi, brusc, eşti ultimul om pe lista lor de cunoştinţe. Cum tratezi această situaţie? Gândeşte-te că nu este problema ta, ci a lor, dacă au o astfel de atitudine. Fii convins ca eşti deasupra acestei tendinţe a oamenilor de a face evaluări negative despre ceilalţi. Inăuntru, tu rămâi mereu aceeaşi persoană”.

Nereuşita trebuie luat la urma urmei şi ca o provocare, ca ceva din care să înveţi pentru viitoarele succese. E important ca să vezi şi partea plină a paharului în cazul unui eşec şi tocmai de acolo poţi să vezi oportunităţi neaşteptate.

”Notează toate lucrurile pe care ai fi putut să le faci mai bine şi asumă-ţi intenţia de a proceda în acel mod data viitoare. Probabil vei găsi o anumită slăbiciune personală care trebuie să fie îndreptată. Nu trece cu vederea propriile defecte”, spune psihologul Aurelia Stănescu.

Nu deveni dependent de propria suferinţă

Uneori, suferinţa cauzată de eşec poate crea dependenţă. Şi realitatea o confirmă. Vom găsi mereu în jurul nostru oameni care se plâng şi care au devenit dependenţi de propria lor suferinţă. Aceştia cer atenţia şi compasiunea celorlalţi şi caută scuze pentru a-şi etala slăbiciunea. Care este alternativa la această atitudine contraproductivă? Acceptarea activă. ”Acceptă situaţia aşa cum este, trage concluziile şi continuă. Evident, acceptarea unei situaţii nu înseamnă că aceasta îţi şi place. E un medicament amar, dar care îţi face bine”, este de părere psihologul Aurelia Stănescu.

Până la urmă, acţiunea este singurul mijloc care îţi permite să ieşi din această stare, să depăşeşti cercul vicios şi să îţi recapeţi încrederea în propriile forţe după un eşec. Poţi iniţia un proiect în care să te implici sau să revii la un proiect mai vechi, oricare ar fi acesta. Implicarea într-o activitate este un mijloc sigur de a îţi recăpăta încrederea în tine foarte rapid.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite